Pompa kilitleme denince aklıma acaba mekanik bir şey mi var dedimdi.
Kule fana da bu seri korumayı uygulamak fikrinize katılmıyorum.Su pompası için zaten olmazsa olmaz denilebilecek bir uygulama.kule fana neden katılmıyorum?Çünkü kondanser henüz soğukken kulefan pompalarının çalıştırılması,zaten soğuk olan kondanserin hepten soğumasına neden olur.Bu durumda istediğimiz kondanser basıncını elde edemeyiz.Ve chillerin soğutma verimini düşürürüz.Hatta kondanserin lüzumsuz soğutulması da super heat değerini etkiler ve superheat koruması varsa,koruma verebilir.Yoksa verimsiz çalışır.
Zaten kulefan ve pompaların normalde kule termostası vasıtasıyla devreye girip çıkması gerkmektedir.Zaten dikkat ederseniz hava soğutmalı chiller ya da klimalarda da,dış ünite hemen devreye girmez,gaz basıncı artınca devreye girer.Görmedim ama sanırım dış ünitesi frekans konvertörü sürülen tipler de var.
Hep su soğutmalı chillerden bahsetme sebebimiz ise,hava soğutmalı chiller olduğunu bilmediğimizden değil de,konuyu açan arkadaşımızın su soğutmalı chiller BAKIMI (yani tesisin kurulması ,tesisatı falan değil) sormasından kaynaklanıyor.Sizin de bu konudaki tecrübelerinizi paylaşmanız çok güzel oldu.İnternette chillerler hakkında bu kadar detaylı bilgi bulmak zor.Güzel bir bilgi bankası oluyor.
(not: ben chiller arızasından 2 ay chillerin başında nöbet tuuttuktan sonra,ben kompanzasyon panosunda 6 ay uğraştıktan sonra,bu ve benzeri konularda tırım tırım tırmalayıp,olmayan yerlerde servislere bizim gibi insanlar için servet değerinde paralar akıttıktan sonra,internette bu bilgilerin yayınlanmış olması da,benim her zaman bahsettiğim talihsizliğim değil de nedir
)