Soft Starter Nedir?

soft starterler voltaj kontrolü ile motorun sürülmesini sağlar. cihazın parametrelerini değiştirerek akımı sınırlarsın. bunun dışında bir çok parametre var. rampa zamanı, başlangıç tork değeri gibi. uzman görüşü almak en doğrusu. özellikler her durumda farklı yüklerde kalkış yapan bir motor kullanıyorsanız özel bir ayar seçmeniz gerekebilir. büyük kapasiteli cihazlarda motorun duruş tipini dahi ayarlayabiliyorsunuz.
 
yumuşak yolvericiler motorların ilk anda çektikleri içerisindeki durgunluğu yenebilmek için çılgın kalkınma akımlarına karşın istediğimiz rampada çalıştırıp durdurmamıza yarayan devrelerimizdir.
 
arkadaşlar soft starteri ile invertör arasında ne fark var cevap alırsam sevinirim
 
bız fabrıkada kullanıyoruz cok guzel bır alet nadır arıza yasıyoruz o da en fazla yanıyor kullanmanızı tavsiye ederım
 
Bencede dükkanlar için küçük endüstriler için yeterlidir...
 
315 kw lık bir soft starter etrafına nekadarlık bir ısı yayar? bilen varmıdır.
Tam güç olsun.
 
22 kw lık 960 devirlik fan motoruna direk üçgen yol vermem doğrumu

ikişer adet 37kw lık vantilatör ve aspiratör motoru var bu motorlar 960 devir fakat aspiratör motoru 52 hz de çalışmakta vantilatör ise 45 hz 52 hz de çalışan aspiratörü 1460 devire çevirirsem ne gibi kazanç sağlarım
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
YUMUŞAK YOLVERİCİLER (SOFT STARTERLER) İLE YOL VERME

Direk yolvermede motorlar doğrudan başlatıldıkları zaman, motorun nominal akımının 15 katı değerinde çok yüksek bir sargı akımı oluşabilir. Bu akım, önlenemez bir şekilde kaynak iletkenlerini, kaynak sistemini ve seri bağlı şalt tesisini yükleyebilir. Ayrıca, direk yolvermede zaman aşırı derecede bir dönme momenti oluşur. Bu sarsıntı sürülen motora baskı yapmakla kalmaz aynı zamanda makine mekaniklerini yükler. Örneğin öncelikli güç ileten kısımları (V kayışı, dişliler, vb)
Bu başlama akımını azaltmak için önceden yıldız-üçgen kombinasyonları kullanılıyordu. yıldız-üçgen devresinde, motor akımı üçgen bağlantıya göre üçte bir akım değerindedir. Motorun nominal dönme momenti değerine nominal akım değerinde ulaşmasını sağlamak için, belirli bir kurma zamanı sonrasında, yıldızdan üçgene anahtarlama gerekir. Bu kaynak sistemini etkileyen akım piklerine sebebiyet verir. Ayrıca, sürücüyü aşırı derecede yükleyen dönme momenti pikleri de vardır. Bu etkileri önlemek için soft starterleri kullanmak daha duyarlı bir davranıştır. Terminal gerilimi sürekli artırılarak, motor dönüşü sarsıntısız olarak ivmelendirilir. Motorda olduğu gibi kaynak sistemi en uygun yolla çalıştırılır. Yani soft starterler paradan kazandırır, motoru korur (ömrünü uzatır), kurulum masraflarından kazandırır ve azalan başlama akımına bağlı olarak daha az yer kaplayan kaynak iletkenlerini önerir.

Soft Starterin Devreye Bağlantısı

SOFT STARTERLERİN ÇALIŞMASI
Tristörler kullanılarak bir faz açısındaki kesme gerilim kontrolü gerçeklenir. Bu faz kontrolü, motor terminal geriliminin kurulabilir başlangıç değerinden sistem kaynak gerilimine yükseltilmesine olanak sağlar. Sonuçta ilgili başlama akımı ve dönme momenti sürme şartlarına en uygun olarak ayarlanabilir. Yıldız-üçgen kombinasyonlarına göre, bu çözüm sadece daha küçük yük besleyici büyüklüğü avantajını önermez, ayrıca, sadece üç motor çıkışının kurulmasına öncülük eder. Daha önce vurgulandığı gibi, üçgenden daha yüksek bir anahtarlama oluşmadığında dönme momenti ve akımda aşırılılık oluşmaz. Sonuçta kaynak sistemi ve motor korunmuş olur.
Şekil de görüldüğü gibi, soft starter, motor ile şebeke arasına direkt bağlanır. Motor akımı ve gerilimi soft starter tarafından kontrol edilir. Soft starter motorun devreye girmesi sırasında şebeke voltajını, 0 değerinden başlayarak 0 değerine kadar, kontrol ederek motora tatbik eder. Soft starter voltajı küçüldükçe motor voltajı şebeke voltajına yaklaşır. Motorun devreden çıkarılması durumunda şebeke voltajını 0 değerinden 0 değerine kadar kontrol ederek şebekeden ayrılmasını sağlar.

