USB kontrol kartları ve dizüstü bilgisayarlar

Şimdi bu step/dir'i alsan 542 çaksak,, no'lur? (on numara olur gibi geldi bana)

Olur. Bu sürücüler yerine m542 olur mis gibi olur :)
 
Olur. Bu sürücüler yerine m542 olur mis gibi olur :)
Dur bide, elim değmişken 5 yıldız verem, @Suat_Korkmaz test etmek sana görünüyor,

menbaa.jpg:D
 
aslında benim gibi amator kullanımlar için oldukça mükemmel olur ama burdada sanırım mach3 bağımlılığı elimizi kolumuzu bağlıyor şu mach3 sevdası yüzünden çok daha ekonomik olan çözümleri ikinci plana atıyoruz tabi profesyonel kullanımlarda bu kartlar yetersiz kalabilir. ramps arduino için kalkan 3d printer için yaygın kullanılır, cnc olacaksa cnc shield kartla kullanmak daha mantıklı gkode için yada direk arduino ya motor sürücüleri bağlanabilir.
 
Umarım CNCye dönüşmüş halini de görürüz.

Keşke A4988 sürücü değil de DRV8825 (Çin fiyatı 5TL) sürücü alsaydınız diyecektim ki verdiğiniz sitede aşağıdaki uyarı var;

http://blog.protoneer.co.nz/arduino-cnc-shield/
Pololu Stepper Drivers . (Please note that the shield was designed to work with A4988 compatable polulu drivers)
"Dikkat! Bu kart A4988 eşdeğeri Pololu sürücülerle çalışması için tasarlanmıştır" der. Pololu orjinal A4988 ve DRV8825 sürücülerin üreticisi.

CNC deyince biraz olsun güçlü (yüksek amperli, torklu) motor ve sürebilecek DRV8825 aklıma geliyor. Bir başka sitede ise benzer bir kart için 36 volta çıkabilirsiniz ama DRV8825 sürücülerle demiş.

http://blog.protoneer.co.nz/arduino-cnc-shield-v3-00-assembly-guide/
The Arduino CNC Shield supports power supplies up to 36V. That does not mean that all Pololu Stepper drivers can run that high. A4988 drivers are not designed to run at 36V and will blow up the first time you power them up at that voltage. The 36V are for drivers like the Pololu DRV8825 that can run on +36V.

Biraz karışık iyice anlamak gerekiyor, kartın üzerindeki komponentler incelenip karar verilebilir veya komponentler (az sayıdaki) değiştirilebilir. Gerber dosyaları da verilmiş;

http://blog.protoneer.co.nz/arduino-cnc-shield/#Gerber
Arduino CNC Shield Ver3.00 – Gerber Files
 
Son düzenleme:
Yav hocam çalışsında 1A motorla çalışsın, ilk testler için 3 eksen cnc'ye bile ihtiyaç yok. düz bir vida araya bi somun ilerle-dur/ilerle-dur, bir baştan bir başa gidip gelirce, adım atlamadan, hoplayıp zortlamadan. Eminim benim şasede deneyelim diyecek arkadaş çok var forumda.
Herşey güzel çalıştı, o zaman 542-860'a nasıl uyarlanır, kodmu değişir, üst versiyonmu çıkar, artık düşünülür.
 
Cnc shield gibi bir kart elbette daha derli, toplu olur.
Ama genelde kullanılan paralel port veya usb kart bağlantıları gibi sürücüleri kablo ile bağlamak düşünülürse Arduino nun arkasına ramps, cncshield veya TB6560, 6600 bağlamak arasında bir fark olmaz.
Sonuçta önemli olan step-dir pulslarının zamanında üretilmesi.
En fazla tb6560, 542 vs. sürücü girişlerindeki optoları kaliteli sürebilmek için hc245 gibi bir buffer yeterli olur.

Benim asıl merak ettiğim Mach3 bağımlılığı konusu.
Kullananlar mach3'ün yeteneklerinin ne kadarını kullanıyorlar.?
Mach3'ün desteklediği Gcode setinin tamamını kullanan, ek çarkı kullanan, Scripting özelliğini, plugin kullanan kaç kişi var.?
Olmazsa olmaz denecek özellikler nelerdir.?

Mach3 yerine kullanılabilecek bir kart tasarlama konusu da var forumda.
Arduino olmasın ama, mesela makul bir komut setini destekleyen bir kaç yüz KHz lik puls üretebilecek, ethernet, usb vs. bağlantıları destekleyen bir kart kaç kişinin ilgisini çeker. ?
Hatta çok detaylı olmasa da, delik delme, havuz boşaltma, yüzey frezeleme vs. işlemler için gibi basit bir editörü de olsa.
 
Herşey yapılabilir.

Yeni olanın fiyat ve kalitesinin var olanlardan daha iyi olması gerekir. Bu oranın iyi olabilmesi için sadece yerel değil yurtdışında kabul görmesi, satılması, destek verilmesi de gerekir. Düşük satış rakamlarıyla başarılı olması zor. Büyük, komponent satan firmaların fiyatları gördüyseniz sayı arttıkça fiyat yarıya bile düşüyor.

Çoğu yazılım ve donanım çeşitli aşamalardan geçmiş, kabul görmüş ve bir seviyede tutunmuş ürünler. Emek verenler ve geri beslemelerle ilk versiyondan itibaren sorunları azalmış.

Açık kaynak kodlu olup da ticari olarak başarılı olmak ayrı bir zorluk. Uzakdoğu yeni ürünün satış fiyatının %10-20 sine benzerini satarsa ayakta kalınabilir mi? Ramps, CNC shield gibi kartların ve benzerlerinin arkasında güvenilir (zamana bağlı oluşabilen) ve açık kaynak kodlu Arduino çeşitleri var. Arduino UNO ve CNC Shield klonlarının uzakdoğu parakende satış fiyatları 3'er dolar (maliyet?), böyle fiyatlarla rekabet ederek iyi bir ürün yapılabilir mi? Bilgi kendinizde kalırsa, açık değilse kullanıcıların sizin yeni ürünüze geçmesi için güçlü nedenlerin var olması gerekir.

Örnek olarak, Arduino Mega + Ramps veya aynı işi yapan ikisi bir arada Melzi, Ultimaker, Keyes, Pibot, Rambo vb. kartları ele alırsak, yeni olanın bu kartların arasında kendine yer açabilecek fiyat ve kalitede olması gerekir. Bir de Mach3'ü ele alalım, sadece üzerine yapışan paralel porttan USB'ye geçebilmek için bile inanılmaz bir çaba içinde.

Var olanlar, ihtiyaçların ne kadarına cevap veriyor, eksikleri maliyeti nedir? Yeni olan bunların yapabildiklerine sahip olmalı ve ötesine geçebilmeli. Eğer yenilik (inovasyon) içeriyorsa şansı daha yüksek olacaktır. Bildiğim ABD'de yatırımcı desteği alan çok sayıda yenilikçi şirket kuruluyor. Bunların büyük bir bölümü kısa sürede kapanıyor. Yatırımcıların bu durumu bilerek desteklemelerinin nedeni ise ayakta kalan az sayıda şirketin (destekledikleri arasından) çok karlı, büyük şirketlere dönüşebilmesi.

Birkaç kişi bir araya gelip uzun zaman ve emek sonucu dar çevrede kullanılan bir ürün (yazılım ve/veya donanım) ortaya çıkarsa, diğerleri de alıp kullansa. Hataların giderilmesi, iyileştirmeler, zamanla ve çeşitli nedenlerle yapılması gerekecek zorunlu değişiklikler (örneğin Win yeni sürüm) olacaktır. Bu çaba, sabırla ne kadar sürdürülebilir. Ürünü ortaya çıkaranlar sorunlardan boğulur ve bırakırsa kullananlar ne yapabilir?

Amacım cesaret kırmak değil, başlarken olabildiğince iyi bir değerlendirme yapılması, varılmak istenen hedefin sarfedilen emek, zaman ve maliyetin karşılığının alınabilmesi.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,076
Mesajlar
923,051
Kullanıcılar
451,363
Son üye
Diode1

Yeni konular

Geri
Üst