servo motor,sürücü,plc bağlantısı

Katılım
15 Ara 2009
Mesajlar
409
Puanları
16
Yaş
41
arkadaşlar forumda herkes birşeyler yazmış inanın çoğunu okudum temel bir bilgi alamadım..ben soru şeklinde çözmeyeye çalışıcam..
-servo motorlar 3 faz yada 1 faz veya her ikisini bulunduran modeller mevcutmudur?
-motor üzerinde sabit bir encoder varmıdır harici gerek duyulurmu?
-dijital ve analog giriş çıkışlar her modelde varmıdır ve haricen bir birim olmadan direkt bu konnektörlerden mi kontrol(plc ve benzeri) yapmalıyız?
-servo için sağ-sol,hız,uzunluk...vb bilgilerini sürücüye nasıl bir yöntemle enjekte edeceğiz,nasıl bir haberleşme yöntemi kullanacağız(puls,seri bilgi,diğer protokoller)..
-durdurmada dahili frenleme yeterlimidir yada kullanılmazsa sapmalar olabilirmi..
-
aslında bütün sorularım servo motorun(endüstriyel tip ve sürücülü) çalışma prensibini anlamak için..
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Bu bahsettiğin zaten bir servo motor ve sürücüsünün olmazsa olmazlarından. Bunların olmadığı bir servo uygulaması veya markası yok. Bütün markalarda olur.
 
peki sayın egzantrik1453 bunların nasıl kullanıldığı hakkında bilgi verebilirmisiniz..
 
Benim bildiğim kadarıyla söylüyorum. Diğer arkadaşlar eksik yada yanlışımı düzeltsinler lütfen.
- Delta marka servo sürücülerin 3kw altındakileri bu başka markalardada mevcut. 3 veya 1 fazda kullanılabiliyor.
- Motorlar üzerinde bütün markalarda dahili absolute olmak üzere bunu yapacağın uygulamaya bağlı olarak incremental olarakda kullanabileceğin dahili encoder vardır! Yine uygulamana bağlı olarak harici encoder bağlamak içinde giriş bulunur.
- Digital ve analog giriş çıkış benim bildiğim hepsinde bulunur. Ama bunların adetleri değişebilir markadan markaya, modelden modele.
- Sağ, sol, uzunluk, kısalık ve hız ayarı ise ya sürücüde dahili pozisyonlama kartı vardır. Modeline göre. Yada harici pozisyonlama kartı. O markaya ait olan. Yada ben istemiyorum bu kartlardan kendim plc ile yaparım dersen ilgili konnektörler için o markanın data sheet'ine (kullanma klavuz şemaları)na bakarak bağlantıları yaparsan plcninde pals çıkışlarını kullanıp mesela s7200 için pvm komutlarıyla çalışma hızı,tork hareket yeri(başlangıç bitiş), yön değiştirme vs. gibi herşeyide yapabilirsin!
- Durdurma yapma işleminide sen yapacağın uygulamaya göre seçeceksin. Dahili fren sadece tek yöne hız konrolü uygulamalarında kullanabilirsin. Ama 1 dakika içinde sürekli duran kalkan yön değiştiren yani pozisyon kontrol uygulamalarında ürün değiştirmeden sadece üzerine o motor gücüne eşdeğer harici fren direnci bağlamalısın. Bu her marka servo sürücü için geçerli. Buna sönümleme direnci denir. Mesela 1kWlık sürücüye 40ohm 200W direnç bağlarsın. Bu illa kendi markasına ait olması gerekmez. Herhangi bir resistanscıya yaptırabilirsin. Ama sürücünün kullanım kitabına bakmalısın yada satıcıdanda bilgi almalısın.
 
kac watt servo motor ? markasi nedir ? surucu ne marka ?
kullanmak istedigin plc ne marka ?
bilgileri ver sana yardımcı olalım
 
mesela elimde 1kw lık bir servo var..sürücüleri çok eski eğer çalıştıramazsam yenisini alıcam herkesin tavsiye ettiği markalar sew ve delta gayet destekte veriyorlar..plc olarak siemens s7200 biliyorum çok iyi seviyede değil..
 
Arkadaşlar bazı standat modeller için bağlantı şemaları varmı acaba..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,673
Mesajlar
928,934
Kullanıcılar
452,377
Son üye
yasin6060

Yeni konular

Geri
Üst