Watt İle Voltu Ayıramamak

Katılım
10 Eki 2010
Mesajlar
419
Puanları
1
Watt ile voltu ayırmak.Konu başlığı garip gelebilir.Uzun yılllar elektrik ve elektronikle uğraşıyorum.Trafo,adaptör,amplifikatör,(anfi) gibi konularda muhatab olduğum insanların dertlerini anlatamadıklarını gördüm.Wat,vaat,valt gibi terimleri duydum.Anladım ki insanımızın bir bölümü wat ile voltu karıştırıyor.İnternette arayıp soracak olanlar için bu başlığı attım.İnşallah birilerine yardımcı oluruz.Kolay gele.
 
Kısaca Açıklama ve formüleri şunlar.



2-GERİLİM NEDİR. (VOLT NEDİR)
Gerilim birimi volt dur V ile gösterilir. Volt Elektron kutupları arasındaki potansiyel farkıdır.
Yani. Bir ohm luk bir direnç den bir amper akım geçirildiği zaman kutuplar arası bir volt dur.
Volt voltmetre ile ölçülür.


3-AMPER NEDİR.
Akım şidetine akım denir A ile gösterilir Formülerde I kulanılır
Bir amper. Doğru akımla elektroze edilen gümüş nidrat eriğinden bir saniyede 1.118 mgr.
Gümüş açığa çıkaran akım şidetine bir amper denir.
Ampermetre ile ölçülür.


4- DİRENÇ NEDİR.
Direnç birimi ohm dur Ω işareti ile gösreilir. Direnç ise R ile gösterilir.
Direnç : İletkenlerin elektrik akımına karşı gösterdiği zorluğa direnç denir.
Bir ohm : 1.063 metre uzunluğundaki 1.mm2 kesidindeki civa sutununun 0 derecede elektrik akımına karşı gösterdiği zorluğa 1 ohm denir.
Ohm metre ile ölçülür.




8- Wat NEDİR
Elektrik güç birimi ne Wat denir. W ile gösterilir. Watmetre ile ölçülür.
Bir wat = Bir voltluk gerilim altında bir amper akım çeken güce 1 wat (bir jul) denir.
Watın 1000 katına 1 KW denir 736 wat a 1 HP (beygir gücü) denir.
 
Bazı seyleri yorumlamadan eezberlekden dolayı kannaklanıyor bunlar inankı unıversıte okuyup olcu aletı baglamayı bılmeyen cok gencımız var. onlara ne demeli
 
Staj, üniversite ve teknik MYO öğrencilerinin çok faydalanacağı bir fırsattır. Her işletme nasıl personel sayısının bir oranında özürlü işçi çalıştırıyorsa, stajyer çalıştırması için de zorunluluk konmalı. Öğrenci istediği halde staj yeri bulamayınca naylon staj yapmaktadır. Bu sebeple relog'un dediği gibi ölçü aleti bağlamayı bilmeyen bir teknik personel yetişmektedir.
 
Konuyu başlatma nedenlerinden en önemlisi watt ile voltu hiç anlayamamış kişilerin anlayabilmelerine yardımcı olmaktı.Bu nedenle bilenlere çok basit gelecek açıklamalar yapacağım.Volt dediğimiz değer evdeki pirizlerde 220 volt,araba aküsünde 12 volt,pillerde 1,5 volt gibi değerlerde bulunur.Bir pirizde 220 volt dalgalı gerilim(volt) bulunur.Bütün pirizlerde 220 volt vardır.Bir masa lambası düşünelim.Ampul takılan bir duy vardır.Bu duya ampul almaya gittiğimizde satıcı bize sorar,kaç wat diyerek.Biz de 20,25,40,60,veya 100 wat diyerek ampulü alıp duyauna takarız.Burada pirizdeki 220 volt lambaya geliyor,değişmiyor,duya takılan ampulün gücü istediğimiz güçteki ampul oluyor.Özetlersek evdeki pirizlere takılan ütü,saç kurutma,fırın gibi cihazlar ile bütün lambalar (ampuller) 220 volt ile çalışırlar fakat güçleri yani watları farklıdır.Bu benzetmeyi arabalara çevirirsek bütün farlar 12 volt ile çalışır fakat kısa far 40 wat. uzun far 100 wat. güç harcar.Güç dendiğinde omik devrelerde güç konusunun tam anlaşılmadığını gördüm. Elektrik ve elektronik uygulamalarda çok kullanılan direnç uygulamalarında bilinmesi gereken güç formülü Güç=akımın karesiXdirenç olarak uygulanır.Direnç değeri ve uygulanacak voltaj bilinirse Ohm. kanunu ile akım bulunur,daha sonra güç hesaplanır.Pratikte bulunan güç değerine % 10-15 ilave edilerek uygulama yapılır.Bilgilerinize.
 
Ülkemizin şartları gereği herkes elektrik okuyup elektrikçilik yapmıyor. İlkokul mezunları da elektrikçilik yapıp çalışıyorlar ki hatta bir ustam var ilkokul mezunu, tesisat işinde oldukça iyidir. Tecrübe kazanmış Ben de ona bir iş olduğunda faz nötr al götür diyorum hallediyor. :D Zaten o da bir elektrikçi belgesi almış sonradan.

watt güç birimidir. voltxamper veya gerilimxakım diyebiliriz ki, faz farkı olan sistemlerde işin içine bir de faz farkı girerki gerilimxakımxcosfi nin bize verdiği aktif güç de diyebiliriz.
 
Son düzenleme:
Kısaca trafo ve inverterlerle ilgili birkaç satır yazmam gerekli olduğunu düşündüm.Trafolarda ve inverterlerde değişim oranları yüksek olduğundan kafa karışmasına neden olduğunu gördüm.Örnek 250 Watt. çıkış gücü olması ve 12 volt DC.gerilimle çalışması istenen bir inverterde dönüşme oranı 250/12=20,8 olur.Demek oluyor ki çıkış gerilimi 220 volt olsa 1,1 amper geçerken,12 volt kaynaktan 20,8 amper cekilecek.Kayıplar göz önüne alınacak olursa 22 amper gibi bir değer olur.Trafolar için de aynı durum söz konusudur.Bir araç anfisini evde kullanmak isteyen kişi ortalama 50 amper 12 volt gerilim verecek bir trafo almak zorundadır.Bu trafonun gücü 50X12=600 watt. artı kayıplar olarak 700 watt. gibi olmalıdır.Bu trafonun sekonderinden 50 amper çekildiğinde,220 volt tarafından 3 amperden biraz fazla akım çekilecektir.Daha sonra inşallah devam etmek üzere selamlar.
 
bu doğru bilgiler için teşekkürler ayrıca;
kva ile kw arasındaki farkları ve hesaplamalarını yazarmısınız
 
KVA.,kilovoltamperin kısaltılmış ifadesidir.Genel olarak trafoların güçleri ile ilgili kullanılır.Trafolarda randıman veya verim hiçbir zaman yüzdeyüz olmaz.Bakır ve demir kayıpları nedeniyle.Trafo imalat için hesaplama yapılırken çıkış akımı ve geriliminden hesaplanır.Bu da volt ile akımın çarpılması şeklinde olur,VA. denir.1000 VA. üzeri KVA.olur.Watt veya Kw.olarak ifade edilmek istenirse trafonun % olarak randımanı ile çarpılır.
Omik,yani dirençli devrelerde VA.kullanılmaz.Akımın karesi iledirencin çarpımı doğrudan Watt veya Kw. olarak ifade edilir.Bilginize.
 
gerilim ile akım arasındaki faz farkı "a" kadar olsun

gerilim*akım*sin(a) bize reaktif gücü verir. Birimi VAR (Volt Amper Reaktif)'tir. (Tepkin güç) (Reactive Power)

gerilim*akım*cos(a) gücü verir. Birimi W (Watt)'tır. (Aktif Güç) (Average Power)

gerilim*akım=(((reaktif güç)^2)+(güç)^2))^(1/2) bize toplam VA (Volt Amper)'i verir. (Gözüken Güç) (Apparent Power)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,709
Kullanıcılar
453,457
Son üye
kemli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst