Tali pano yüksekliği ne olmalıdır?

promete1

Üye
Tali panolarda (aydınlatma ve priz panosu) yerden yükseklik ne olmalıdır. İç tesisat yönetmeliğine göre minimum nedir?

Bir çalışma masası için enerji bağlantısı yapıyorum. Yukarıda promete1 in sorduğu soru ve ek bir iki konuya cevap arıyorum.

Pano Özellikleri;

1 x 30x30x15 cm boyutunda
1 x 40A Ana Emniyet Şarteli
1 x 40A 30mA KAKR
1 x 32A C 3 Faz Sigorta (Tek Sanayi Prizi için. Kaynak makinası kullanılacak)
1 x 16A C 1 Faz Sigorta (2 adet Priz için. Taşlama vb. kullanımlar)
1 x 10A B Sigorta (3x FlorasanLED Aydınlatma 41w)

4mm2 kablo 3 Faz için
2.5 mm2 kablo 1 faz için

Bir kaç emin olamadığım husus var

1) Bu pano yere yakın konulabilir mi? Yükseklik için bir mevzuat var mı? Bir fabrikada kumanda panosunun yere sıfır yapıldığını görmüştüm. Ben de bu panoyu masa alt tarafına yerden yaklaşık 70 cm yüksekliğe koymak istiyorum. Olabilir mi?

2) Ayrıca panonun dizaynı uygun mudur. Kablo kesitlerinin arttırılmasına ihtiyaç olur mu?

3) Mevzuat açısından bu tarz bir panoya eklenmesi zorunlu Voltmetre, Fazlar arası lamba vs bir malzeme var mı?

Yardımcı olursanız sevinirim

30x30x15 pano bana göre çok küçüktür. İçerisine işlenecek malzemeleri rahatlıkla kullanma açısından küçük.
1x40 emniyet şarteli olmaz trifaze besleme olduğundan 3x olmalı.
1x32 A 3 faz k otomat kaynak makinasınıngücü bellimi?
Kablo kesitleri için sallamakla değil güçlerin toplamını bilip gerilim düşümü hesabı ile yapmalısınız.
Panolarla ilgili İÇ tesisatları yönetmeliğinde yasal prosüdürü yazılıdır. Yere yakın olması sakıncası herkes kurcalaması su vb ile teması olması temizlik yapılamaması vb durumudur.
Yukarıda da belirttiğim gibi kablo kesitlerini arıza ve tehlikelere karşı iyi hesaplayıp çeşit ve cinsine göre çektiği yüke göre seçilmelidir.
Panoya gösterge lambaları, faz koruma röleleri, voltmetre, ampermetre, acil durum bütonu vb her zaman kullanım açısından iyidir.

Forum istatistikleri

Konular
129,878
Kullanıcılar
452,747
Son üye
azad911

Yeni konular

Geri