Ses sisteminde patlama sesi, muhtemel topraklama sorunu?

Katılım
12 Ağu 2024
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
48
Selamlar Ustalarım,

Son 1 hafta 10 gündür bir sorunla karşı karşıyayım. Emektar Logitech z5500 ses sistemim belirli aralıklarla ilk açıldığında hoparlörlerden gelen sese benzer bir ses veriyor. Bass gümlemesi gibi bir şey ama bütün hoparlörlerden geliyor. Bazen 10-15 saniyede bir, bazen dakikada bir, sonra kendiliğinden düzelip saatlerce hiç gelmiyor. Ses şiddetinde de genelde günün saatine göre değişikler olabiliyor. Bu bölüme yazmamın nedeni, bunun cihazda bir arızadan olduğunu düşünmemem. Şöyle ki, belirgin olarak sabah saatlerinde başlıyor genelde geceleri kesiliyor. Örneğin, Cuma öğlen kesildi ve bugün sabah başladı. Apartmanda ofis olarak kullanılan daireler de mevcut. Isınma olması ihtimali pek yok. Oda klimalı ve 26-27 derece, cihaz genelde 7/24 açık.

Önceki evimde bir kaçak sorunu yaşadığımda elektrikçi buzdolabının kapılarını tutan kirişten kontrol kalemi ile test yapıp tespit etmişti. O sorunun nedeni muhtemelen taşınırken ezilmiş çoklayıcı fişti, çıkarıp atınca düzelmişti. Şimdiki evimde ikinci seneme 1.5 ay kaldı ve ilk taşındığımda o testi burada da yapmıştım ve sorun yoktu. Şimdi ışıl ışıl yanıyor. Bunun üzerinde PC'nin arkasından da test yaptım ve o da yandı. Kendisi elektrik ustası olmasa da elektronik tamiri yapan bir tanıdığıma danıştım, toprak hattı sağlam değilse başka oda ve hatta dairedeki kaçağın bile etki edebileceğini, UPS ile büyük ihtimal kesebileceğimi söyledi. Yanlış hata varsa düzeltirsiniz.

Siz, malum olduğu gibi, "iyi bir elektrik ustasına göster" demeden önce, merak ettiğim bir kaç soruya cevap verebilirseniz sevinirim.

1. Eğer toprak hattında bir sorun varsa, cihazı UPS arkasına koymak çözüm olur mu?

2. Elimde eski bir Powercom RPT-2000 AP aküleri bitik UPS mevcut. 2 adet 12v 9Ah akü ister. Bildiğim Yuasa aküler en iyileri ama, daha ucuzcu ama dandik de olmayan başka bir marka önerebilir misiniz? Yuasa'lar 1500 TL, gördüğüm diğer markalar 500-600 TL civarından başlıyor.

3. Özür dileyerek bu topraklama vs konulu epey bir konuya baktım ve kafam da epey karıştı. Bilgisayardan anlarım ama elektrik konusunda geçmişte bir kaç priz değiştirmek dışında pek tecrübem veya bilgim yok. Fişin yönünü çevirmek bir işe yarar mı veya test olarak bir amaca hizmet eder mi?

Panoda kaçak akım rölesi (doğru tabir bu mudur?) yok, zamanında duvarları boyarken sigortaların da üstü boyanmış. Ancak bir tanesinin etiketi görünüyor.

1723491490190.png


Evde sürekli fiş takılı olan prizler, mutfak (duzdolabı) ve benim odam (pc, laptop, klima, ses sistemi, monitörler ve modem). Buzdolabını çekince düzelmedi, klima, pc vs kapalı hep denedim. Uzatma kablosu ile mutfağa bağladım çözüm olmadı. Herhangi başka bir cihaz veya lambada (tavan/prize bağlı) herhangi bir sorun gözükmüyor.

Son olarak iyi elektrik ustasını nasıl anlayabilirim? Ankara Şili Meydanı civarında oturuyorum, uzak bir ihtimal olsa da önerebileceğiniz bir usta var mıdır?

Şu an oturmakta olduğum evde kiracıyım ve belki 1 sene içinde kentsel dönüşüme girme ihtimalinden dolayı apartman bazında bir sorun varsa çözümü olmayacaktır. Apartman 60 yaşında ve topraklama varsa bile kim bilir ne durumdadır.

