topraklamayı prizden ölçme

acemi arkadasım sıfırlama yontemi pek tavsiye edilen bi yontem diil. eger harici bi topraklama cubugu cekebilirseniz cok daha saglam bi yontem olur. ama olmaz diyorsan hiç yapmamaktansa sıfırlama yapmak daha iyi ancak sıkıntıları da olacaktır. kolay gelsin.
 
1. kısım ile ilgili olarak sorun çarpılma açısından çözülmüş olur ancak gövdeden toprağa akan akım nedeniyle sayacınız bir miktar daha fazla yazar mı acaba ???

gövdeye elektrik kaçağı olan bir cihaza insanın dokunması durumunda oluşacak devrede akımlar yukarıdaki gibi olacaktır. Cihaz çalışmaya devam eder.

gövdeye elektrik kaçağı olan bir cihazın hemen yanına bir çivi çakılıp, bu çivi ile gövde birleştirilmesi durumunda oluşacak devre yukarıdaki gibi olacak ve yeterli koşullar sağlanırsa sigorta atacaktır.

Sonuç: Nasıl ki çıplak havai hat iletkenleri üzerine konan kuşlar çarpılmıyorsa, bizimde çarpılmamak için yapacağımız en kolay ve en ucuz şey cihazın bulunduğu ve ayağımızı bastığımız zemine bir adet çivi çakmak olacaktır. Faz gövdeye kusursuz değse bile gövde kablo ile çiviye bağlı olduğundan(kendinizi tele konan kuş gibi düşünün :D) kişi çarpılmayacak, yeterli koşul oluşursa sigorta da atacaktır.

öncelikle bu bilgiler için teşekkür ederim ama kafama takılan bişey var gövdeyi toprakladığımızda neden sigorta atıyor. Bu şekilde sigorta atacaksa gövdeyi topraklamamızın hiçbir anlamı yok. Çünkü biz çarpılmayacağız ama makina da çalışmayacak. Makina çalışmayacaksa topraklama yapmaya da gerek yok değil mi!!!
 
öncelikle bu bilgiler için teşekkür ederim ama kafama takılan bişey var gövdeyi toprakladığımızda neden sigorta atıyor. Bu şekilde sigorta atacaksa gövdeyi topraklamamızın hiçbir anlamı yok. Çünkü biz çarpılmayacağız ama makina da çalışmayacak. Makina çalışmayacaksa topraklama yapmaya da gerek yok değil mi!!!

Normal koşullarda faz iletkenleri gövdeye temas etmez. Faz ve nötür direk olarak yüke bağlıdır. Ancak faz kablosu yalıtımı bozularak gövdeye temas ederse, metal olan gövde faz geriliminde olur. Eğer gövde topraklı değilse, faz devresini tamamlamayacağından her hangi bir akım akışı olmaz. Cihaz çalışmaya devam eder. Eğer birisi bu cihazın gövdesine dokunursa, yukarıdaki 1. şekildeki devre oluşur. Faz iletkeni devresini insan ve toprak üzerinden tamamlar ve insan çarpılır.(gövdenin topraklı olmadığına dikkat edin).

Bizim amacımız bir hata sonucu elektriğin insana verebileceği zararı önlemek olduğuna göre, fazın gövdeye temasında oluşacak tehlikeyi gidermemiz gerekir. Peki bu nasıl yapılacaktır.

1-Gövde topraklanarak: yukarıda 2. şekildekine benzer durum oluşacak ve yalıtım hatasında sigorta atarak kişinin çarpılmasının önüne geçilecektir. Şayet sigorta atmazsa, gövdeye temas eden kişinin direnci kablo direncinden çok çok büyük olduğundan çarpılma olmayacaktır.

2-Kaçak akım rölesi bağlayarak: faz-nötür akımı toplamı 30 mA'den büyük olduğunda devre kesileceğinden, koruma sağlanacaktır.

3-Sıfırlama(nötür gövdeye bağlanarak) yapılarak: Nötür hattı kopmadığı sürece tehlikesi yoktur. Yine burdaki amaç gövdeye faz teması olduğunda(gövde nötürle birleştirildiğinden) faz-nönür kısa devresi ile sigortanın atmasını sağlamak ve böylece kişiyi korumaktır.

bilmem anlatabildim mi???
 
Son düzenleme:
Bir teknik servisçi tarafından " topraklama olmadan cihazı bağlamayız. Bizim şirket böyle istiyor." şeklindeki bir açıklamadan sonra gerekçe ortaya konamazsa, yapılan açıklamanın hiç bir bilimsel anlamı olmayacaktır.



Başlangıçta nötürü ve fazı doğu olarak tespit edilmiş bir prizde, faz ve nötür nasıl değişir?



Topraklama olmayınca ne oluyor? cihaz çalışmıyor mu? çalışmıyorsa neden?

saygılar...

Başlangıçta faz ve nötr doğru tespit edilse bile daha sonraki bakımlarda ters bağlamak mümkündür.
En sık şekli dağıtım şirketinin hat bakımı sırasında ikisini ters bağladığı durumdur.Bu yüzden geçmişte ölenler olduğunu biliyorum.
Ülkemizde-maalesef-her kontrol kalemi alan elektrikçi olduğundan;sigortayı nötre bağlayanlar,viskontak olarak para kullananlar,sigorta yerine balya teli bağlayanlar ile karşılaşmak olasıdır.
 
arkadaşlar cihaz farklılığı olmaksızın sıfılamanın kesinlikle zararı vardır.Unutulmamalıdır ki sıfırlama sebebiyle hayatını kaybeden insanlarımız var.
 
Cihazlarda gövdeye kaçak iki şekilde olur
1.faz veya nötr hatlarından birinin izalasyonununaşınması nedeniyle gövdeye direk teması:
bu tip kaçaklarda gövde topraklaması yok ise cihaz çalışmaya devam edebilir fakat insanlar için hayati tehlike oluşturur.bu cihaza topraklama yapıldığı anda sigorta atarak enerji kesilir.topraklama yerine sıfırlama yapılırsa kaçak faz hattında ise sigorta atar fakat nötr hattından ise cihaz çalışmaya , insanlarda çarpılmaya devam eder.
2.gerek iletkenlerin gerek ise devre elemanlarının izalasyon dirençlerinin zayıflaması sonucu oluşan kaçaklardır.
Bu kaçaklar 30mA altında olduğu müddetce sorun yok.bu değerin üzerine çıktıklarınta insanlar çarpılmaya başlar.bu arada cihazımız çalışmaya devam eder.topraklama yaptığımızda bu kaçak toprağa akmaya başlar. devrede kaçak akım rolemiz var ise 30mA üzerindeki kaçaklarda role enerjiyi keser.gene burda topraklama yerine sıfırlama olsaydı bu sefer insanlar çarpılmasa dahi devre elemanları üzerinde akım oluşturarak zarar görmelerine neden olacaktır.
 
topraklamayı prizden ölçmenin mantığı nasıldır böyle bi cihaz varmıdır varsa fiyatı hakkında bilgisi olan arkadaşlar varmı?

bu sadece size yanlış bilgi verir topragı ölçek için tek yol meğer dir nort ve toprak avometre ile olculdugunde ger yanlış cıkar sizi yanıldır
 
bu sadece size yanlış bilgi verir topragı ölçek için tek yol meğer dir nort ve toprak avometre ile olculdugunde ger yanlış cıkar sizi yanıldır

Bu iddanızla topraklama direncini prizden ölçen cihaz üreticilerinin ürünlerini karalamış olmuyormusunuz? bu kadar kesin hüküm nasıl verebiliyorsunuz?
 
Daha önce eklemiş olduğum bilgi, tekrar eklenmiştir.7 yıldır kullanmaktayız.
 

Ekli dosyalar

  • olcmevetest.rar
    178.8 KB · Görüntüleme: 26

Forum istatistikleri

Konular
130,278
Mesajlar
935,029
Kullanıcılar
453,531
Son üye
bilkabil

Yeni konular

Geri
Üst