Trafolara ilk enerji verilmesi esnasında olanlar hakkında bir soru.

ergulhakan

Üye
Katılım
23 Kas 2007
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
40
34,5 kV / 400 V bir trafoya ilk enerji verildiğinde kesici tutmuyor ama ikinci denemede tutuyor. Trafo uzun süre ( bir kaç gün gibi ) enerjisiz bırakıldıktan sonra tekrar enerjilendiğinde yine aynı durum meydana geliyor. Sebebi ne olabilir?
 
Mıknatıslanma akımı ile ilgilidir.Bu akım,trafonun sıcak olması halinde daha az olur.Soğuk trafolarda ve ilk devreye alınan trafolarda daha yüksektir.
 
Arkadaslar ben de onumuzdeki bir hafta icinde 2 Adet 1000 KVA lik 11/0.4 kV trafonun ilk enerjilemesini yapacagim...Bu konuda soylenmesi gereken bir seyler varsa duymak isterim..Saygilar
 
evet bu mıknatıslanma akımıyla ilgili olabilir. ama öncelikle şunu belirteyim mıknatıslanma akımı ısıyla değişmez. trafoyu devreye alırken 2 durum söz konusu olabilir.
1-transformatörün kendisine uygulanan gerilim ani değeri tam maksimundan geçtiği anda şebekeye bağlanması:
faydalı akı gerilim sıfıra düşerken normal çalışma değerini alır ve böylece gerekli mıknatıslanma akımı çekilmiş olur. bu durumda devreye girme işlemi trafonun sürekli çalışma koşulunun tekrarından farksızdır. yani sorun yok.

2-transformatörün kendisine uygulanan gerilim ani değeri tam sıfırdan geçtiği anda şebekeye bağlanması:
faydalı akı gerilim sıfıra düşerken normal çalışma değerinin iki katı değer alır. uygulanan gerilimle emk arasında 180 derece faz farkı olduğu için bobine 2 kat gerilim uygulanmış olur ve faydalı akı da 2 kat artış gösterir. mıknatıslanma akımı ise yaklaşık 50 kat veya daha fazla büyür ve tam yükte çalışan bir trafonun anma akımı kadar değer alır.

yani muhtemelen trafonun devreye alındığı an -ki frekans 50hz- gerilimin sıfır noktasında olmasından dolayı kesici turmuyor.

kaynak: faik mergen
 
Usta bunun geçerli bir sebeb olduğunu düşünmüyorum çünki 3~ basettiğiniz durumu (0 noktası) hiç bir zaman yakalayamassınız. Bunu yapabilmek için her fazı ayrı ayrı devreye almanız gerekir tabi buda mümkün değildir.

Bu durum kesicinin kendisinden de kaynaklanıyor olabilir. Bunun dışında çıkışta kullanılan sabit kondansatörde bu duruma sebebiyet verebilir diye düşünüyorum. Tabi bunlar sadece şahsi fikir, sebeb çok daha farklı olabilir.

iyi paylaşımlar
 
Kesicinin 4 ayrı röle ayarı var. Bu ayarlarda çekilen akım ve bu akımların çekilme süreleri girilir. Demeraj olarak da bilinen bu değeri ve süresini elektrik kurumu bilgisinde biraz yükseltirseniz sorun çözülür.
 
1. Tutmayn kesicide herhangi bir koruma rölesi var mı? Kesiciyi bu röle açtırıyorsa ve fazlardan aniaçtırıyorsa eğer trafo demerajından dolayıdır. (Röle bilgisini verirseniz faydalı yorumlar gelir.) Trafo gücü nedir bu arada?
2. Hatta XLPE kablo varmı? Varsa mesafesi ne kadar? (Bu kablonun kondansatör gibi çalıştığını hatırlatayım.)
 
Sn.genç arkadaş ve sn.drejfatih 'a aynen katılıyorum bende koruma rolelerine bakınız teb ayarlarıyla bagıntılı olabilir demeraj akımından dolayı fakat ,ikinci denemede tekrar açması gerekir bu durum içinde,kesicinin anma akımı kaçtır ona bakın birde ;
Saygılarımla;
 
Herkese yardımlarından dolayı teşekür ederim. Kesicinin akım ayarlarından olduğu meydana çıktı. Kesici servisi ayarlarını yaptı sorun çözüldü. Bu arada trafo 1600 kVA lık.
 
ılk anda trafonun enerjı kabul etmemesıne ferro rolezans yanı manyetıklenme olayı.eger trafonun enerjısıne kasıp sekonder ucuna topraklayıp tekrar denersenız mıknatıslanma cozulur ve enerjıyı kabul eder
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,244
Mesajlar
934,741
Kullanıcılar
453,463
Son üye
ozservis

Yeni konular

Geri
Üst