UPS'i Nasıl Kompanze Ederim?

timur2705

Üye
Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar orman müdürlüğüne ait idari binanın 30 kvar bir ups i var kompanzasyon panom kusursuz çalışıyor ama akşam vakti yada haftasonu devrede yük olmayınca ups kapasitif etki yaratıyo aktif oranın nerdeyse 3 katı
kapasitif çekiyor.
sisteme sabit endüktif yük bobini koymam gerekirmi acaba .sözkonusu reaktör özel sarılması gereken ve çook pahalıymış araştırdığıma göre acaba başka bi çözüm yolu varmıdır.bu konuda tecrübeli arkadaşlar yardım ederseniz çok sevinirim
 
sayın timur2705;
Demin kompanzasyon takip ücreti konusunu okudum.Biraz da moralim bozuldu,ona binaen yazıyorum,lütfen alınmayınız,şimdi ben size hesap numaramı vereyim de para mı isteyeyim.Malum bilgi bedava değil.
Sayın meslektaşım,biz riello marka ups kullanıyoruz ve ben de bu konuda sıkıntı çektiğim için kataloğunu araştırmıştım.Orada UPS power factorunun yüke göre değiştiği yazıyordu.Ve yük azken gerçekten PF daha düşük oluyor.Ama kapasitif yönde değil de 0,95 ler mertebesindeydi.Bence kapasitif yazdıran etkenin UPS olduğundan emin olunuz öncelikle.
Yine UPS in klavuzunda bunun için opsiyonel olarak filtre satıldığı yazıyordu.Eğer bahsettiğiniz UPS cihazının böyle bir opsiyonu varsa ve sorun upsten ise,bu filtreyi alıp sorunu çözebilirsiniz.
İkinci olarak ta ben de bu forum sayesinde öğrendim,indüktif yönde kompanzasyon yapılabiliyormuş.Ve bunu yapabilen röleler mevcutmuş(benim bildiğim tense röle var,hem yerli ürünümüz,hem hesaplı,hem de kaliteli olduğu söyleniyor.Bunun için forumumuzdaki günerdr isimli üyeden bilgi alabilirsiniz,başka marka varsa tabii ki onu da araştırabilirsiniz)
bu işlem için kompanzasyon sisteminize reaktör bağlıyorsunuz.kısacası endüktif bir yük bağlıyorsunuz.Hatta forumdan bazı arkadaşlarımız civa buharlı lamba balastları ile bu sorunun üstesinden geldiklerini belirtiyorlar.Aradığınız ekonomik çözüm bu olabilir.Forumda arama yaparak bu konuya ulaşabilirsiniz.
Bir de anladığım kadarıyla işinizde uzman birisisiniz,lütfen yanlış anlamayın ama,sabit grup devrede kalmıyor değil mi akşamları?Ve yapışık kontaktör de olmaması lazım.Bir de yük çekilmeyen kablolar kapasitif etki yapabiliyor.sorun o da olabilir diyorum.
 
değerli meslektaşım mustafa bey öncelikle para mevzusunda haklısınız boyle bi forumda sizin yardımızı gormek beni çok mutlu ediyor eğer yolunuz izmite düşerse size güzel bi ziyafet veririm anlaşırız olmazmı ;).
sistemde sabit kondanstörü kapattım ve kontaktörlerde sağlam dediğiniz gibi ups in özelliklerini incelemek en mantıklısı . duruma gore artık bi kaç endüktans hesabı yapıp uygun sıpır sayılı çıkma bir bobin veya dediğiniz gibi balast bağlayarak durumu düzeltmeye çalışacağım yarın .sorunu çözersem yine sizlerle paylaşacağım.
ilgilendiğiniz için çok çok teşekkür ederim iyi akşamlar
 
Tekrar merhaba,sabah afyonum patlamadan yazmıştım size o mesajı:) Aklıma sonradan geldi.Mesela şu olabilir,gece yükünüz azdır ve akım trafolarınız yüksek değerdedir.(atıyorum 1000/5 olsun,)siz de 20 amper çekiyor olun.akım trafonuzun röleye 20 amperde vereceği akım bilgisi 100 mA dır.Bu durumda röleniz eğer 150 mA lık röle ise endüktif yükünüzü hesaplayamayacaktır ve devreye kondansatör almayacaktır.Fakat bu indüktif sorununa yol açar.Bir de kapasitif olarak atıyorum 20 kvar ihtiyacınız vardır fakat kademelendirmeniz 15-30 diye gidiyordur.Röle bu durumda 20 kvarla devam edip kapasitif sorununa yol açabilir ;) o yüzden akım trafonuzun,gündüz ve gece değerlerinize göre optimum şekilde seçilmesi lazım olduğu gibi,daha hassas kademelendirme de gerekebilir.
Balast ya da endüktif kompanzasyon konusunda hiç bir deneyimim yok,forumdan ne öğrendiysem o_O yüzden bu konuda (bu gün tatil ama yarın bir bilen çıkar diye düşünüyorum) bilen birisinden fikir almanız daha makul olur.Bu arada izmit benim ikinci memleketim sayılır.Ah bir gidebilsem de ben size yemek ısmarlasam :)
 
Tense RGT-12 de biz bu işi çok cabuk hallediyoruz Allah razı olsun yapanlardan,
normal kademelere end güç balanst veya reaktör bağlayarak eğer sistemin ihtiyacı end. güç ise arzu ettiği kademeyi sisteme alıyor.
kapasitif kompanze için birebir çözüm bir kaç yerde uyguladık çok iyi sonuç aldık hem 5 kademe farklı güçlerde bağladık ve sonuç mükemmel.
 

o role için kap veya induktif sistemler arasında hiç bir fark yok , ikisini aynı anda duzeltebiliyor , hatta fazların biri kap degeri induktif olsa bile hiç fark etmiyor , hem role sze sisteme nekadarlık balans (veya reator demek daha dogru )gerektigini soyluyor , roleye reaktorleri üç faz , cift faz veya mono faz olarak baglayabiliyorsunuz , aynen kondansatorler gibi , yani sisteme sabit reaktor veya balans baglamanıza hiç gerek yok
 
UPS için en uygun çözüm,şönt reaktör bağlamaktır.Bu çözümün uygulanması durumunda,kompanzasyon
boşuboşuna meşgul edilmemiş olur.
 
merhaba ben de aynı sorunla karsılaştım ve reaktör baglama yoluna gittim ama bu balastlı çözümü merak ediyorum ve linki bozuk dosya yüklenemiyor diyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
931,002
Kullanıcılar
452,758
Son üye
aprnck

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst