Transformatörsüz 12 v Adaptör devresinde ki elemanların görevleri

oguzabanoz

Üye
Katılım
6 May 2013
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba arkadaşlar.Ben transformatörsüz 12 v adaptör yapacağım.Fakat yapacağım devredeki elemanların tam olarak görevlerini bilmek istiyorum.Bu elemanların görevlerini söyleyebilecek arkadaşlardan yardım talep ediyorum.Devre şeması aşağıdaki gibidir.Çok teşekkür ederim arkadaşlar.

TPS.gif
 
Merhaba. Girişteki dirençler akım sınırlamak için. 16V'luk zenerler, doğrultma diyotların giren gerilimi max. 16V'ta tutar. Çıkıştaki 100R de akımı sınırlandırıyor ve 12V'luk zeneri koruyor. C2 kondansatörü çıkış gerilimini tam doğrultur. Bu devrede akımı belirleyen C1 kondansatörüdür, girişe 100mA'lik Sigorta konmuş ama C1 kondansatörü bu akımı geçirir mi bilemem. Akımı arttırmak için paralel kondansatörler bağlanabilir.
 
Adsız.jpg

Elimden geldiğince açıklama yapmaya çalışacağım.bi yanlışım olursa affedin ve lütfen düzeltin.
AC:tepe değeri 320v frekansı 50hz olan ac gerilim üretiyor.ortalama değeri 225v dur. bknz: ac akımda tepe değer ve ortalama değer nedir.
R1:sanıyorum ki sigortanın arkasına bir ön direnç olarak akımı sınırlandırmak için kullanılmış.ayrıca üzerine 18v luk bir gerilim düşürülüyor. bknz: ön direnç nedir? ve ne için kullanılır?
R2_2W:2w gücündeki bu direncin üzerine 180v gerilim düşürülüyor.
R2:devrenin çıkışındaki akımı sınırlandırmak için kullanılmış.üzerine bir miktar gerilim düşüyordur aama ölçü aleti eklemeyi unutmuşum.
D1_16V:ac akımda 16v luk bir gerilim sabitlemek için kullanılmış
D2_16V:ac akımda 16v luk bir gerilim sabitlemek için kullanılmış
D1:ac yi dc ye çevirmek için köprü tipi bağlantı için kullanılmış
D2:ac yi dc ye çevirmek için köprü tipi bağlantı için kullanılmış
D3:ac yi dc ye çevirmek için köprü tipi bağlantı için kullanılmış
D4:ac yi dc ye çevirmek için köprü tipi bağlantı için kullanılmış
D5_12V:çıkış gerilimini 12v dc ye sabitlemek için kullanılmış. bknz: regülasyon
c1_400V:üzerine 15v düşürülmüş
C1:dc gerilimi filtre etmek için kullanışmış. bknz: dc filtre ederek tam dc elde etme


devreye bakıldığında 2 parça olarak düşünebiliriz. 1.parça R1 ve R2_2w burda giriş geriliminin yaklaşık olarak 200v luk kısmı düşürülüyor.2. parça ise c1_400v,d1_16v ve d2_16v luk kısım
burada bu 3 elmanın üzerinde yaklaşık 30v tutuluyor.zenerlerin biri + alternasta diğeri - alternasta devrede diğer kısımlar ise bildiğimiz köprü tipi doğrultucu,filtre ve regülasyon.


NOT: bu devrede maksimum 100 mA akım çekilebilir.


çin malı şarjlı lambaların şarj devreleri bu şekildedir.
 
Merhaba arkadaşlar.Ben transformatörsüz 12 v adaptör yapacağım.Fakat yapacağım devredeki elemanların tam olarak görevlerini bilmek istiyorum.Bu elemanların görevlerini söyleyebilecek arkadaşlardan yardım talep ediyorum.Devre şeması aşağıdaki gibidir.Çok teşekkür ederim arkadaşlar.

TPS.gif


Merhaba.

FS1 = 100 mA cam Sigorta (Akım daha fazla geçtiğinde atarak asıl elektronik devre elemanlarını koruyan bir emniyet elemanıdır.)

FR=100 ohm. (Şebekeden gelen akımı ilk sınırlama ve voltajını düşürme elemanıdır.)

R1=1 kohm. (Şebekeden 1. dirençten geçen akımı 2. kademede de sınırlayıp voltajını düşürme elemanıdır.)

C1,0.47 mF (Kutupsuz kondansatör): Şebekeden geçen akımın tam olarak sınırlanabildiği 3. elemandır.Sığa değeri ise,devreye verilecek olan akımın gücünü tam olarak tayin etmektedir.


16 voltluk,2 zener diyodu (+ kutupları birbirine olacak şekilde seri bağlı olan) şebekeden akım ve gerilimi sınırlanarak gelen şebeke elektiğinin,köprü diyot girişinden önceki voltaı eğer 16 volttan düşük veya 16’ya tam eşitse bu 2 zener diyottan (Çünkü ac. bir devrede,ayni dc. devredeki bir gerilim regülasyonunu yapacak şekilde yerleştirilmiştir.) bir akım geçerek gerilim regülasyonu için dirençlerde kıyılma,voltajın 16 voltta tutulabilmesi için,ısı şeklinde harcanması söz konusu olmaz.Bu iki zenerin görevi,ayni klasik bir dc.devredeki gibi,seri bir gerilim regülasyonu devresi gibi davranmaktır.

Köprü diyot:16 volt ac ile zenerler tarafından regüle edilerek sabitlenmiş giriş ac. akımını,tam dalga doğrultarak dc. 16 volt haline getirmektir.(Aslında 2 diyotta 2*0.65 değerinde bir gerilim düşümü olur,yani çıkandc.voltajı bu değer kadar,1.30 volt kadar daha eksik olur!)

