Trafoların bağlantı guruplarında

musarp

Üye
Katılım
12 Ara 2007
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
40
Trafoların bağlantı guruplarında . Örnegin Yd5 de 5x30=150 olur. Burda neden 30 ile çarparız.
 
selam
Ya ben trafo konusunda iyi olmadığımdan anlayamadım ya da soru açık değil.
biraz daha açık sorarsanız bence iyi olur
 
Sayın m-usta-fa,
Sanırım Sayın musarp trafoların primer ve sekonder gerilimlerimlerindeki faz farkının neden bağlantı gruplarına bağlı olarak 30`un katları ile çarpılarak ifade edildiğini sormuş. Bağlantı grupları arasındaki düzenleme konusunda bilgisi olan arkadaşların katkısının bilgilendirici olacağını düşünüyorum.
 
ya benim acilen cevabını aradığım bi soru var bu mesala yd5 bağlantıda 5*30 yapıyoru ya neden 30 yapmışız biz o değeri başka değer mi yokmuş ta 30 la çarpmışız yani 360 dereceyi 12 ye bölmüşüz bunun sebebi ne acaba. bunu cevaplayan olursa acilen süper olur çünkü yarın final sınavı var.....
 
Çok fazlı transformatörlerde, primer ve sekonder bağlantılar transformatörün tipine bağlı olarak yıldız ( Y ) üçgen ( D ) veya zikzak ( Z ) bağlanmış olabilir. Primer ile sekonder sargılar arasındaki faz açısı, 0 ile 360 arasında değişir .
Vektörel gösterimde YG sargısı, saat 12 (0) gösterirken; diğer sargıların bağlantı grubundaki sayıları, reel veya imajiner nötr noktasına göre saatin diğer sayılarını gösterir. Örneğin Dyn 5 bağlantı grubunda, YG sargısı, üçgen; AG sargısı, yıldız olup; iki sargı arasında 150 derece (5x30 derece ) faz farkı vardır. YG ucu, saatin 12 (0) noktasını gösterirken; AG ucu, 5’i (150 derece sonra) gösterecektir.


Yani anlayacagimiz,kol saatini ornek aldiklari icin 360 dereceyi 12 ye bolunce 30 carpanini elde ediyoruz...Daha degisik baglati gruplarinin acisini hesaplamak icin ise iki kanalli osilaskop sart oluyor...bu yontem basit olani...saygilar
 
Sn. musarp, bağlantı gruplarındaki faz açılarının neden 30 derecenin katları şeklinde düzenlendiğini gösteren benim kendime adıma beğendiğim bir kaç resim var. Umarım işinize yarar. Ayrıca Sn. crazy_scream, Sn. m-usta-fa`nın verdiği linktede bağlantı gruplarını açıklayan bilgi ve resimler var, onlara mutlaka bakmanızı öneririm, size finalde başarılar.

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Arkadaşlar hepinize tamamen katılıyorum

Ama konuyu başka bir açıdan bakmak gerekirse (Faydalı olacağını düşünerek)

1~ sistemlerde primer ve sekonder arasında açı farkı 0° ya da 180° olabilir. Sebebide 1~ 1 peryotta sadece 4 değişim gösterir 0, + alternans, 0, - Alternans, zira tek fazdan söz edildiği için burada 0 ların durumu başka bir alternans olmadığı için (Nötür zaten 0 dır) etkisizdir. yani 360°/2=180° açı farkı elde edebilirsiniz.

3~ sistemlerde ise malum primer sargı 3~ için sarılmıştır. 1~ için yapılan açıklamayı tekrar gözden geçirirsek 1~ için 4 değişimden söz etmiştik, sistem 3~ olduğu için burada "0" durumları artık sistemi etkileyecek değişimlerde bulunmaya başlamışlardır. sonuç olarak 3~ bir sistemde 1 peryotta 12 değişim söz konusudur. 360°/12= 30° ve katları şeklinde, açı farkı elde edebileceğiniz (Bağlantı türlerine göre) anlamına gelir.

umarım farklı bir pencereden bakmanızı sağlayabilmişimdir.

saygılarımla
 
alıntı :02 Haziran 2008 14:31:17 »acilen süper olur çünkü yarın final sınavı var.....
:)
sn crazy_scream Hocam, umarım bütünlemelerde bu bilgiler işinize yarar :)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,073
Mesajlar
932,798
Kullanıcılar
453,070
Son üye
ibrahim0400

Yeni konular

Geri
Üst