U (motor) = U ( şebeke ) – U (soft starter )

Motora soft starter ile yol vermede ilk önce şebeke geriliminin 0’u uygulanır, bu sırada motor şebekeden fazla akım çekecektir. Motorun nominal akım bilgisi mikro işlemciye daha önceden girilmiş olacağından, mikro işlemci motor voltajını yükseltecektir.
Motorun momenti (Tork) ; Md = k x U olduğundan voltajın zamana bağlı olarak yükselmesi ile motorun torku da yavaş yavaş yükselecek ve motor dönmeye başlayacaktır. Motor voltajı şebeke voltajına eşit olduğundan motor nominal hıza ulaşacaktır. Böylece motor şebekeye ve işlemcilere darbe yapmadan devreye girecektir. Bu olayın tersinde motor yumuşak duruş yapacaktır.

SOFT STARTERLERİN AYARLANMASI

Soft starterler temelde en az üç olası kurulum önerir. Bunlar: sistem gerilimini yüzdesi olarak başlangıç başlama gerilimi veya – saniye cinsinden başlama tırmanma zamanı veya – durma iniş zamanı. Başlatma gerilimi, kurulu başlama tırmanma zamanı içinde nominal motor gerilimine yükseldiği değerdir. Bağlı motor pürüzsüz ve hızlı bir şekilde tam hıza ulaşır. Durma iniş zamanı, nominal motor geriliminin kapama gerilim değerine (kurulu başlatma gerilimi ile genelde aynıdır) kapanma komutu verildiğinde düşürüldüğü zamandır.


Siemens Soft Starter Programı

Her uygulama için Siemens uygun bir soft starter sunar. 55 kW (400V) güce kadar basit uygulama için gerekenler SIRIUS SOFSTARTER 3RW30/31 kullanılarak karşılanır. Basit kurulum imkanı, küçük boyut ve ekonomik kazanç sağlarlar. Bu yeni jenerasyonun sunduğu birçok avantajdan sadece bir kaçıdır. Tasarımına ve bağlantı özelliklerine bağlı olarak bu motor başlatıcıları, ispatlanmış ve iyi bilinen SIRIUS 3R şalt tesisi ailesinin bir üyesidir.

Özel bir devre SIKOSTART 3RW34 üzerine. 3RW34, 400 V gerilimde 1050 kW gücüne kadar çıkış gücüne sahip motorlar için kullanılabilir. SIRIUS soft starter 3RW30/31’in birçok avantajları bu soft starter ailesine transfer edilmiştir. Diğerlerine göre basit hizmet, ekonomik fiyatı ile daha az büyüklük sunar. Ve SIKOSTART 3RW34 için haberleşme sorun değildir.

Uygun bir AS-I haberleşme modülü kolayca kurulabilir.

Programımız gerekenlere cevap veren bir soft starter içerir. SIKOSTART 3RW22 ileri teknoloji ve modern soft starterlerden beklenen herşeyi önerir. Bu birim etkili fonksiyonlar sunar. Kurulumlar cihaz üzerinden doğrudan yapılabilir veya normal bir PC kullanarak RS232 arabirimi üzerinden de yapılabilir. Akım ve gerilim sınırlama, kesme darbesi, özel pompalama fonksiyonları, enerji tasarruf görevi, başlama taraması veya başlatma gerilimi, tırmanma zamanı, vb.. gibi başlatma parametreleri için birçok kurulum seçeneklerini SIKOSTART 3RW22 sunar. Özel bir PC seçim programı, tüketicilere sistem şartlarına (veya özel başlatma durumlarına) en uygun birim ayarlamasına izin verir. PC seçim programı ile doğru olmayan yolverme seçimi artık geçmişte kalan bir şeydir.

Kaynak : dalsim.com.tr
Ustacım slot starter sürücü gibimi şekil olarak.
 
Bazı arkadaşlar frekans kıyımından bahsetmiş. Benim bildiğim kadarıyla softstarterler trystorler sayesinde voltaj kontrollu olarak çalışırlar. Max. Seviyeye ulaşıncada by-pass kontaktorü çeker.

Voltaj kontrolu zaten kıyıcı yanı ıngılızcede chopper lar ıler gerceklestırılır. DC-DC ve AC-AC gerılım donusturuculerın calısma prensıplerını olustururlar.

arkadaşlar bende 2 adet tuthill marka 45 kw blower var...bunlara oksijernmetre takıp frekans konvektörüyle oksijen belli bir seviyeye ulaşınca rölantide calışmasını istiyorum nasıl bir bağlantı yapmamı önerirsiniz...yıldız üçgen bağlamam dahamı ii olur ...yardımcı olursanız sevimnirim bir şema üzerinde gösterirseniz makbule gecer teşekkürler...

Frekans konvertor kullandıktan sonra zaten yıldız ucgen baglantıya gerek yok. Frekans converter lar zaten kendılerı motor kalkıs durumlarını ayarlıyor. Burada yapmanız gereken frekans conventoru uygun sekılde konfıgure ettıkten sonra PID kontrolorunu uygulamanız. Cesıtlı rampa fonksıyonu yontemlerıyle bu uygulanabılır olsada bu ısler ıcın muhendıslık acısından en dogru yontem PID kontrolor kullanmaktır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
129,800
Mesajlar
930,209
Kullanıcılar
452,598
Son üye
Pavantanwar

Yeni konular

Geri
Üst