C2= 47 mF Elektrolitik kondansatör: Dalgalı (Pulsasyonlu) olarak çıkan net 14.70 dc. değerinin dalgalanmalarını filtre eder,yani tam bir doğru akıma (DC.'ye) çevirmeye çalışır.

47 mF’lık elektrolitik kondansatör çıkışı ise,artık 12 volt dc. değerinden büyük olan 14.70 dc. değerini,bildiğimiz klasik bir zener diyot-direnç devresiyle seri regülasyon işlemine tabi tutmaktır.

R2=100 ohm.: Zener diyodun birlikte kullanıldığı gerilim sabitleme,yani ya akımı direk geçirip yüke verme veya zenere gelen voltajın,12 voltttan yüksek olmasında ise,bunu 100 R’lik dirençten geçirerek voltajı 12 volt dc.ye tam olarak sabitleme işlevidir.

ZD3,12 volt zener diyot: En son kademeden çıkan bu akımın,tam 12 volt dc.’de olabilmesi için,yani gerilimi seri bağlı dirençle (100R) birlikte tam 12 volt dc.'ye sabitlemek için konulmuş olan bir regülasyon elemanıdır.Buradan (ZD3’ün paralel olan uçlarından) artık tam olarak12 volt dc. çıkmış olur.

Kolay gelsin.
 
Arkadaşlar verdiğiniz cevaplardan dolayı hepinize çok teşekkür ederim.Gerçekten hiç üşenmeden vakit ayırmışsınız çok naziksiniz.

Herşeyi anladım fakat c1 400 voltluk kondansatörün akım üzerindeki etkisi tam olarak nasıl oluyor.Abidon arkadaşın dediği gibi paralel iki kondansatör bağlayınca akım bir kaç mA yükseliyor fakat nasıl yükseldiğini anlayamadım.

Birde bu devrenin çıkış akımı yaklaşık 50 mA.Bu çıkış akımını nasıl yükseltebilirim arkadaşlar?
 
sanırım yükseltemezsiniz. Eğer yükseltseydik trafoları kullanmazdık.
 
Arkadaşlar verdiğiniz cevaplardan dolayı hepinize çok teşekkür ederim.Gerçekten hiç üşenmeden vakit ayırmışsınız çok naziksiniz.

Herşeyi anladım fakat c1 400 voltluk kondansatörün akım üzerindeki etkisi tam olarak nasıl oluyor.Abidon arkadaşın dediği gibi paralel iki kondansatör bağlayınca akım bir kaç mA yükseliyor fakat nasıl yükseldiğini anlayamadım.

Birde bu devrenin çıkış akımı yaklaşık 50 mA.Bu çıkış akımını nasıl yükseltebilirim arkadaşlar?

Merhaba.C1 kondansatörü,bu ac. Elektrik devresinde,tıpkı bir direncin gördüğü rol gibi bir rol üstleniyor burada.50 hz.'lik şebeke frekansında,kondansatör plakaları sırasıyla, + ve - yükler,saniyede 50 kez yer değiştirip de,arada kalan dielektrik malzeme aralığında,plakalardaki nöbetleşe bu değişimler sonucunda,elektrik akımının sınırlamış olarak geçerek,bu elektrik devresini tamamlaması sağlanıyor.Sığanın (Kapasitenin) artmasında ise, bu kondansatörün,tıpkı bir direnç öğesi görevindeki bu "sanal direncin" (Direnç vazifesi gören kutupsuz kondansatörler veya non-polar elektrolitik yapıdaki kondansatörler) değerini değiştirebilmeyi de,biz bir kapasite arttırımıyla sağlamış oluyoruz.Bu devrede kondansatörün daha fazla kapasitesinin artması demek,daha fazla akım (Güç) geçmesi demek oluyor.Paralel bağlanan kondansatörlerde kapasite toplamı,toplama katılan kondansatörlerin toplamı kadar olacağından,sığanın artmasıyla devrenin belirli bir değerde sınırlanmış bu sanal kapasitesini (Geçen gücü,yani akımı da) doğal olarak arttırmış oluyoruz.

Devrede 110 voltluk bir kullanımda da,dikkat ederseniz R1 direncinin 470 ohm.,C1 kondansatörünün ise,1 mF olarak değiştirilip,ayni 50 mA akım çıkışının,12 voltta dengelenerek sağlandığı devre notunda da ayrıca belirtilmiştir.Devrenin tüm yapılan matematik hesapları sadece 50 mA akım çıkışına göre yapılıp,devre elemanları da buna göre seçilmiş olduğundan,örneğin 100 mA,12 volt dc. çıkış durumunda,devredeki tüm elemanların,dirençlerinin değerleri,kutupsuz ve kutuplu elektrolitik kondansatörün sığası da (Yalnızca devrede kullanılan zener diyotlarla köprü diyot,ayrıca nominal olarak 100 mA'i de geçirmeye uygunsa hiç değişmeyebilir) yeniden seçilerek matematik olarak yeni bir devre hesabının (Dengesinin) yeniden sağlanması da ayrıca gerekecektir.Kolay gelsin.
 
Çok teşekkürler tekrar cevaplarınız için arkadaşlar çok yardımınız dokundu.
 
Microchip'in şu dökümanına da göz atmanızı tavsiye ederim:

AN954
Transformerless Power Supplies: Resistive and Capacitive
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,733
Mesajlar
929,335
Kullanıcılar
452,452
Son üye
dkaplanoglu

Yeni konular

Geri
Üst