Atladığım bir mevzu varsa ayrıca veya soru gelirse yazarım. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
 
1. Aslında sesi kaydedebilirseniz, anlatmaya göre çok açıklayıcı olur.

2. İlk açıldığında olan ses ile 10-15 Sn sonra duyduğunuz ses aynı mı?

3. İlk açılırken olan ses aslında normal ama ilk aldığıızda bu ses varmıydı?

4. Toprak bağlantısı böyle bir sesi oluşturmaz, ancak, parazitik seslerin çıkmasını, iyi bir "topraklama" ve filtre önleyebiir.

5. "Saate bağlı" ses oluşması parazitik etki düşüncesini güçlendiriyor.
(Parazitik derken sadece "cızırtı"yı kastetmiyorum.

6. Ayrıca, bu ses olurken hoparlörü görme imkanınız varmı?

Bilgileri verirseniz
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Mehmet Bey İyi Akşamlar,

İlginiz için teşekkür ederim. Sorularınıza cevap vereyim.

1. Doğru diyorsunuz. Bugün cep telefonu ile kaydetmeye çalıştım, ama kulağıma gelenin aksine çok cılız olarak kaydettiği ve anlamı olmayacağı için sildim. Daha sonra hem cihazı ilk açtığımdaki hem de sorun teşkil eden sesleri bilgisayarda kullandığım mikrofon ile kaydetmeyi deneyeceğim. İşe bakın ki saat tam 19:00'da bıçakla kesilir gibi kesildiler, 1 saat oldu bir kere duymadım.

2. Aynı mı? Bilemiyorum, ama benim algım çok benzer olduklarını söylüyor. Sanki masif bir masaya dirsek yumruk vurmuş gibi,tok, anlık bir ses.

3. Cihazı alalı 14 sene oldu, net hatırlamıyorum ama ilk açılışta çıkan ses o kadar doğal geliyor ki sanırım ilk zamandan beri var.

4. Konuya hakim olmadığım için soru ile cevap vereyim, voltaj dalgalanması neden olabilir mi? Veya 10 metre ötemde baz istasyonu kulesi var, yüksekliği de yaklaşık bir o kadar vardır. Okuduğum kadarı ile iyi zırhlanmamış cihazlarda ses yapabilirmiş? Gerçi benim duyduğumdan ziyade daha tiz zırlama gibi oluyor onlar.

5. Ses konusunda hiç bir problem yok zaten, ilk aldığım gün kadar kaliteli sesi var cihazın. Sadece ekstra bir de bu ne olduğu belli olmayan ses araya karışabiliyor.

6. Ne demek istediğinizi anlamadım, özür dilerim. Set 5+1, uydular metal ayak üstünde sürekli gözümün önünde duruyor. Toz kapakları üstünde, diyafram doğru tabir mi onları görüp görmediğimi mi soruyorsunuz?

Forum otomatik arka arkaya iki paylaşımı birleştiriyor sanırım:

Mehmet Bey'in sorularına cevap verirken gereksiz kirlilik yapmamak adına, bugün yaptığım testleri ayrıca yazayım dedim. Spam olarak algılamayın lütfen.

Fotoğrafını koyduğum şalterlerin nerelere ait olduğunun listesini çıkardım, kontrol kalemi ile faz/nötr/toprak kontrol ettim. Odalardaki prizlerde toprak hattında kalem yanmaz iken, banyo ve mutfaktaki bazı prizlerde toprak bağlantısında kalem yandı. Sıfırlamak denilen işlem mi yapılmıştır bilemiyorum. Bir ayrıntı olarak kalsın.

Evdeki prize takılı herşeyi söktüm ve cihazı olduğu yerde, normalde kullanmadığım, tamamen ayrı bir uzatma kablosu ile hem odamdaki hem de banyodaki bir prizde denedim. Sorun aynen devam etti.

Bu sırada cihaza herhangi bir ses kaynağı bağlı değildi.

Ayrıca 2 adet 12V 9Ah UPS akü siparişi verdim. Şebekeye hiç bağlı değilken ne olacak merak ediyorum doğrusu. Olmadı arıza cihazdadır demeden önce, alıp bir arkadaşımın evine filan götürmeyi düşünüyorum.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,073
Mesajlar
923,030
Kullanıcılar
451,359
Son üye
Ellidokuz

Yeni konular

Geri
Üst