Sieg C6 CNC çevrim projesi

Bu iş can sıkmaya başladı. Sensörü değiştirdim ama sonuç değişmedi.

 
Yazılım işini çözdüm ama donanımda da bir sorun var. Mach3'e giden spindle devir sinyalinde dengesizlik var. Anlık devir Mach3 ekranında 500 +-10 RPM civarında değişiyor. Ve hızlı değişiyor. Devir sürekli o aralıkta değişiyor. Emin olmak için lazer devir ölçer ile kontrol ettim. Devir sayısı en fazla 1 devir kadar değişiyor. Neyse, Mach3, devirdeki bu oynamayı hata kabul edip diş çekme işlemine başlayamıyor. Çözmek için önce iş miline sabitlediğim index çarkındaki slotu 12mm'ye genişlettim. Bir miktar düzelme oldu. Hata payı 500 +-4 RPM civarına düştü ama yetmedi. Mach3 yine diş çekmeye başlayamadı. Bu sefer C3 indeks kartının voltajını ölçtüm. 5v olması gerekirken 3.5v olduğunu gördüm. Bu kartı, kontrol kartını da beslediğim 5v güç kaynağından besliyorum. Sanıyorum güç kaynağından C3 karta 3.5v düşüyor anca çünkü kontrol kartı 5 voltun çoğunu harcıyor diye anlıyorum. Çözmek için panodaki 12v güç kaynağına ufak bir DC düşürücü ekledim ve 5.0 volta ayarladım. Ayarlarken (trimpotu çevirerek) sanırım artan/azalan voltajın etkisiyle C3'ün optik sensörünü yaktım. Keşke ayarlama yaparken sensör kablosunu çekseydim. Neyse, sensörün yenisini sipariş ettim. 3 liraymış.

Gelecek olan sensörle birlikte hata payının 500 +-1 RPM kadar olmasını bekliyorum. Eğer yine düzen tutmazsa C3 kartı çıkarıp sensörü doğrudan karta bağlayacağım.

mach3 ekranında devir neden değişir ki? bence sen programı baştan kur. benim mach3 verdiğim devir neyse o asla değişmiyor.
 
yo kullanmıyorum, spindle ın hertz ve devir ayarlarını yaparken sendeki gibi dalgalanma olmadı bende
 
Sürücüde devir sabit zaten. Optik devir ölçerde de devir sabit görünüyor. Dalgalanma devir sensöründen gelen pulse sinyalinde.
 
Daha yüksek devirde deneyin Suat Bey.
 
C3 index kartını kontrol kartının 5v çıkışından besliyorum. Bu çıkışı ölçtüm. 3.5v veriyor. Sorunun kaynağı bu olabilir diyerek kartı üreten adamla konuştum biraz önce. Diyor ki:

"5v 3a should ok, unless you have to many things connected demanding power or something specifically consuming to much power, in this case more amp could help."
Eğer güç harcayan çok fazla şey kullanmıyorsan 5v 3a güç kaynağı yeterli olmalı. Olmuyorsa daha fazla akım yardımcı olabilir.

Ben de fazla güç tüketecek bir şey olmadığını söyledim. Dedi ki: "you could use a different 5v power supply to C3 making grouds common"
gnd kutuplarını ortak tutmak kaydıyla C3 için farklı bir güç kaynağı kullanabilirsin.

Kulağa mantıklı geliyor. Deneyeyim bakalım.
 
Evet problem o olabilir. Eğer 3.5V verebiliyorsa, 5V dijital giriş için biraz gri bölgede kalıyor. Ayrı bir temiz 5V sorunu çözebilir.

Eğer temiz 5V da çözmüyorsa bir diğer ihtimal şu olabilir: Eğer devir sayısı yüksek ise belki kontrol kartındaki pull up zayıf kalıyor olabilir. Bu durumda çıkıştaki kare dalga sıvazlanacak ve böyle yanlış sayılmalara sebep olabilir. Bir osiloskop ile bakarsanız problem bu mu değil mi hemen görürsünüz. Net bir karedalga yerine testere dişine benzeyen birşey olur. Veya osiloskop yoksa da, 100 Ohm'luk direnci gene fototransistöre bağlayın. Böylece etkin pull up 100 Ohm olur. Denemeye değer. Ama 5V sorunun kaynağı olma ihtimali çok daha fazla, her halükarda düzeltmek lazım onu.
 
Suat sadece sormak istedim belki yapmışsındır. Mach3 te spindel kalibrasyonu diye bir bölüm var onu yaptın değil mi?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,834
Mesajlar
920,859
Kullanıcılar
450,929
Son üye
tuanayildiz

Yeni konular

Geri
Üst