Transistör ısı problemi ve anlayamadığım degerler

Güç = Akım x Gerilim.
Bu transistör veya mosfet için de
geçerli.
 
Yukarıda belirttim bu durumu transistörü anahtarlama modunda calistirirsaniz sature bölgede olmalısınız yani Uce voltajı 0 a yakın olmalı ben bundan bahsettim ve ona göre devre ve spice modelledim. Siz kolektorden tepe akımı olarak 10 a bile geçirirsiniz sıkıntı olmaz yalniz frekansınız biraz yüksek olsun bu durumda. Eğer bjt yi kuvvetlendirici olarak calistiracaksabiz bu sefer lineer bölgede olmanız gerekiyor. Ve Uce voltajı 1v dan çok fazla olmalı datasheet te yazar bu değerler.
Çok tesekkurler sadece kafam karıştı doyum bölgesi filan anlamamıştım ama şuan anladım çok teşekkürler
 
Arkadaşlar tessekkurler , birkaç deney yaparak sorunu çözdüm.
Çözümü bahsediyorum ileride birisinin işine yarar.

Benim kaynağım 12 volt, ben paralel olarak power ledleri bağladığım zaman power ledler sadece 3.5 volt kullanmış oluyor ( paralel olmassindan dolayı ) ve transistörüme gelen gerelim 8.5 volt oluyor yani 12 voltun 3.5 voltu ledlerde kalıyor, geriye kalan 8.5 volt transistörüm de ısıya sebeb oluyor , şuan ledlerin bir kısmını seri bir kismini paralel bağladım ve 12 volt ledlerde harcandı ve transistörüme herhangi bir voltaj kalmadı ve transistörüm üzerinden 5 amper gecirsemde çok az ısınıyor.

Anladigim kadarıyla transistörü anahtarlama olarak kullanıldığında transistöre fazla voltaj bırakmamak gerekiyor yoksa akım ve voltaj transistörde ısıya dönüşüyor.

Bu konu hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum.
Paralel mi? Ve yanmadilar ha ... Akim sinirlayici direnc kullanmadiniz mi? Yazilip cizilmisti oysa. Atismak niyetimde degilim de yazilanlara dukkate almayacaksaniz niye yardim isteniyor!
 
Paralel mi? Ve yanmadilar ha ... Akim sinirlayici direnc kullanmadiniz mi? Yazilip cizilmisti oysa. Atismak niyetimde degilim de yazilanlara dukkate almayacaksaniz niye yardim isteniyor!
Hayır sağdece transistörün doyum bölgesi gibi kavramları bilmiyordum yeni yeni öğreniyorum akımı transistör ile sınırlamıştım
 
Transistörle akım sınırlanmaz transistör 1 a ise ledlere 1 a gider ve ledler daha çok çekeceği için transistör bumm
 
Hayır sağdece transistörün doyum bölgesi gibi kavramları bilmiyordum yeni yeni öğreniyorum akımı transistör ile sinirlanistim
Güzel bi tecrübe oldu sana bu. Ama bilgin olsun bjt ile anahtarlama yada kuvvetlendirme yaparsın akım sınırlama yapılmaz. Power ledler artarak akım çekerler ve em sonunda patlarlar bunu engellemek için ya akım sınırlayıcı direnç (pek tercih edilmwz) yada geribesleme sistemi kurarak akımı takip edip ona göre base den verilen pwm duty değeri ayarlanir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,117
Mesajlar
933,282
Kullanıcılar
453,180
Son üye
pmux53

Yeni konular

Geri
Üst