Smd direnç

Katılım
29 Kas 2008
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
40
arkdaşlar nedir bu smd direnç normal dirençleri biliorum ama bunları görüodum bazı devrelerin alt kısmında araştırdım smd direnç miş ama yeterli bilgiyi bulamadım ne işe yarar nie devrenin alt kısmına lehimlenir normal dirençlerden farkı ne bi arkdaş kısaca açıklayabilirmi
 
devre üzerindeki direncin normal dirençten bir farkı yoktur değer açısından montaj açısından çok farklıdır mikro sisteme girdiği için yapılan devrenin boyuda küçülmektedir üretim esnasında hem devrenin ebatı küçülmektedir hemde montaj kolaylığı sağlamaktadır farklı bir manası yoktur...
 
SMD, İngilizce Surface Mount Device (yüzeye monte edilebilen eleman) kelimelerinin kısaltmasıdır. SMD elemanlar, yapılış maksadları gereğince, oldukça küçüktürler ve bu sebepler de elemanın ne olduğu ve değeri basitçe iki veya üç harf ile belirtilmek zorundadır. Bu SMD kod rehberi, bu elemanları kolayca tanıyabilmek için tasarlanmıştır ve 3400 elemana ait bilgiler bulunmaktadır. Entegre devrelere ait bâzı bilgiler olmasına rağmen rehberin ana maksadı direnç, transistör, diyot, kondansatör gibi tekil elemanlara yöneliktir.



SMD Kod rehberi nasıl kullanılır?

Bir SMD elemanı tanımak için, ilk olarak kılıf şeklini tanımlayın ve üzerine basılmış olan ID kodunu kaydedin. Sonra, bu kodun ilk karakterini (harfini veya rakkamını) anasayfanın sol tarafında bulunan ilk harf veya rakam listesinden bularak tıklayınız. Sayfanın sağ tarafında karşınıza gelecek olan listeden aradığınız ID kodunu bularak, elinizdeki elemanın ne olduğunu anlayabilirsiniz.

Maalesef her elemanın kodu herzaman için o elemana münhasır olmamakdadır. Mesela ID kodu 1A olan bir eleman bir BC846A olabileceği gibi bir FMMT3904 de olabilir. Hatta aynı üretici aynı kodu farklı elemanlar için bile kullanabilmektedir! Eğer bakdığınız ID kodu için birden çok karşılık mevcut ise, kılıf şeklinden faydalanarak neticeye ulaşınız.
Bu derleme, çeşitli üreticilerin bilgilerinden, diğer SMD eleman ID kodlarından, bacak bağlantıları ve bacaklı elemanların (SMD olmayan elemanlar) eşdeğer bilgilerinden faydalanılarak hazırlanmışdır.

Üretici kısmında yeralan bilgiler ise daha tafsilatlı veriye ulaşabilmek maksadına mâtufdur.



ID kod değişiklikleri
Birçok üreticiler kendi ID kodlarında fazladan bir harf kullanırlar. Eğer elinizdeki eleman Philips ürünü ise, bâzen bir küçük 'p' harfi (veya zaman zaman 't') koda ilâve olunmuştur. Siemens (şimdi Infineon) elemanlarında genellikle bir küçük 's' harfi bulunur. Meselâ kod 1A ise tabloya göre muhtemel numaralar şunlardır:

1A BC846A Phi ITT N BC546A

1A FMMT3904 Zet N 2N3904

1A MMBT3904 Mot N 2N3904

1A IRLML2402 IR F n-ch mosfet 20V 0.9A

Not: -bir misâl olmak üzere- p6A 6Ap’den farklıdır. 'p' harfinin bulunduğu yer önemlidir. p6A bir jfet, iken 6Ap bir bipolar transistördür.

Bu bilgilerden herikisini de ‘6’ sayfasında bulabilirsiniz. Yâni, bu küçük harfli önekler (prefix) veya sonekler (suffix) indeksleme maksadı ile gözardı edilmiştir fakat bu bilgiler elemanı tanımak için çok önemlidir.

Bu eskiden bir problem olmakla birlikde, şimdilerde üreticiler kodu daha anlaşılabilir hâle getirmek için bir küçük harf ilâve ediyorlar.

Birçok yeni Motorola elemanlarında eleman kodundan sonra üstte küçük olarak yazılmış bir harf bulunmaktadır. (SAC gibi) Bu, üretim ayını gösteren bir koddur.

Rohm Semiconductors’un üretdiği birçok eleman G başlamaktadır. Bu harften sonra gelen harfler doğrudan eşdeğer bulmak için kullanılabilir. Meselâ GD1, D1 ile aynıdır. ( BCW31.)

Bâzı elemanların bir tek renkli harfi vardır (umûmiyetle küçük kılıflı diyotların). Bu renk kod harfinden sonra küçük tipte gösterilir.

'L' soneki (suffix) genellikle SOT323 veya SC70 gibi düşük profilli kılıfları gösterir.

Ters çentikli elemanlar birkaç problem çıkarır. Bunların tip numaralarında genellikle 'R' harfi bulunur. Ters kılıflı elamanlarda bacaklar aşağıya değil, yukarıya bükülmüştür, dolayısı ile konvansiyonel elemanın aynadaki görünüşünü andırır. Bunları kod numaralarından tanımak genellikle mümkün olmakla birlikde, bâzı üreticiler ters kılıflı elemanlar için de aynı kodu kullanırlar. Bu durumda, elemana bir büyüteç ile bakmak çözüm olabilir. Normal bacaklı bir elemanın bacakları baskı devreye doğru yakınlaşırken, bunların bacakları yukarı doğru bakar.

Bâzen aynı ana kırmıkdan üretilen elemanlar bağlantılı-ilişkili bir tip numarasına sahiptir. Sıklıkla 'R' ters çentikli- ters kılıflı tipi, ve/veya 'W' ise daha küçük bir kılıf varyasyonunu belirtir. Bazen da kod numaralarında benzerlikler bulunur. Meselâ, '67' kılıftaki bir BFP67 nin kodu iken, '67R' SOT143R kılıftaki bir BFP67R’nin kodudur ve 'W67' ise aynı elemanın SOT343 kılıfındaki nevidir.

Şimdilerde bâzı üreticiler üretimin yapıldığı ülkeyi belirtmek üzere bir sembol veya küçük harf kullanmakdadırlar. Bunlar, SMD kod rehberinin alfabetik sıralamasında dikkate alınmamışdır. Meselâ, 'Z-S' ve 'ZtS ' kodlarının her ikisi de 2PC4081Q elemanına aitdir. 'Z-S' bu elemanın Hong Kong’da, 'ZtS ' ise Malezya’da üretildiğini göstermekdedir. Bu bilgiler kod rehberinin ZS kısmında verilmekdedir.



Eşdeğer bacaklı (normal) elemanlar ve bilgiler
Mümkün olduğu ölçüde, listelerde, o SMD elemanın eşdeğer karakteristiklerine sâhip bacaklı (normal) eleman tip numarası da verilmişdir. Eğer eleman çok bilinir bir eleman ise çok fazla bilgi verilmemiş; çok bilinir değilse bâzı ilâve bilgiler verilmesi cihetine gidilmişdir. Eğer tam olarak bir normal karşılığı yoksa, yerine bir başka eleman konulabilmesini sağlamak üzere kısa bir özet tarif verilmişdir.



Eleman karakteristikleri verilirken kullanılan terimler elemanın tipine göre değişik değerleri ifâde edebilir.

Meselâ, VOLTAJ, bir doğrultma diyodu için maksimim PIV (peak inverse voltage) ters tepe voltajını belirtir iken, bir zener diyot için çalışma voltajını göstermek üzere kullanılmışdır.

Normal olarak bir voltaj, akım veyâ güç belirtildiği zaman bu değerler sınır değerlerdir. Meselâ, NPN 20V 0.1A 1W olarak belirtilen bir eleman, Vce’si maksimum 20V, maksimum kollektör akımı 100 mA ve toplam harcayabileceği güç 1W olan bir NPN transistördür. Bir direnç ile kombine olduğu belirtilen bâzı transistörlerde beyz’e seri bir direnç bağlıdır. Eğer iki direnç değeri verilmiş ise, birinci değer beyz direncinin değeri ve ikincisi ise beyz ve emetör arasındaki direnci değeridir.
 
arkadaşlar smd lerle başım dertde ups nin üzerinden bir parça hasar gördü ve 3 bacaklı
A72 yazıyor bu ne bilen varsa lütfen yardım
 
slm arkadaşlar yine smd deyle başım dertde ne olduğunu bilmiyorum direnç deyil aynı smd direnç leri gibi ama üzerinde hiç yazı yok rengi ise gri renkte bilen arkadaşlar lütfen yardım
 
slm arkadaşlar yine smd deyle başım dertde ne olduğunu bilmiyorum direnç deyil aynı smd direnç leri gibi ama üzerinde hiç yazı yok rengi ise gri renkte bilen arkadaşlar lütfen yardım

kondansator olabılır uzerınde yazı olmuyor kondansatorlerın drençlerde omajı yazılı yuzde 90 ında kondansatorler renk olarak gri renk kutupsuz seramık kondansatorlerdır kapasıtelerı ölçulerek bulunabılır eğer hasar gormedıyse
 
slm az önce yazığım smd dirence benzer bir parça var gri renkte bu ups ye ait bu ups den 2 adet var birtanesine temizlik için açmışlar ve 2 adet tapça nasıl olduysa hasar vermişler kırık parçalar diyerini ben açtım bu parçaların ne olduğunu öğrenmek amaçlı birinci parça
a7 2 2 yan olarak yazılmış ve bi de dirence benzer bi smd de üzerinde hiç yazı yok sağlam olandan ölçüm yapsam belli olurmu şimdiden tşk ederim
 
sağlam olan kartın parçasını çıkarmak istemiyorum arzalı kartın üzerinde bu smd den 20 veya 30 kadar var bunlarda aynı yazı yok üzerlerinde bundan çıkartsam ölçsem olurmu aynı renk gri ebatları aynı tşk ederim
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst