Eziklik benim ruhumda asla olmadı. Ben insanlarımıza daima bilimi öğretmeye çalıştım. Benim gençliğimde bir radyocuda veya elektrikçide çırak olarak çalışırken, usta veya kalfa olanlar işin detaylarını sır gibi saklarlar, adeta benim gibilerin öğrenmesini istemezlerdi.
@paskomya belki biliyordur.
Tek övünebileceğim konu ise amplifikatör tasarımları olup, bazı sitelerde bu teknik ile uzaktan yakından hiçbir bilgisi olmayan kişilerin bana ahkam kesmeleri olmuştu. O gibileri dikkate almadığım gibi, bu forumda o gibi kişileri zaten yeterince ezmiş oldum. Ama ezmek istemez, aynı projeleri o kişilerin de yapabilmelerini isterdim.
Hatta gönül isterdi ki yüksek frekans tekniği ile ilgili olan arkadaşlarla da bazı üretim yapabilseydik. Ama yüksek frekans tekniği herkesin harcı değildir.
Günümüzde ise benim üzüldüğüm tek şey vardır.
Bu gibi teknolojik konularda söz konusu edilen şeyler neden bu konudaki gibi alay konusu olabilecek mevzular oluyor. Evet bir öğrenci çöp kovasına bir proje yapmış, ama daha akıllıca ve bilme dayalı hiç bir proje yapılmamış mı acaba. Yapılmış ise neden o gibi konulardan bahsedilmiyor.
(Üst düzey belli katagorideki projelerden bahsetmiyorum)
National GEO yayınlarından olan HEDEF UZAY adlı belgeseli izlersek (Ben netten bulamadım) filmin son 10. dk dan sonra 10-15 yaş aralığındaki öğrencilere yumurta testi yaptırılıyor.
Pet şişelerden yapılmış basit roketlerin içerisine yolcu olarak bir yumurta konuluyor. Roket havaya oldukça yükseğe fırlatılıyor ve yere düşüyor.
Tüm katılımcıların tek amacı yumurtanın kırılmadan yere inebilmesini sağlamak.
Çoğularımız böylesine bir deneyi gereksiz ve hatta aptalca bulabilir. Ancak bu yaşlardaki öğrenciler için gerçek bir bilimsel bilmecedir.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/pcler-ve-teknolojik-sohbetler.117738/page-174
Bazı
Ekran görüntülerini ilgili linkteki mesajımda bulabilirsiniz.
(buraya resim yüklemesi yapılmıyor)
Ben bu konudaki olaya politik olarak baktığımda şu sonuçlara ulaşıyorum.
1) Eğitim sistemimiz o denli düştü ki fikir üretmek yerine çin işi alet edevatlarla bir cihaz yap ve işi götür.
2) Fikir ürettiğini sanan bazı cühela kesim, birkaç kuruş destek primi alabilmek için uyduruk projelerle kamuoyunda yer bulabilmeyi amaçlamak.
(Beleş enerji üreten kesimler)
3) Ne kadar uyduruk olursa olsun youtube gibi kanallarda izlettirerek para kazanmayı amaçlamak.
(Bu olay tüm dünyada geçerli olup, ilgili kanaldaki izlenme oranlarından anlaşılabilir)