Uygun tip kayış kasnak nerede bulunur?

Siz deyince biraz düşündüm ve yataklama işşni çok basit bit şekilde halledeceğim.
 
Bahsi geçen kayışlarla gerip potansiyometreyi bu noktaya kaplinle bağlamak potansiyometreni ömrünü uzatır diye düşünüyorum konu ile ilgi Kaizenim var iş yerinde.
 
Potansiyometre değerleri değiştirilerek devir oranı olmadan (kasnaksız)ilk dönme yerine uygulansa?
İlk kasnak yerine üzerinde şerit direnç olan bir disk takılsa ve buradan ölçüm alınsa? -Bu şekilde yer değişim/direnç değişim oranı kasnaklı ile eş ayarlanabilir.-
Mekanik kasnak yerine zaten plastik tercih edilmeli ki her halükarda yük olmayan bir sisteme fazlalık gibi görünüyor.. Eski radyolardaki frekans ayarı yapan ipli sistem de akla gelmekte..
 
Pot ile elde edilmek istenen değer sabit olduğu için 1:1 oran olması yeterli değil. Kasnakları bulursam gerisi gelir zaten. Radyolarda olanlar işime gelmez.
 
Potansimotrenin okuyacağı hareket tarafı lineer ise bu üründe olur.

İpli pozisyon transducer… Celesco… PT1A-50FR-10K-M6 Pos sens. 074008 mV/V/mm
 
Potansiyometreyi direk ilk hareket miline bağlamak ve üzerinde şerit direnç olan bir disi bu hareket miline bağlamak üzere iki ayrı yöntemle de elde edilmek istenen sabit değere ulaşılabilir.
İlk hareket miline potansiyometrenin bağlanmasında, açısal hareket ve ya devir kasnaklı olandan 4 kat azakdığından 4 kat yüksek değerli potansiyometre kullanımı akla gelir. Tek dezavantajı açıcal hareket başına direnç değişim hassasiyetinin (tolerans ile vb) azalması. İş gereksinimini sağlıyorsa ve ya (açısal harekete göre) düşük toleranslı potansiyometre kullanılabiliyorsa sorun olmaz.
Şerit dirençli disk de kömür fırça ile ve ya uygun temas iletkeni ile ilk milde uygulanabilir. Kasnaklı sistemdeki 4 turdaki direnç değişimi bu diskte tek turdaki şerit dirence verilir. Daha uygun bir sistem.
Potansiyometre özelliğine göre her turda sıfırlama --eğer varsa-- (maks dirençten sonra 0 direnç) durumuna göre ayarlı bir elektronik varsa bu devre modifiye edilebilir ama gerek kalmadan disk üzerindeki şerit direnç de 4 e bölünüp bölünme yerlerinden sıfırlanabilir.

Yapılması istenen ilk mil açı aralığ 180 dereceden az ise lineer potansiyometre bile ilk mile eklenen uygun bir uzantıya (yarıçap doğrultusunda-krank) bağlanabilir. Hatta uygun elektronik modifiyeler ile 360 derece ölçüm ble mümkündür.

İpli sistem de gayet basit sorun çözer. Duruma göre ipin kasnaklarda bir tur fazla sarılması ile kayma azaltılır. Gergi için ip üzerinde ve ya dış eleman ile bir şeyler düşünülür.
 
Son düzenleme:
Pot kullanmakta kararlıyım. 10 tur potansiyometre kullanacağım.
 
Kasnak diye sabit düşünülürse zaten başka alternatif kalmaz. Bahsedilen plastik kasnaklar ve ya el ile dönüştürülebilen uygun geometri, gerekirse ortasına ısıtılarak yapıştırılmış/geçirilmiş mil, kasnak milinin yataklanması için de mile tam uygun bir delik delinip içine konması yeterli olacaktır. Küçük çaplarda ağır işlerdeki gibi yataklama mantığı gerekmez.
Bahsedilenlerden eski toplu mauslar da akla gelmekte...

Yine kasnaktan ziyade illk milde istenilden 4 kat devir oranını sağlayan dişli mekanizma da çözüm olabilir. Oyuncak arabaların plastik dişli kutulu tekerlek mekanizması yer kaplamadan uygulanabilir ve kasnak ve yataklamaları mevzusunun aşılmasını sağlayabilir
 
Mile manuel müdahale edilecek. Ani hareketlere maruz kalma ihtimali var. Oyuncakların dişlileri kullanılırsa ömrü pek uzun olmayabilir.
 
Harekete önemli bir engel/direnç olmadığında mukavim bir tasarıma gerek olmaz, hatta gereksiz eklemeler kendi başına sorun olabilir.
Pot un dönme kolaylığı ve çocukların oyuncaklarını kullanma şartları düşünüldüğünde(oyuncak araba plastik dişlileri bu iş için fazlasıyla yeterli olabilir incelemek gerekir) ömür sanılanın üstünde olacaktır.
Sayın @by lent in https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/mekanik-saat-tamiri.95894/ saatinden birkaç dişli düşünülür mü ? Bu dişliler ince oluyor (karşılıklı denk gelmediğinde sorun) ama aynı dişlinin üstü ince iken alt kısmı uzun oluyor ve denk gelmeyerek kaçma durumu mevzu olmuyor. Saat dk ve sn arasında 60 kat oran kademe ile ise dişli oranına bakmak lazım Ve de zemberekten gelen dişli oranlarına da bakmak lazım.
Tabi pirinç olduğunu düşündüğümüz bu saat dişlilerinin plastiklerden sağlam olacağı vaki değil. Sağlamlık tek başına sertlik değil, darbe ve ani hareketteki yükün emilmesini, sistem çalışma esnekliğini düşünmek gerekir.
Plastik dişli satılan yerler var. Çelik vb saat vb dişlilerden hazır olanın uygulanması işi kolaylaştıracaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,104
Mesajlar
923,306
Kullanıcılar
451,424
Son üye
erknglryz55

Yeni konular

Geri
Üst