Solar Şarj kontrol cihazları hakkında

Merhaba. Kuru (jel) akülerde yazan standby use charge : tampon şarj akımı olup sürekli olarak fişten çekilmeden uygulanan şarjı , cycle use charge : 1/10 kuralına göre akü tam şarj oluncaya kadar uygulanan şarj akımı (amper) değerini, initial current ise: İlk başlangıç şarjında verilecek max.. akımı (amperi) gösteriyor. Etiketetki bu uyarıya göre bu değer akü amper * saat kapasitesinin 1/5'inden daha yüksek olmamalı yani akü amperinin 1/6, 1/7 'si gibi daha yüksek amper değerleri olarak sadece ve sadece ilk dolumda uygulanır, daha sonra ise isteğe göre "standby use" veya "cycle use" şarj tipini tercih edip, bu ilk (initial) şarjdan (dolumdan) hemen sonra akünüz için uygulamada bu şarj şekillerinden birini seçmiş olursunuz. Kolay gelsin.

Ustam merhaba cevabınızı dikkatle okudum ancak anlamadığım bir nokta oldu. "Etiketetki bu uyarıya göre bu değer akü amper * saat kapasitesinin 1/5'inden daha yüksek olmamalı yani akü amperinin 1/6, 1/7 'si gibi daha yüksek amper değerleri olarak sadece ve sadece ilk dolumda uygulanır"

1/6 , 1/7 değerlerinde amper dahada düşüyor, 1/3,1/2 mi demek istediniz yoksa benim kaçırdığım bir noktamı var ?

Saygılarımla Dinçer
 
Merhaba. Bakın, 1/5 > 1/6 ; 1/5 > 1/7 Pay değeri ayni kalıp bu kesirdeki payda değeri daha arttıkça bu kesirin ifade ettiği büyüklük değeri de gittikçe azalır, zaten bunu bilerek böyle yazdım. 1/5 değeri, 1/6 ve 1/7'den büyüktür, sizin ifade ettiğiniz gibi 1/3 ve 1/2 ise ise 1/5'den daha büyüktür tam tersi olarak. Çünlü 1 tam bütün daha az parçaya bölünür ve böylece bu bölünen parçalar daha büyük olarak kalırlar. İlk dolumdaki şarj işleminde (initial charge'da) en fazla beşte bir amper oranındaki değerle veya bundan daha az değerlere karşılık gelen kesir değerlerini örnek olarak ifade etmeye çalışmıştım. Çok doğru olarak anlamışsınız ve kaçırdığınız herhangi bir noktası yok, merak etmeyin. Ama matematik dersinin temel bir konusu olarak özellikle de kesirler konusundaki kıyaslamalarda bariz, küçük bir hatanız var. Bu da normaldir, çünkü bunları okulda ilk defa öğrenirken ben de sizin yaptığınız gibi bu türden yanlış kıyaslamaları ara sıra ve dalgınlıkla da yapıyordum, bu da gayet normaldir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bayaga bir sure gecmiş fakat yazayım yinede

PWM veya MPPT oarak gecer solar gunes sarj regulatorleri

PWM eski teknoloji MPPT yeni teknoloji

MPPT yazsalardan 10-15 dolara Çin den gelen ucuz olanlar aslında PWM dir uzerine MPPT yazar satarlar

Gelelim asıl konuya en ucuzunu da alsanız en pahalısını da alsanız programlı olarak gelirler akü den bilgiyi çeker 12V mu 24V luk aku bankası oldugunu anlarlar ve kendilerini ona gote OTO ayarlarlar

Ayrıca akünüzün ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğunu yani o anda 12 volt damı 12.8 veya 13 Voltta mı olduğunu sürekli olcerek ona gore verirler ve bu ayarlar standart olarak yapılıp gelir ve 3 farklı kademede olur bu genellikle ...
Biraz daha kaliteli olanlarda bu ayarlar yapılı gelsede kullanma kulavuzuna bakarak siz bu ayarları degiştirebilirsiniz.

Biraz daha kaliteli olanlarda akü tipinizi secebilir mesela Gel akü, sulu akü, AGM akü vs seklinde ilave olarak bu ayarlarıda yine düzenleyebilirsiniz.

9 dolar civarına satılan 30 Amp lik ucuz Çin malı ornek cihaz incelemesi linki


Sonuç küçük basit sistemlerde bu 10-20 dolarlık cihazlar PWM olarak calışır verim kaybı cok olmaz fakat büyük sistemler de MPPT olmaz sa olmaz dır.

Kaliteli marka için Victron un ürünlerine bakabilirsiniz 700 TL den baslar 1500 TL civarlarına bluetooth baglantısıyla cep telefonunuzdan son 15 gün panelerinizden ne kadar enerji yüklediğinizi görebiliyorsunuz bu victron maka veya benzer kaliteli olanlar ile..

Victron için video
 
slm arkadaşlarım bende 36 vatlık bır invertor var buna ben nasıl 36v sarj cihazını ayarlarım toplam panelde 36 v olacagında sarj cihazıda olacakdır nasıl olacak yardımınızı bekliyorum cizimle yaparsanız saygılarımla
 
3 adet 12v Panel - 3 akü - 3 adet 10A şarj kontrollor. Her biri bireysel olarak bağlanacak. Bunlara ilaveten aküler seri bağlanarak invertore giriş yapilacak
 
araba alternatöründen gelen dc akımı karavan yaşam akülerine bağlamak için pwm solar sarj cihazı kullanılır mı? soru saçmaysa ismimden anlaşılacağı gibi bu işten hiç anlamam.:)
 
Malesef bağlanmaz. Arac alternatorleri uyartim sargilari vardır. O sargı ile çıkış voltajini ayarlar.
 
Öncelikle merhabalar.
8 adet 280w 24v Panel kullanılarak oluşturulan bir sistemde, 400ah akü grubu benim işimi görmektedir. (%50si boş kalacak şekilde).
1- hangi mppt şarj kontrol cihazı seçmeliyim.
2- şarj cihazı kaç amper olmalı ?
3- sistemi 12v mu 28v mu yoksa 48 mi oluşturmalıyım ? (Buna göre panel modellerini değiştirebilirim.)
4- şarj kontrol akımını, sistem voltajına göre panellerden gelecek akıma göremi yoksa akünün 1/10 kanuna göre mi belirleyeceğiz?
değerli fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum teşekkürler şimdide
 
Öncelikle merhabalar.
8 adet 280w 24v Panel kullanılarak oluşturulan bir sistemde, 400ah akü grubu benim işimi görmektedir. (%50si boş kalacak şekilde).
1- hangi mppt şarj kontrol cihazı seçmeliyim.
2- şarj cihazı kaç amper olmalı ?
3- sistemi 12v mu 28v mu yoksa 48 mi oluşturmalıyım ? (Buna göre panel modellerini değiştirebilirim.)
4- şarj kontrol akımını, sistem voltajına göre panellerden gelecek akıma göremi yoksa akünün 1/10 kanuna göre mi belirleyeceğiz?
değerli fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum teşekkürler şimdide
1 musibet 1000 nasihatten evladır.
Sen uyarıları dikkate almayacaksın anlaşıldı. O zaman videoyu izle
Rastgele

 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,991
Kullanıcılar
452,753
Son üye
Emrecannnn

Yeni konular

Geri
Üst