Trafo binası

cihans06

Üye
Merhaba arkadaşlar,
Yapılacak inşaatımızda trafo binasının inşaatına başlayacağız,Trafo binası inşa edilirken dikkat etmemiz yada kontrol ederken dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir.Ne gibi şeylere önem vermeliyiz,Bu konua bilgi verirseniz yada döküman varsa çok makbule geçer.Elektrikle ilgili yada topraklama ile ilgili neler yapılması gerekli.

Öncelikle trafonun nemsiz kuru ve iyi havalandırmalı bir ortam olması gereklidir.trafo bakımlarının yapılabıilmesi için geniş bir ortam dikkat edilmeli trafo kısmı aydınlatma ve prizlerin ups destekli olmasına iç ortam izalasyonun iyi olmasına ayrıca dikkat edilmelidir.

Tecrübeme dayanarak bişey eklemek istiyorum.
2005 senesinde 1600 kva trafo köskü testti yapmıstım ,testti yapmadan önce köşkün içinde calısacak olan trafoya ısınma testti yapmıstım ve ısınma testtinde trafonun ısınması 65 derece olarak cıkmıstı.Sonra trafoyu köskün içine koyduk ve trafoya ısınma testtini tekrarladık köskte hava sirkülasyonu iyi olmadığı için trafonun ısısı 120 derece ye kadar cıkmıstı ve testte son verilmişti.Devam etseydik cok kötü sonuclar doğurabilirdi.Bu konuya dikkat etmenizi isterim.

Mehmet Bey kullanacagınız trafo Yağlımı yoksa kurumu Bu ortamın havalandırması için çok önemli ,Öncelikli olarak kurulacak trafo binası için bir havalandırma hesabına ihtiyacınız olacak ,Daha sonra koruma tiplerinden (ıp koruma sınıflarından)ortamınıza uygun olanı seçip bu işe başlamanızı tavsiye ederim.

kullanılacak trafo yağlı tip trafo,bişey sormak isityorum,dizel jenaratör ile trafoların aynı bölüm içinde bulunmasının herhangi bir zararı var mı acaba

Trafonun ayrı olması gerekir.yanyana olabilir ama mutlaka ayrılmiş olmalı

Merhaba arkadaşlar,
Yapılacak inşaatımızda trafo binasının inşaatına başlayacağız,Trafo binası inşa edilirken dikkat etmemiz yada kontrol ederken dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir.Ne gibi şeylere önem vermeliyiz,Bu konua bilgi verirseniz yada döküman varsa çok makbule geçer.Elektrikle ilgili yada topraklama ile ilgili neler yapılması gerekli.

1-Trafonun konulacağı odanın boyutlarının doğru olduğundan emin olun(yeterli havalandırma ve müdahale alanı, bunun için trafonun bruşürüne bakın)
2-Trafonun besleyeceği yüklere göre trafonun konumunu iyi belirleyin. (AG panosu yüke doğru olsun)
3-Trafoyu besleyecek olan kablolar için kanal yapın(bence önemli) bu kanalların genişliği 40 derinliği 60 cm olabilir.
4-Trafo ile ana pano arası kanal yapımı, çekilecek kabloya göre 40'dan biraz geniş olabilir.
5-Panodan yüklere gidecek kısımlar için kanal yapın(trafo binası yüklerden ayrı yerde olacak muhtemelen) Bu kanal bina dışına kadar çıksın.
6-AG panolar duvara sıfır olmasın. kanallar buna göre açılsın. arka kısmında çalışma yapacak kadar boşluk olsun.

bu binada jeneratör olup olmama durumuna göre bazı şeyler daha eklenebilir.

öncelikle çok teşekkür ederim,binada jenaratör de var bu durumda ne yapmalı

Bana göre bir trafo-jeneratör binasında en önemli şeylerden biri kablo kanalıdır.

Trafonun tam yeri, jeneratörün tam yeri, anapano ve transfer panosunun tam yerini nokta atışı yapar gibi belirle. sonra bunları bir birine irtibatlayacak kablolar için kanalların yerini belirle. İnşaat aşamasında bu kanalları yap. sonradan kırma dökme olmasın :)

jeneratörün olduğu odada transfer panosu olmasın. jeneratör çalıştığında ortamı ısıtacaktır. aynı zamanda stand-by olan jeneratör ortama ısı yayacaktır. bu nedenle aynı yere koyma. birde jeneratörler çalışırken insanın kulağından ses bi kaç gün çıkmıyor. transfer panosu ayrı yerde olursa, işletmede çalışan kişi seni yad etmez :)

yine jeneratörün broşürüne bak. sağdan soldan önden arkadan ne kadar boşluk olması gerekiyorsa binanı ona göre yap.

istersen yapmayı düşündüğün binanın yerleşim planını buraya yükleyin. benim yanlış/eksik/doğru olarak görebildiğim bir şey olursa daha da yardımcı olurum.

saygılar...

merhabalar size bi soru sormak istiyorum yardım ederseniz sevinirim uzunluğu 10.3 m, genişliği 2.8 m yüksekliği 4.2 m olan metal köşke, 630 kVA hermetik tip trafo kuracagım 3 bölmeden oluşacak olan trafo binasında trafonun konulacağı tarafın havalandırma hesabı nasıl yapabilirim. Ayrıca klima konulması gereklimidir? gerekli ise neden ve nasıl bi hesaplamayla bunu belirleyebilirim. Şimdiden yapacağınız yardımlar için teşekkür ederim.

Trafo bilgileri;

630 kVA
36/400
boşta kayıplar 1450 W
yükde kayıplar 6650 W
YG/AG sargı malzemesi Al/Al

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,733
Kullanıcılar
452,455