Uzmanlık Sorusu Part 2

Hocam mesela uc fazlilar icin bu formulu :%e=100.L.N/K.S.U.U
Ya da ayni formulun kisaltilmis hali olan : %e= (0.0124xPxL )/S formulunu kullanacaksaniz
Bakir icin 56 alinir...
Dikkat ederseniz bu formulde herhangi bir sicaklik ve enduktans degiskeni yok...
Ortam sicakligina da bagli , kablodaki enduktif rezistansi da hesaba katan detayli hesaplamalarda katsayilar degisiyor...Mesela bakirin, 20 derece ortam sicakligindaki DA direnci 1.72 carpi on uzeri eksi sekiz aliniyor ve buna gore farkli katsayilar cikiyor...Ama tum hesap yollari ayni kapiya yaklasik da olsa cikmak zorunda..
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Arkadaşlar !
Konuyu başka yerlere çekmeyi nasıl başardınız anlayamadım doğrusu. z.elektrik arkadaşımız bakır iletkende kullanılan gerilim düşümü formülünü vermiş ve bizden alüminyum iletken için geçerli olan formülü soruyor. Herhalde formüldeki "K " harfinin ne ifade ettiğini hepimiz biliyoruz. Bakırın iletkenlik katsayısı. Bu da 56'dır. Alüminyumun iletkenlik katsayısı da bazı kitaplarda 35, bazı kitaplarda 34 ve 32 olan kitaplar da var.
Zaten arkadaşın verdiği listenin en alt satırında da mevcut. Biz şimdi alüminyum iletkenin gerilim düşümünü bulmak istediğimiz zaman "K " harfinin yerine 35 yazıp, diğer değerleri aynen yazdığımızda olay bitmiştir.
 
Sayın şefim haklısınız formul aynı formül değişen bir şey yok. Bu formda en az 40 defa gerilim düşümü konusunu inceledik. Ben asıl arkadaşın 3. uzmanlık sorusunu merak etmeye başladım.
 
şşş.Hocayı kızdırma sınıfta kalırsın :)
 
alüminyumun iletkenlik katsayısı 32 olduğu için çıkardım 32yi sayın fahri yetiş
saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
129,287
Mesajlar
925,005
Kullanıcılar
451,723
Son üye
MSTMÜH

Yeni konular

Geri
Üst