arkadaşlar bir insanın ön yargısını yok etmek atomu parçalamaktan daha zor ifadesi niye söylenmiş şimdi çok iyi anlıyorum.. inanın bu cevabı atışmak için yazmıyorum. tek amacım yardım etmek. Anadolu da meşhur bir laf vardır "Halep ordaysa arşın burda" zamanında adamın biri hep iddia edermiş ben Halep deyken 5 arşın yukarı zıplıyordum diye, devamlı bu iddiasını yenileyen muhtereme ahaliden birisi dayanamayıp şöyle demiş " kardeş halep ordaysa arşın burada zıplada bi görelim" demiş. şimdi halep ordaysa pensampermetre burada xlpe kablo burada çıkın sahaya kablodan geçen akımı bir pensampermetreyle ölçme yap bir de akım trafosunun bağlı bulunduğu cihaz dan takip et. (senin bilgine fazla güvenemediğim için ikaz ediyorum :sakın bunu açık şaltdaki baralardan yapmaya kalkma ) gördüğün değerlerde %+-1 ila 3 bir sapmayla aynı değer olduğunu göreceksin. şimdi bu sapmayada takacağın için onun da izihatını yapayım birincisi ölçüm meteryallerinin class fakından ikinciside pensampermetrenin ekranlaşmamış olmasıdan. bu sapmalar bağıl değildir. class ve ekran deyimlerini açmaya gerek duymuyorum o kadarda bilgisiz değilsindir. birde anladığım kadarı ile sen açık şalt ile xlpe arasında ki farkı bilmediğinden bu kadar inat ediyorsun. bunları denemeden bir daha sana cevap vermeyeceğim.
OG kablolardan pensampermetre ile (+-%5-10) yanılmalar ile ölçüm alınabilir. Elbette sürekli alınacak ölçümler için gerekli tesisatın tevzi edilmesi gerekir.Bu uygulama böyle tesislerin olmaması durumunda kullanılabilir.
Pensampermetrenin çalışma mantığı üzerinden akım geçen her iletken çevresinde bir manyetik alan oluşturur ve manyetik alan gerilimden bağımsızdır.(Ampere yasası) Dolayısıyla pensampermetre ile og kablolardan ölçüm alınabilir.Sürekli ölçüm alınması gereken bir nokta ise og akım trafosu kullanılmalıdır.
OG kablolardan pensampermetre ile (+-%5-10) yanılmalar ile ölçüm alınabilir. Elbette sürekli alınacak ölçümler için gerekli tesisatın tevzi edilmesi gerekir.Bu uygulama böyle tesislerin olmaması durumunda kullanılabilir.
Pensampermetrenin çalışma mantığı üzerinden akım geçen her iletken çevresinde bir manyetik alan oluşturur ve manyetik alan gerilimden bağımsızdır.(Ampere yasası) Dolayısıyla pensampermetre ile og kablolardan ölçüm alınabilir.Sürekli ölçüm alınması gereken bir nokta ise og akım trafosu kullanılmalıdır.
Pens ampermetrelerle O.G. kablolarda ölçüm yapılabilir.Yapacağınız ölçümün doğruluğu aynen A.G. kablolarda yaptığınız gibi olacaktır.
Çünkü pens ampermetre dediğimiz alet okadar akıllı değildir. Ölçüm yaptığınız kablonun dışından o kablonun A.G. mi yoksa O.G. mi olduğunu bilemez. Burda önemli olan 3x kabloların dışından ölçüm yapmamaktır. Tabi toprak akımını ölçmeyi düşünmüyor iseniz.
D İ K K A T ÇOK ÖNEMLİ.
Bir arkadaşımız pens ampermetreyle enerjili kablonun tesbit edilebileceğini yazmış .
Sakın sakın ha ..Akım ölçen hiçbir cihazla gerilim kontrolü yapılmaz. Bu iş için ayrı cihazlar var.
Sakın sakın sakın akım ölçen bir cihazda 0 (sıfır) gördünüz diye (bu cihaz her ne olursa olsun) kabloya müdahale etmeyin.
Akımın 0(sıfır) olması gerilimin olmadığı anlama gelmez.
Ve site yöneticilerini uyarıyorum . Ölümcül sonuçlar doğuracak bilgilere lütfen müdahale edin. Bu mesele o buna ne dedi bu ona nedediden çok daha önemli.
Pens ampermetreyle kontrol ederim sıfırsa kabloyu keserim yazısı bu sitede durduğu sürece hepimiz vicdani sorumluluk altındayız demektir.