Trafo koruma hücresine gerek var mı?

Güzel anlattınızda eski tabirle OG tek hatınız yeni tabirle yüksek gerilim tek hat şemanız yok, işletmeci olarak bu tek hat şemasının elinizde olmamasını yadırgadım sadece.
 
konuya benzer şöyle bir soru sormak isterim;

çalıştığım HES' de jeneratörden çıkan xlpe önce hücreye (jeneratör koruma) daha sonra trafoya oradan ana hücrelere (sayaçların bulunduğu, trafo koruma) gelerek şebekeye dahil olurdu.

Çalıştığım süre boyunca orta katta bulunan jeneratör korumanın bir kez bile devreye girdiğini görmedim çünkü trafo koruma hücreleri aynı zamanda jeneratörde meydana gelen bi sorun için de açmaktaydı. Başka bir HES tesisini dolaştığımda jeneratör koruma kısmını projelerine dahil etmemişler. Lütfen bu konuda aydınlatır mısınız?

  1. jeneratör koruma hücrelerinin fonkisyonu?
  2. gerekli midir?
tşk
 
evet hocam orda iki giriş var buna neden ihtiyaç duymuşlar?
fahri yetiş Bey buna cevap vermiş. bu iki farklı yerdeki iki ayrı kaynak olabileceği gibi, aynı yerde de iki farklı bara olabilir. bu yazılana paralel olarak kuplaj hücresi sizin diğer çıkışınızı da tek girişten beslenmesine olanak sağlar.
trafolarınız ve trafo çıkışlarınızın aynı yerde olduğunu düşünerek mesaj başlığında belirttiğiniz trafolar için ayrıca bir TR koruma hücresine ihtiyacınız bulunmamaktadır.
 
Trafonuzun, gücüne göre Prımer veya sekonder koruma yapılması gerekir. 400 kva ya kadar dırek tipi trafolarda sadece sıgortalı seksiyoner (ayırıcı) ile koruma yapılmaktadır.
Çıkıs hucresi var dıye koruma yapmazsanız, trafo dakı arızada bu hucre koruması devreye kesılecekdır. Eger aradakı mesafenız uzunsa, her kesılmede oraya kadar gitmeniz gerekir.
Sn Zeybek eger bütün problem gidip gelmekse panolar trafonun hemen yanındaki bitişik odada, butun problem mesafedemi?
 
fahri yetiş Bey buna cevap vermiş. bu iki farklı yerdeki iki ayrı kaynak olabileceği gibi, aynı yerde de iki farklı bara olabilir. bu yazılana paralel olarak kuplaj hücresi sizin diğer çıkışınızı da tek girişten beslenmesine olanak sağlar.
trafolarınız ve trafo çıkışlarınızın aynı yerde olduğunu düşünerek mesaj başlığında belirttiğiniz trafolar için ayrıca bir TR koruma hücresine ihtiyacınız bulunmamaktadır.
bence de trafo koruma hücresine gerek yok
 
iki giriş kullanılmasının nedeni bazı işletmeler gerek bakım amaçlı/gerekse arıza kaynaklı Elektrik kesintilerinde üretim kayıplarının olması istememeleridir.

Tekhatta ana girişlerin nereden geldiği gösterilmemiş, sadece tesis içi çizilmiş. Bundan dolayı 2 GİRİŞ in tesisin kontrolü dışındaki elektrik idaresi ya da OSB ye ait bina içinde olduğu düşünülebilir. Bu durumda 1. Ve 5.sıradaki ana girişler kesicili ve sekonder röleli olmak zorundadır. Sistemde sekonder koruma olduğu tekhattın hemen üzerindeki turuncu renkli dörtgenlerin içindeki yuvarlaklardan anlaşılmaktadır. Buraya genellikle ANSI kodu 50 51N gibi korumaların kodları yazılır.

Trafo çıkışlarının kesicili ve koruma röleli olmasının faydası ise, eğer ana girişler her 2 trafoyu da besliyor ve işletme bu şekilde çalışıyorsa bir trafoda oluşacak kısadevreyi/arızayı algılayan sekonder koruma rölesi ilgili trafoyu açtıracak ve diğer trafo tesisi beslemeye devam edecektir. Burada eğer tasarruf edilecekse 3 nolu kuplaj kesicisi kullanılmayabilir, ya da kuplaj kesicisindeki koruma rölesi iptal edilebilir.

Diğer bir husus ise, eğer bir trafoda bakım yapılacaksa ilgili trafonun kesicisini ayırmak yeterli olacaktır. Hem daha basit hem daha güvenilir bir yöntemdir. Trafo için pano kullanılmaması durumunda trafonun bulunduğu taraftaki 2 kesiciyi açmak gerekecektir. Örnek 2 nolu trafoda bakım yapılacaksa 1 nolu giriş ve 3 nolu kuplaj kesicisinin ayrılması gerekir.

bu arada uzun yıllar bu tür tasarımları yapmış biri olarak belirteyim. bugüne dek pek çok tasarım yaptım, pek çok firmanın panoları ile de karşılaştım. Bir tane dahi trafo koruma hücresiz pano ile karşılaşmadım. Varsa da bu yanlış bir tasarımdır. Bir trafonun özellikle 1000kVA ve üzerindeki trafoların hem yüksek gerilim hem de alçak gerilim tarafında kesici, ayırıcı olmak zorundadır.
 
Sn Sail14 projeyi çözmüşsünüz, bu tr koruma bu kadar kritik ise projede gösterilmesi gerekmez miydi?
 
generatör çıkışındaki hücrenin gerekli olup olmadığını sormuştum. Bahsettiğiniz işlemlerin
iğer bir husus ise, eğer bir trafoda bakım yapılacaksa ilgili trafonun kesicisini ayırmak yeterli olacaktır. Hem daha basit hem daha güvenilir bir yöntemdir
hepsini trafodan çıkışında bulunan hücreler yapmakta. Zaten en ufak bi hata akımında bu hücreler açmakta. 1 yıl çalıştığım tesiste 1 kez bile generatör çıkış hücrelerinin açtığını görmedim.
 
Sn Sail14 projeyi çözmüşsünüz, bu tr koruma bu kadar kritik ise projede gösterilmesi gerekmez miydi?
Vermiş olduğunuz tek hatta 2 ve 5. panolar trafo çıkış hücreleridir. Projede gösterilmiş. Genelde bu panolarla trafolar arasındaki dikey mesafe çoğu zaman birkaç 10 metreyi geçmez. Başka bir projeden mi bahsediyorsunuz? Ya da bahsettiğiniz trafonun hemen yanına ilave bir pano daha koymak mı? Çok kısa mesafelerde buna gerek yok.
 
enerji_04 arkadaşımız bence başka bir projeden bahsetmiyor; o verdiği projede TR koruma ayrıca olmalı mı diye soruyor. trafolar için zaten çıkış hücresi bulunduğu için sorulan soru tuhaf geliyor ve forum kullanıcıları sorunun başka birşey olabileceğine kafa yoruyorlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst