toprak nötr arasında voltaj

Bizim sistemde son kullanıcıda (trafodan 150mt uzakta) nötr ile toprak arasında 0 volt görüyorum. Bunun nedeni ne olabilir acaba.
 
Dusuk de olsa voltaj okuyabilmeniz lazim...Topraklama hattinizin olmadigini veya kopuk oldugunu dusunuyorum
 
arkadaşlar toprak nötr arasında sıfır görmeniz gerekir geçenlerde yaşadığım bir olayı anlatırsam sanırım sorunuza cevap olur

çalıştığım tesiste aynı trafo üzerinden farklı iki noktayı beslemişiz zamanında bir noktaya 3 faz+ nötür + toprağı taşımışız ancak diğer noktaya ise sadece üç faz vermişiz nötür götürmediğimiz noktanın nötürünü ise farklı trafonun topraklamasına bağlamışız bir de baktık ki nötr toprak arasında 380v okuyoruz bunun sebebi yaptığımız incelemelerde 3 fazı aldığımız noktanın nötrü toprakalanmamış nötr toprak bağlantısını yaptığımızda sorun çözümlenmiş oldu.

sanırım sizinde topraklamanızın iyi olmadığını gösterir.
 
ben bu nötr - toprak arası gerilim farkının dengesiz sistemlerde yıldız noktasının kaymasından olduğunu düşünüyorum mntıklı mıdır? ayrıca kendi evimde 38V a kadar ölçtüm
 
NÖTR ile toprak arasında gerilim ölçülmesinin tek nedeni sistem fazlarının dengesiz yüklenmesidir.Canım memleketimde birçok şeyin dengesiz olduğu gibi.Selamlar.
 
hicbirsey ' Alıntı:
Klasik olcu aletleri ile yapilan olcum kesin ve saglikli bir bilgi vermez ama yine de notr toprak arasinda olculen voltajin 1.5-2 V degerini gecmemesi istenir.
Bu degerin yuksek cikmasinin bir sebebi ozellikle isletme ( notr ) topraklamasinin zayif olmasi ise diger bir sebeb de fazlar arasinda dengesizlik olmasidir...
Ornek olarak, santiyemde sebeke yok, sadece jenerator uzerindne besleniyoruz....Yuklerimizin hemen hepsi mesken tipi monofaze...Fazlar arasinda ara sira olusan dengesizlikler, notr de akim donuslerine sebeb olabiliyordu...Notr ile toprak arasina kopru atarak bir de ilave kaziklarla topraklama direncini dusurerek sorunu cozduk...( Daha sonra ogrendik ki , ayni jenerator baska bir santiyede kullanilmis ve herkesi elektrik carptigindan, notrde faz gorduklerinden vs. sikayet etmisler...Notre saglam bir topraklama yapinca problem cozuldu.) Kolay gelsin


arkadaş çok doğru söylemiş tamamen katılıyorum nötr --toprak arası 1.5 - 2 v tan daha yüksek bir değer görmemelisin ...
 
bunlar günümüzde önemli şeyler değil topraklama nedir sizce yani toprak dediğimiz şey nereden gelir nasıl çalışır neişe yarar bileniniz varmı yani bu toprağın diğer ucu nereye bağlı biliyormusunuz?
 
arkadaşlar herkes güzel farklı yorumlar yapmış benim diyeceğim şu kontrol kalemi ile nötr baktığınızda hata veriyorsa (lambası az veyea çok yanıyor) direkt olarak sizin sıfırlamada problem vardır ek bağlantılarınız ya gevşek veya rutubet ten oksitlenmiş geçirmiyordur
bunun yanında topraklama olmazsa sgortalar atmaz eski yapılarda nötr toprak olarak köprüleniyor
bir diğer konu jenaratörde topraklama yapılmazsa makina üzerindeki statik enerjiyi nasıl boşaltıcaksınız elektrik çarpmaları kaçınılmazdır
 
"--------------------------------------------------------------------------------
bunlar günümüzde önemli şeyler değil topraklama nedir sizce yani toprak dediğimiz şey nereden gelir nasıl çalışır neişe yarar bileniniz varmı yani bu toprağın diğer ucu nereye bağlı biliyormusunuz? "

merhaba,ben bunu bir iki defa söyledim ama hiçkimse "evet öyledir" veya "hayır öyle değildir" diye bir cevap vermedi.inşallah sizin yorumunuza bir cevap veren olur..
 
hsnuys ' Alıntı:
bunlar günümüzde önemli şeyler değil topraklama nedir sizce yani toprak dediğimiz şey nereden gelir nasıl çalışır neişe yarar bileniniz varmı yani bu toprağın diğer ucu nereye bağlı biliyormusunuz?
Toprağın diğer ucu belki inanmayacaksınız ama toprağa bağlı.
Yani bildiğimiz karatoprak.Kabaca şöyle olur,toprağa bakır bir kazım çakılır veya toprak kazılarak bakır bir levha gömülür.O levha ya da çubuğa sağlamca bir kablo bağlanır ve kullanılacak yere kadar götürülür.Böylece kullanacağımız cihazın gövdesine kaçak olursa,bu kaçak toprağa aktarılır.Toprak nötr olduğundan elektronları kendine çeker ve nötralize eder.Bu durumda az bir kaçaksa çarpılmayı önleriz,çok fazla kaçak olursa haliyle çok akım akar ve sigorta atar,yine çarpılmayı önlemiş oluruz.
Not :Bunlar her zaman için önemli şeylerdir.Bir lamba veya priz tesisatı yapacaksanız,toprak-nötr arası gerilim çok bir şey ifade etmez.Ama tıbbi bir cihaz kullanacaksanız,örneğin mr cihazı,yanlış ölçümlere sebebiyet verir ya da cihazı bozar.Bir çok kompleks elektronik devrede topraklama hem cihazın bozulmaması,hem de sağlıklı çalışması açısından hayati önem taşır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,034
Kullanıcılar
452,395
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst