trafo kaybı bedeli

Şöyle bişey daha dikkatimi çekti.3 aylık birim fiyatları karşılaştırdım hepsi birbirinden farklı.Mesela 2012/3 ay 0,153768-2012/4 ay 0,178644-2012/5 ay 0,187952 olarak geçiyor.Dağıtım şirketleri iyi bipazar kurmuş durumda.Birde şunu merak ediyorum bu değerler tüm Türkiye de de aynı mı?
 
Benim bildiklerim de şunlar: Eğer trafo size aitse ve sayaç ölçümü OG yerine AG'den yapılıyorsa; sadece ilk aboneliği yapılan abonenin Elektrik faturasına trafo kaybı yansıtılır. Bu trafoya ilk aboneden sonra yeni aboneler ilave edilirse, bunların elektrik faturalarına trafo kaybı yansıtılmaz, trafo kaybı sadece aboneliği ilk yapılan abonenin elektrik faturasına yansıtılır. Trafo kaybının hesaplama yöntemi mevzuat kurallarına göre yapılır. Bu mevzuatElektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği Uyarınca; Kayıp Katsayıları Hesaplama Metodolojisine İlişkin Usul ve Esaslar” dır. Mesajı yazdığımda mevzuatın en güncel hali 1/6/2011 tarihli ve 27951 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanmıştır. Bu mevzuatın en güncel halini her zaman EPDK sayfasında “Kayıp Katsayıları Hesaplama Metodolojisine İlişkin Usul ve Esaslar” olarak aratırsanız bulabilirsiniz.

Mevzuatta farklı durumlar için farklı hesaplama yöntemleri var ama bizim abonelerimiz, Bu Usul ve Esasların 3’üncü maddesi üçüncü fıkrasına uymakta olup aynı mevzuatın 4’üncü maddesinin (d) fıkrasında “Bu Usul ve Esasların 3 üncü maddesi üçüncü fıkrası uyarınca, dağıtım sistemine yüksek gerilim seviyesinden bağlı ve ölçüm noktaları tüketici tesislerindeki indirici trafonun çıkış tarafında yer alan tüketicilere, trafoları elektriklendirildiği sürece yansıtılacak olan trafo boşta kaybı için,

Kayıp; K = Pb* T

Burada Pb: Boştaki transformatör kayıpları (kW) ve T: Aylık saat miktarı ( h)

Yani trafo kaybı hesabı için abonenizin bağlı olduğu trafonun nominal gücü (kVA), trafonun Pb boştaki kayıpları (kW) ve faturanın ilk okuma ile son okuma tarihleri arasındaki zaman (saat) çok önemli. Aynı mevzuatta trafo güçlerine göre, trafo boşta kayıpları tablo halinde verilmiştir. İlk okuma ile son okuma arasındaki gün sayısı 30 ise, T= 30x24 = 720 saattir çünkü 1 gün 24 saattir. Eğer ilk okuma ile son okuma arasındaki gün sayısı 31 ise, T= 31x24 = 744 saattir.

Bir diğer konu, elektrik faturalarında genelde trafo kayıpları toplam olarak yazılmaz. Bu toplam trafo kaybı T1, T2 ve T3 zaman dilimlerine dağıtılır. Dağıtırken tamamen oran/orantı kullanılır. Yani ne demek. Örneğin T1 zaman aralığı 06:00-17:00 olduğu için toplamda 11 saat yapar. 24 saatte toplam trafo kaybı …. kWh ise 11 saatte toplam trafo kaybı X olur diye denklem kurup ve denklemi çözdüğünüzde T1 zaman aralığı için düşen trafo kaybını bulursunuz.

Örnek hesaplama tablolarını, trafo boşta kayıp tablosunu ve excel dosyasını atabilirsem şimdi atmaya çalışacağım. Ama unutmayın, bizim abonelerimizin durumu "Bu Usul ve Esasların 3’üncü maddesi üçüncü fıkrasın" uymaktadır. Trafo bizimdir ve ölçüm OG yerine AG'den yapılmaktadır. Sizin durumunuz farklı ise, mevzuattaki diğer hesaplama yöntemlerine bakmalısınız. Sağlıcakla kalın…

Trafo Kaybı Hesaplama.jpg
Trafo Kayıpları.jpg
 

Ekli dosyalar

  • TRAFO KAYBI HESAPLAMA.xlsx
    11.7 KB · Görüntüleme: 30

Forum istatistikleri

Konular
129,877
Mesajlar
930,961
Kullanıcılar
452,745
Son üye
azirr

Yeni konular

Geri
Üst