Step Motor ve Kontrol Kartı Seçimi ?

Burakkor

Üye
Katılım
29 Haz 2014
Mesajlar
13
Puanları
1
Selam Arkadaşlar.
Step Motor ve Kontrol Kartı almak için araştırma yapıyorum. İmkanlarım doğrultusunda alabileceğim ürünler ise

Güç Kaynağı Olarak : PC 350 Watt Power Supply

Step Motor : 2,2 Nm 3,5 Amper 57 mm gövde
--------------------------------------------------------------------------
stepmtr.png


Kontrol Kartı : 3 eksen LPT CNC kontrol TB6560 sürücü kartı
--------------------------------------------------------------------------------------
TB6560.jpg
gear.jpg


3 Eksen CNC ile yapmak istediğim ahşap gravür işlemleri ve daha çok ilgilendiğim ise 20 -30 - 40 -50 mm gibi çaplarda 2 -3 -4 mm kalınlıktaki alüminyum plakadan dişli çark yapmak. Bu tür bir donanım ile yukarı da resmini eklediğim çark gibi ürünler elde edilebilir mi ? 3 eksen CNC ile orta kalitede bu tür çark yapılabilir mi ? Bu konu da deneme yapıp sorunlarla karşılaşan arkadaşların ne gibi sorunlar yaşanabileceğine dair bilgiler hakkında paylaşımda bulunmalarını rica ediyorum. Kesici Freze ucu, Spindle Motor gibi diğer donanımlar hakkında da tecrübeli arkadaşların görüşlerini paylaşmalarını rica ediyorum.
 
Bu tip carklari yapabilirsiniz. Ama bunu cnc olmadan da yapabilirsiniz. Index'er yada rotary encoder ile birde disli kesme uclari kullanarak yapabilirsiniz.
 
gumush ustam torna motoru ve hobbing uçları ile bunun yapıldığı videolar izledim. Ekonomik gücüm torna almaya yetmez. Benim yapabileceklerim sıradan bir ev kullanıcısının yapabileceklerini geçmez. En kolay 3 eksen cnc ile yapabilirim diye düşünerek bu soruyu sordum. Nette cnc ile ahşap dişli yapan kişilerin videolarını izledim. Ama alüminyum ile yapanı görmedim. Ben Sadece yapılabilir mi , yapılırsa da ne tür donanımlar (Step Motor , Spindle , Kesici Uç) kullanmam gerekiyor. Kazım Abi'ninde dediği gibi duygusal manada bir ev kullanıcısı olarak en ucuza bu işi nasıl yapabilirim. Yorumun için ayrıca teşekkür ederim.
 
Basit de olsa bir cnc var ise , dördüncü eksen için bir motor ve kart ilavesi ile 4 eksen olur.
Çakı gözünde büyümesin .
Yapacağın dişlinin formatına uygun bir şey tasarla ve hava çeliği - yağ çeliği - specialK gibi sertleştirilebilen bir çelikten tornada işlet .
"Sula" , aralarını kesme taşı ile aç .
Hani duygusal çözüm dedin ya...

İnce kalemle dişlerin arasında dolaşmayı unut.
Tabii baban ince kalem üretici ise sözüm yok.
 
Kazım abi benim bildiğim kadarıyla bu tür işlemi gerçekleştirecek tezgahı kurmak gerçekten çok pahalıya mal oluyor. Hobbing Uçları yaptırmak ayrı bir masraf , ayrıca her farklı dişli modeli için farklı uç yaptırmak gerekiyor. Tüm malzemeyi hesaba yatırırsam hayli duygusal olucak. Beni çok aşar abi bu donanımlar. Ben piyasa ürünü çıkarmayı amaçlamıyorum. Basit uygulamalarda kullanılabilecek orta düzey ve orta dayanıklıkta dişli yapmak istiyorum ama tabi yinede olur mu olmaz mı siz ustalar daha iyi bilirsiniz. Fikir ve düşünceleriniz benim için daha önemli.
 
Resmini verdiğim benzeri bir şeyi tornacıya yaptırmak en fazla 1 saat sürer ve tanıdık ise para sorun olmaz.
Bu tip işler yapan yerlerde hazırı bulunabilir ve 100-200 TL ortalama rakamdır.

Alüminyumdan dişli vitrinde teşhir içindir !
Birde fuarlarda cnc tezgah satanlar alüminyum işler.
Bulunamazsa kaşar peyniri de olur.
Gerçi alüminyumu çok küçümsememek lazım F1 motor gövdeleri filan yapıyorlar .
Ama dişli yapan duymadım.

