Ses sistemi entegresi

Merhabalar. Logitech ses sistemim var. Merkez hoparlör girişi çalışmıyor. Ses sistemini söktüm kartı çıkardım. Çalışmayan girişin entegresini bulmamda yardımcı olabilecek var mı. Resimleri ekliyorum.

Ekli dosyalar

• 1772891184063876270630836567002.webp
    1772891184063876270630836567002.webp
    230.8 KB · Görüntüleme: 19
  • 17728912177025401291065132583050.webp
    17728912177025401291065132583050.webp
    376.6 KB · Görüntüleme: 20
Şu soldaki potansiyometrenin arkasında bir entegre var.

İsmini buraya yazabilir misiniz? PT ile mi başlıyor?

Pt ile başlayan entegre volüm kontrol olabilir. Bir de onu kontrol eden bir mcu da olmalı. 8 bacaklı smd'ler opamptır. (aktif filtreler için.)

Merkez (Center) girişine farklı (sol, sağ) girişlerden birini bağlayıp deneme yapabilirsiniz. Merkez girişine denk gelen çıkışa bir hoparlör bağlayıp ses alabiliyor musunuz bir kontrol edin.

Elektronik bilginiz hangi seviyede bilmiyorum. Yeterli bilgiye sahip değilseniz cihazı elektronik ustasına teslim edin.

Dostlar bilgim pek yok aslında. Nette gördüğüm üzere ses entegresi arızası olduğunda böyle bir sorun oluyormus. Hoparlör sağlam farklı girişte çalışıyor. Ancak sanırım bu kartta iki tane var. Ayrıca çok fazla patlamış parça var bunları değiştirsem düzelir mi.

Dostlar bilgim pek yok aslında. Nette gördüğüm üzere ses entegresi arızası olduğunda böyle bir sorun oluyormus. Hoparlör sağlam farklı girişte çalışıyor. Ancak sanırım bu kartta iki tane var. Ayrıca çok fazla patlamış parça var bunları değiştirsem düzelir mi.
Bilginiz yoksa cihazı tamirciye veriniz. Yoksa daha da kötü hale getirebilirsiniz.

Ses sistemi arızaları bazen saç baş yoldur.

Bu gibi cihazlarda ilgili girişe bir sinyal jeneratöründen beslenip kademe kademe sinyal osiloskopla izlenirse tespit daha kolay olur.

Diğer türlü kör atış yapıyor olacaksınız.

Belkide sinyal girişindeki filtre kondansatöründen biri arızalı sadece bilemezsiniz. Arada bir tane ses volume kontrol entegresi vardır oda sinyali geçirmiyor olabilir. Gibi gibi.. kademe kademe ilerlemek lazım.

Ses sistemi arızaları bazen saç baş yoldur.

Bu gibi cihazlarda ilgili girişe bir sinyal jeneratöründen beslenip kademe kademe sinyal osiloskopla izlenirse tespit daha kolay olur.

Diğer türlü kör atış yapıyor olacaksınız.

Belkide sinyal girişindeki filtre kondansatöründen biri arızalı sadece bilemezsiniz. Arada bir tane ses volume kontrol entegresi vardır oda sinyali geçirmiyor olabilir. Gibi gibi.. kademe kademe ilerlemek lazım.
Çok doğru. Kullanıcının yapabileceği cihazı sökmeden, basit deneme yanılma yöntemi ile hatayı tespit etmeye çalışmaktır. Tamir teknisyenlerin işidir.

Öte yandan, 2.0 kaydedilmiş bir kaydı, 5.1 kaydedilmiş sanıp yanılgıya düşerek, cihaza arızalı teşhisi koymakta bir olasılıktır. Yanlış teşhis hastayı canından edebilir. Bu yüzden ilk iletimde merkez girişinden sol yada sağ verip, ilgili çıkıştan ses almaya çalışmak tavsiyesini vermiştim.

Teknisyen konusunda katılmakla birlikte kart üzerinde akmış neredeyse 50ye yakın eleman var. Teknisyen muhtemelen 3000-4000 tl bir ücret talep edecek. Bu nedenle kendim uğraşmak istiyorum. Bozulursa da canım sağolsun. Entegreler ile ilgili bir soru sorayım o vakit. Şimdi örnek olarak 220uF-10v bir eleman yerine 220uF-25v taksam sorun olur mu😄

Resimler net ve yakın çekim değil.

O siyah sıvı akıntısı emin değilim ama genelde komponentlerin titreşimden kopmaması için konulan bir yapıştırıcı.

10 volt yerine 25 volt takabilirsiniz.

Teknisyen konusunda katılmakla birlikte kart üzerinde akmış neredeyse 50ye yakın eleman var. Teknisyen muhtemelen 3000-4000 tl bir ücret talep edecek. Bu nedenle kendim uğraşmak istiyorum. Bozulursa da canım sağolsun. Entegreler ile ilgili bir soru sorayım o vakit. Şimdi örnek olarak 220uF-10v bir eleman yerine 220uF-25v taksam sorun olur mu😄
O akmış gibi görünen yerler yapıştırıcı olabilir. Titreşimler akustiği etkilemesin/ yada parçalar titreşimden etkilenmesin diye, hareket eden parçalar zamkla sabitlenir. Ayrıca kondansatörler pekala akabilir. Kondansatörlerin akması, yüksek gerilim uygulanması gibi ekstrem durumlar yüzünden oluşabilir. 220 uf 10v yerine uygun görülüp takılmıştır. Esr metre kullanılıp test edilip arızalı teşhisi konulabilir. Ezberden iş yapmak işin doğasına aykırıdır.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri