iki giriş kullanılmasının nedeni bazı işletmeler gerek bakım amaçlı/gerekse arıza kaynaklı elektrik kesintilerinde üretim kayıplarının olması istememeleridir.
Tekhatta ana girişlerin nereden geldiği gösterilmemiş, sadece tesis içi çizilmiş. Bundan dolayı 2 GİRİŞ in tesisin kontrolü dışındaki elektrik idaresi ya da OSB ye ait bina içinde olduğu düşünülebilir. Bu durumda 1. Ve 5.sıradaki ana girişler kesicili ve sekonder röleli olmak zorundadır. Sistemde sekonder koruma olduğu tekhattın hemen üzerindeki turuncu renkli dörtgenlerin içindeki yuvarlaklardan anlaşılmaktadır. Buraya genellikle ANSI kodu 50 51N gibi korumaların kodları yazılır.
Trafo çıkışlarının kesicili ve koruma röleli olmasının faydası ise, eğer ana girişler her 2 trafoyu da besliyor ve işletme bu şekilde çalışıyorsa bir trafoda oluşacak kısadevreyi/arızayı algılayan sekonder koruma rölesi ilgili trafoyu açtıracak ve diğer trafo tesisi beslemeye devam edecektir. Burada eğer tasarruf edilecekse 3 nolu kuplaj kesicisi kullanılmayabilir, ya da kuplaj kesicisindeki koruma rölesi iptal edilebilir.
Diğer bir husus ise, eğer bir trafoda bakım yapılacaksa ilgili trafonun kesicisini ayırmak yeterli olacaktır. Hem daha basit hem daha güvenilir bir yöntemdir. Trafo için pano kullanılmaması durumunda trafonun bulunduğu taraftaki 2 kesiciyi açmak gerekecektir. Örnek 2 nolu trafoda bakım yapılacaksa 1 nolu giriş ve 3 nolu kuplaj kesicisinin ayrılması gerekir.
bu arada uzun yıllar bu tür tasarımları yapmış biri olarak belirteyim. bugüne dek pek çok tasarım yaptım, pek çok firmanın panoları ile de karşılaştım. Bir tane dahi trafo koruma hücresiz pano ile karşılaşmadım. Varsa da bu yanlış bir tasarımdır. Bir trafonun özellikle 1000kVA ve üzerindeki trafoların hem yüksek gerilim hem de alçak gerilim tarafında kesici, ayırıcı olmak zorundadır.