Pekala en ölü değerleri alalım;
işlemci 65w
modem 10w
Monitör 30w
Total 105w
Hadi onu da 100w alalım kaynak 300w yük 100w yüklenme %33,3 besleyeceği süre max 15dk
Yine biryerlerde büyük hata var
2,5saat besliyor demiştiniz
Şu günlerde 2.5 saat kadar gidiyor demiş olmalıyım. İlk aldığım zamanlarda değil.
Şu günlerde tam bir hesap yapmadım ama birkaç ay önce sitede bir arıza olmuştu. Gün boyu
Elektrik kesilmişti. O zaman yaklaşık olarak UPS kapanıncaya kadar yaklaşık 2.5 saat kullanmıştım.
Hata buradaki hesaplamalarda.
TDP 65W demek o işlemcinin 65W harcadığını belirtmez.
Ben PC yi oyun amaçlı kullanmadığım için işlemcim daima %0 ila %5 arası çalışmaktadır. Üstelik işletim sistemim linux tabanlı olduğu için iyi bir performans ile çalışıyorum.
Ama işlemcinin %0 veya %5 lerde çalışması hiç güç tüketmiyor anlamına da gelmiyor. Ne yazık ki teknik verilerde en düşük processing de kaç watt güç tükettiği bilgisi bulunmamaktadır.
Benim o yıllardaki kaba hesaplamalarımda ANAKART kaynakları için (RAM ve SSD dahil) 50W civarı bir güç harcaması hesaplamıştım. Ancak bulduğum bu değer kesin değildi.
Buna ilave DVD/ROM, MODEM ve bir de monitör bulunuyordu. Yani 100W lık güç tüketimim bile yoktu.
Test aşamalarını 320V sitesinde arkadaşlarımla paylaşmıştım ama konu içeriğini bulamadım.
Akü değişimi sonrası akülerin toparlanması için birkaç kez doldur boşalt yapılması gerektiğini biliriz. Bu sebeple UPS i tam boşaltabilmek için extra yükler kullanmıştım..
Aküler belli bir seviyeye geldiğinde UPS kendisini kapattığı için bu testi rahatlıkla yapmış ve birkaç doldur boşalttan sonra testi yapmıştım.
PC testi ise daha sonra yapılmıştı.
Burada tartışılması gereken unsur bir UPS in kaç saat güç sağladığı değildir.
Benim sistemde 4 saat kullanmış olsam da senin sistemde bu süre daha uzun ya da kısa olabilir. Bunun hiç önemi yoktur.
Önemli olan bir kullanıcıya önerilen ürünün yapım kalitesidir.
Ben sadece uygun fiyatlı ve iyi bir marka ürün önerdim. Önerimin esas sebebi ise aynı markayı yıllardır kullanmam ve memnun kalmamdır.
Türkiyede bu ürünün temsilciliği de bulunduğuna göre, gönlüm rahattır.
Eğer kullanmadığım bir ürünü önermiş olsaydım o zaman çok büyük ayıp etmiş olurdum.
Diğer bir husus ise akü gurubudur.
İlk almış olduğum Ti-tech marka çin işi aküleri şimdi bir arkadaşıma asla önermem. Paranı sokağa atma derim. Son derece kötü ve dayanıksız üretimlermiş. Denedim gördüm. O aküleri ilk aldığımda da aynı PC'yi kullanıyordum. Ama kullanım süresi neredeyse yarı yarıya azdı.
Bu unsuru cep telefonu pilleri ile kıyaslayabiliriz.
Bir cep telefonu alırsınız. İlk aldığınızda pil şarj ömrü 1 hafta kadar gidiyorsa, pil ömrünü tükettiği zaman gidip yan sanayii pillerden alırsınız. Ama asla orijinal üründeki performansı alamazsınız.