TRANSİSTÖR

harunozcan

Üye
Katılım
24 Tem 2009
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
32
Tansistörler PNP ve NPN transistörler olarak iki türe ayrılırlar. NPN transistörler N, P ve N yarı iletken maddelerin birleşmesinden, PNP transistörler ise P, N ve P yarı iletken maddelerinin birleşmesinden meydana gelmişlerdir. Ortada kalan yarı iletken madde diğerlerine göre çok incedir. Transistörde her yalı iletken maddeden dışarı bir uç çıkartılmıştır. Bu uçlara "Kollektör, Beyz ve Emiter" isimlerini veriyoruz. Transistör beyz ve emiter uçlarına verilen küçük çaptaki akımlarla kollektör ile emiter uçları arasından geçen akımları kontrol ederler. Beyz ile emiter arasına verilen akımın yaklaşık %1 'i beyz üzerinden geri kalanı ise kollektör üzerinden devresini tamamlar. Transistörler genel olarak yükseltme işlemi yaparlar. Transistörlerin katalog değerlerinde bu yükseltme kat sayıları bulunmaktadır. Bu yükseltme katsayısının birimi ise "Beta" 'dır.

a) - NPN Tipi Transistör:

NPN tipi transistörler N, P ve N tipi yarı iletkenlerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Şekilde görüldüğü gibi 1 nolu kaynağın (-) kutbundaki elektronlar emiterdeki elektronları beyze doğru iter ve bu elektronların yakalaşık %1 'i beyz üzerinden 1 nolu kaynağın (+) kutbuna, geri kalanı ise kollektör üzerinden 2 nolu kaynağın (+) kutbuna doğru hareket ederler. Beyz ile emiter arasından dolaşan akım çok küçük, kollektör ile emiter arasından dolaşan akım ise büyüktür. Yan tarafta NPN tipi transistörün sembolü ve iç yapısı görülmektedir.

b) - PNP Tipi Transistör:

PNP tipi transistörler P, N ve P tipi yarı iletkenlerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Şekilde görüldüğü gibi 1 nolu kaynağın (+) kutbundaki oyuklar emiterdeki oyukları beyze doğru iter ve bu oyukların yakalaşık %1 'i beyz üzerinden 1 nolu kaynağın (-) kutbuna, geri kalanı ise kollektör üzerinden 2 nolu kaynağın (-) kutbuna doğru hareket ederler. Beyz ile emiter arasından dolaşan akım çok küçük, kollektör ile emiter arasından dolaşan akım ise büyüktür.Yan tarafta PNP tipi transistörün sembolü ve iç yapısı görülmektedir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
şekiller nerede nereden kopyala yapıştır yaptın.
 
harunozcan kardeşim.
her yere başlık açmıssın birer paragraf Elektronik malzeme bilgileri vermişsin.
Teşekkür ederiz orası ayrı da.
hepsini tek bir yerde versen olmaz mı.
Diyotu unutmuşsun 2 defa başlık açmıssın.
Hem madem kopy paste yapıyosun bari resimleri paste lemeye de bi zahmet etseydin.
Bak ben şimdi nasıl her başlıgına paste yapıcam bunu :)
 
Öncelikle paylaşım için teşekkür ederim.
Benim ufak bir sorum var.

bir transistörü 1 saniye içinde 3 puls göndererek çalıştırabilirmiyim.

Şimdiden teşekkürler
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,876
Mesajlar
930,953
Kullanıcılar
452,743
Son üye
tamirciankara

Yeni konular

Geri
Üst