Tesbih için torna makinası

3-5 yaş aralığı çocuklar için diyor. Oyuncak o.
 
Ahşap tornaları da iki puntaya bir kazık değil mi?
Matkabı pratik takıp sökebildiği sağlam bir bağlama olursa (mandallı kelepçe vb), vitesli ve devir ayarlı matkapların imkanlarını da kullanır belki.( Zira bu işleri yaapanların matkaba ihtiyacı olur)
Ağacın yanında taş nasıl işleniyor incelemiş olur hem. Taşı tabi kesip tornaya bağlama (punta açma ?) tornaya ne kadar uygundur ayrı mesele, belki taş kesme spiral bıçağı tip eklemeler gerekebilir.
Tabi taş deyince suda yumuşadığı söylenen Eskişehir lületaşı gibi çiğnendiğinde dağılır tip taşlar tornaya pek zor sayılmaz.

Basit bir ahşap tornasına bir kater eklemesi de düşünülebilir, bazen kaybedilen zaman isteği azaltır, hem de bazı şeyleri öğrenmeden maddiyat yanlış tarafa akıtılmış olabilir.

Başarılar...
 
Amcanın (bu muydu hatırlamıyorum başka vidyoda görmüştüm) parmak eklemlerini gördünüz mü, mesleki deformasyon sanırım.
Siz diyince farkettim, evet var bişeyler. Bende hafif sağ tarafa yatar yürürüm. Saatci bi ağabeyimiz vardı onunda parmaları ince ve aşırı uzundu.
 
Büyük tufan öncesi kullanılan bir torna (turn = döndürme ) makinesi.
Bununla Nuh AS gemisinin küpeştelerinin yapıldığına dair söylentiler olabilir.



Buhar çağı öncesi kullanılan gelişmiş free hands modellere bir örnek :



Aşağıdaki ise günümüzde gençlerin oynaştığı bir zavazingo.
Tesbih yapanlar eninde sonunda tanelerin üzerine Esmaül Hüsna kazımak zorundadırlar.
Tıpkı zamanında pirinç tanesinin üzerine İhlas Suresi yazan hattatlar gibi.



Cnc ile ilgili bu bölümde biraz dolaşan hem kolay hem de ucuza oyuncak yapabilir hem de nasıl kullanacağını öğrenebilir.

İşi ileri noktalara taşıyan bir arkadaşımız tesbih tanesi koparken oluşan kopma-kırılma noktasını bile dert edinmişti de çift spindle torna yapmıştı.
 
Lazerli metal işleme var ama balyoz/çekiç üretilmeye devam ediyor? Üniversitelerde sistem üzerindeki kuvvetler vb konvansiyonel tezgahlarda anlatılıyor ve deneyler video değil? Seyretmeyle, gezme-dolaşmayla iş öğrenilseydi, usta durumundaki insanlar foruma ve ya uygun ortamlara soru taşımazlardı.
Nihayetinde çift aynalı-işleme eklentili bir cnc merkezinde çakı kırarak, bindirerek, parça bozarak öğrenememektense; tekniği aracısız gördüğü ve direk sonuca etkidği-hissettiği birşeylerin farkı olacaktır.
Teklifler bütçe ve teknik ile de alakalı. (Bir yerlerden başlayıp-zaman kaybetmeden- bir şeyleri görüp yatırım miktarını da değiştirebilir.) Hem de kazığın bir tarafına bir matkap takmanın pratikliği, yukarıdan aşşağı inen matkaplarda ve profil kesmeye bağlanan spirallerde gösterdiği gibi burada da kendisini gösterebilir ki kazığın diğer tarafına bir matkap daha takarsa çift aynalı olur.
Seri ürertime uygun, tornanın dahi çıkarıldığı bir sistemden bahsetmiştik. Kazıma işi zaten torna işi değil bunun için ısıtmalı yazıyı darbelemeyi düşünebilir ve ya sadece ısıtıp yazabilir.
El yordamıyla desen ayarlamaktansa tek hamle ile ve sadece paso vererek deseni işleyebildiği desene göre bilettirdiği bir çakı kullanması çok uygun olur.
Ve de işe uygun yapılmış konvansiyonel makineleri cnc ler hızda geçememektedir ve iş cnc lere değil cnc işe mahkumdur.
Başarılar...
 
Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz.
Örnekler ortada.
Varsa aksi görelim.
Dene at tekrar dene olmadı at yeniden dene...
Baban zengin galiba.

Bu bölümde , başlıkta istenilen zavazingoyu 500TL ye mal edebilecek kadar pratik bilgi verildi.

Merakımı mazur gör sahi @cncarastirma kardeş sen hala FACIT mi kullanıyorsun ?
 
http://www.e-hirdavat.com/Proxxon-Mikro-Agac-Tornasi-27020-DB-250,PR-26421.html

Ahşap tornanın kralı internette 450 lira. Ankara'da malum yerden daha da ucuza alabilir. Neden maceraya sürüklüyorsunuz adamı?

Aynen hocam. Sesimi cıkarmıyorum ama 50 tane torna projesi geldi. Oysa sizden sadece torna tavsiyesi istedim. Tavsiye istememin sebebi de belli. Belki daha faydalı olacagını dusundugunuz bir model soylersiniz ustunu ekler onu aliriz. Yorum yapan herkese tesekkurler :) bir de kıl testere makinası almayı planlıyorum ama sadece 'tas' kesmek icin. Yoksa tahta parcalarini elimde de keserim. Var mi onerebileceginiz bir model yoksa yine proxxonun 300 liralik modeline mi doneyim?
 
Cevaben bir yazı var ama cevaplar nerede? Ayine ayna diye çevrilince iş de video mu olmuş? "Şahsın görülür rütbe-i aklı eserinde"; videolarda değil...
Denenen nedir? Torna görmedim diyen, taş kesmekten bahseden birine ne zamanı ne sonucu belli olmayan cnc yapması mı? Balkon demirlerinden cnc yapıp elini sürmeden işi seyretme düşüncesi olan birisi, kaynakta ne kadar çektiğini bilmediği birşeyler yapmaktansa gidip son teknik aletlerin çalışmasını seyredebilir.(500TL ye kime ne yaptırabilir??)
Herşeyin bir yeri vardır. İşe yeteri kadar özellikte bir makina mevzu bahis ise cnc mevzu olmaz. Biz seri üretime uygun tasarılardan zaten bahsettik ama (bütçe/imkan/zaman/yapmahevesi-hobi...) birkaç 50 TL ye alınabilen tam iş makinaları varken ve zaman kaybetmeden işe başlayabilirken, ne zamana malzemelerini alabildiğini bilmediği, alsa da (düzgün) çalşmayan ve manuelinden daha fazla elle müdahale gerektren bir sistem neye yaramış olur?
Birçok fikir vardır, sistemini otomatiğe çevirebilir, geliştirebilir ama bu bekleyip işi iptal edip başka iş yapması değil iş yolunda ilerlemesi ile olur. Mesela ahşap tornasını cnc kontrollüye neden çeviremesin? 100TL ye vb bu tornayı alabiliyorsa, cnc için bunun iskeletini 500 TL ye yaptırması ne demek?
Ortada olan şu; hazır iskeletine takılıp sökülebilen matkap, spiral vb aletler. Tek başına birisi aynı anda birkaç aleti kullanamadığından uydurabiliyorsa bir aletle işini görür. Eğer alet tam işin ehli ise aleti işe de bozabilir.
Facit i yapan mantık bilgisayarı da yapmıştır. Hesabın kafadan yapılmasını tavsiye ederiz. Tuşuna basılmadan, hayali çalışan bir hesap makinesi (sayısal loto?) var mı?Facit i eskitip de arkasından konuşanlar düşünsün...
Konu sahibi direk karmaşada kaybolmaktansa, teknik olabilirleri inceleyip hoşuna giden taraftan ilerleyebilir. Mesela kazma-kürek makinalarının çalışma sistemi tam manasıyla dörtgen ağaçtan boncuk tanesinin alınması işini yapabilir. Revolver tezgahını da incelerse bir taraftan(punta tarafından) gelip delip açıp çıkıp, katerden de kesilerek boncuk üretimini yapabilir. Kesmeden önce çizgili bıçakla taneye sarılırsa çizgili, tırtıl ile tırtıklı tane yapabilir. Süsü tavsiye etmeyiz ama tanelere metalik/parlak taşlı gömmeler (sedef kakma vb) de düşünebilir.
Taş kesme için kıl testere vb değil spiralle kullanılan taş kesme elmas/disk leri incelenmeldir. Spiral çok temel alettir disk ve ya elmas ise ucuz ekipmanlardır. Tornada kater gibi kayabilen spiral eklenebilirse taş da direk kesilebilir, yalnız iç delik için kesmeden ziyade aşındırma ön planda.
Tavsiyeler web ortamına da fayda sağlamakta hem de ileriye yönelik ufuk genişletici.
Başarılar...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,154
Mesajlar
933,720
Kullanıcılar
453,244
Son üye
şenol77

Yeni konular

Geri
Üst