3-5 tane için basitte olsa cnc yapmayı göze alıyorsun ama takıma taklavata para yok diyorsun , bu taraftan görünüş hakkında yazmak istemiyorum sen tahmin et.

Hedeflerini iyi seç ve planla.
Bir ürün için 3-5 tane lazım olan şeyi imal değil hazır temin etmek daha uygundur.

Cnc , seyretmesi hoş oyuncaktır ama pahalı bir zevktir ve çoğu zaman hayallerin gerisinde kalır.
Keşke yapmasaydım dedirtebilir.
İşin bu değilse sadece seyret.
 
Son düzenleme:
Kazım abi ben aslında bilgisayar yazılımcısıyım , hobi olarak pic micro işlemcilerle bilgisayar kontrollü robotik uygulamalar üzerine ev kullanıcısı bazında çalışmalar yapıyorum. CNC forumunuzu bir süredir takip ediyorum Basit robotlar yapmak için hareket işlemleri açısından dişli kullanmak gerekiyor. Piyasada Hazır plastik çarklar var ama bazen istediğin gibi olmuyorlar. Üzerinde değişiklik ,küçültme , büyütme, dişli sayısını değiştirme gibi işlemler yapmak gerekiyor. Ayrıca robot aksamlarını plastikten yapmak içinse yine modellemek ve CNC gibi bir makineyle kesmek gerekiyor. Bende fikir olarak bu tür çarkları Bu forumda arkadaşların da yaptığı gibi ev yapımı MasaÜstü CNC ile yapabilirim diye düşündüm. İlk aklıma gelen şey 4 - 3 - 2 mm gibi alüminyum plaka kullanarak yaparım diye düşündüm. Plastik yerine alüminyum tercihim ise dayanıklığı daha iyi olur diye düşündüğümden dolayıdır. Kazım abi valla inanmazsın belki ama imkanım olsa evde mutfağa torna cnc tezgahı kurarım. O kadar azimli ve istekliyimdir. :) Ama bu ilerde yapmam manasına gelmiyor yanlış anlaşılmasın .:)

"3-5 tane için basitte olsa cnc yapmayı göze alıyorsun ama takıma taklavata para yok diyorsun , bu taraftan görünüş hakkında yazmak istemiyorum sen tahmin et." Abi bu sözüne cevaben sürekli farklı model yapabilmek için bu fikri düşündüm. 3 - 5 tane değil aslında . İhtiyacım oldukça yapmaya çalışacağım ki farklı modellerde yapmam gerekecek. Abi birde bu sözünde ("bu taraftan görünüş hakkında yazmak istemiyorum sen tahmin et") ne demek istediğini tam anlayamadım.

Anladığım kadarı ile yol yakınken dön demek istiyorsun. Tecrübe ayrı şey. Saygı duyuyorum. Ama Masaüstü CNC yapma isteğim hala var.

Yorumların için teşekkür ederim Kazım Abi.
 
Talaşlı imalat kolay iş değildir.
Talaşlı imalat ucuz iş değildir.
Dişlileri hazır bulmak daha kolaydır.
eBay - aliexpress gibi yerlerde çeşit çok.
Farklı imal usulleri var.
Kalıplık silikon ile kalıp alır epoxy+carbon elyaf .. gibi döküm yaparsın..

Öyle işler vardır ki tezgahın yanındaki takım dolabı tezgahtan 3 kat fiyatlıdır.

Bölümde örnekleri çok , büyük değil ufak ama sağlam şaseli bir şey tasarlayıp kuvvetli motor ve elektroniklerle bir şeyler yapacaksan yap.
Değilse seyredip istediğin hayali kur ama yapmak için duyguların gelişmedikçe başlama.

Parası çok olan ödev için yapar notu alır atar depoya sözüm yok , harika bir deneydir.
Ama bütçem kısıtlı diyen çok düşünmeli kırk ölçüp bir biçmelidir.

Neyse uzatmayayım.
Dişli yapmanın yolu yukarıda anlattığım gibidir başka hayale kapılma.
İnce , mesela 2 mm kalemle kesen videolara tav olma.

Ne garip bir şey , diğeri de senin gibiydi.
En iyisi zaten işi bilenlere yazmamak..
 

Forum istatistikleri

Konular
130,048
Mesajlar
932,521
Kullanıcılar
453,025
Son üye
erhan3431

Yeni konular

Geri
Üst