trafolarda hava aralıgı

Normalde trafolarda hava aralığı istenen birşey değildir. Hava aralığı makinenin verimini düşürür ve boyutlarını arttırır(güç sabitse). Bunun yanında smps(switch mode power supplies, anahtarlamalı mod güç kaynakları) gibi bazı özel uygulamalarda hava aralıklı endüktans ve trafolar kullanılır.

Hava aralığının etkisine kabaca değinirsek, hava aralığı olması durumunda relüktans artar. Dolayısı ile hava aralığının olmadığı duruma göre aynı akı yoğunluğunu elde etmek için daha fazla amper-sarıma(mmk, magnetomotor kuvvet) ihtiyaç duyulur. Bu da ancak sargıdan daha fazla akım akmasıyla mümkün olur.(ayrıca bkz amper yasası)

Daha fazla akım, daha fazla manyetik alan şiddeti oluşturur(H, A/m), böylece elde edilen akı da daha fazla olur.

Yanlız manyetik malzemeler doyumludur(mıknatıslanma eğrisini hatırlayın), bu nedenle trafolarda hava aralığı kullanılarak, doyumlu olmayan bir bölge elde edilmiş olur.

Trafo nüvelerinde birleşim yerlerindeki hava aralığını niye hesap etmek istiyorsunuz, onu anlamadım. Bir de kimse forum ortamında böyle teorik hesapları size anlatmaz, onun için önce araştırıp bilgi sahibi olun, ondan sonra takıldığınız yerde sorunuzu sorun.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
eğer formulün nasıl türetildiğini izah ederseniz çok iyi olur mesela normal trafoların hesaplamasını biliyorum ama tek sarımlı yani bobinlerin hesabını bilmiyorum yardımcı olabilirmisiniz
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Mesajlar
929,087
Kullanıcılar
452,406
Son üye
catarb

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst