Yüke gecince enerji veren devre

Arkadaslar, cep telefonu sarj cihazlari bostayken bile bir miktar enerji harciyor.Lakin telefonu sarja takinca akim verebilecek bir devre var mi?
Yani yuke bindigi zaman akim versin..
Boyke bir devre varmi

Bu tip akilli prizler oldugunu duymustum.

Sanirim @by lent bahsetmişti yanlis hatirlamiyorsam.

Benim bahsettiğim akılsızdı ama mikrosviçle aynı etkiye sahip, kullanılmadığında sıfır enerji yeşilci bir tasarım :D.

prize dokunamayız, ama şarj cihazıa küçük br devre kurulabilir. current sensing denen olay ile akımmı ölçüp, buna göre gücü kesebilirsiniz. röle veya mosfet ile mesela

Ornek bir devre var mi inteenette pek birsey bulamadim ama

high side current sensing devresi olabilir. yüke bir şönt direnç bağlanır. direncin 1. ucunu opamp evirmeyen girişe, direncin 2. bacağından opampın eviren girişine bağlayın. çıkışı da bir transistöre bağlayın, transistörü de röleye.
şöt direnç 0.1 ohm gibi aşırı küçük bir değer olmalı. zamanım olunca(yarın akşam 7-8 gibi) buraya hatırlatırsanız bir devresini çizer atarım. ancak şu an yatmam gerek yarın yeterince erken kalkıp yetişebilmek için. iyi geceler.

high side current sensing devresi olabilir. yüke bir şönt direnç bağlanır. direncin 1. ucunu opamp evirmeyen girişe, direncin 2. bacağından opampın eviren girişine bağlayın. çıkışı da bir transistöre bağlayın, transistörü de röleye.
şöt direnç 0.1 ohm gibi aşırı küçük bir değer olmalı. zamanım olunca(yarın akşam 7-8 gibi) buraya hatırlatırsanız bir devresini çizer atarım. ancak şu an yatmam gerek yarın yeterince erken kalkıp yetişebilmek için. iyi geceler.
Ciziverirseniz memnun olurum ..Boyle bir devre yapmak istiyorum..

Kablosuz şarjlar sanırım bu özelikte (bazıları), üzerine tel koymadan çıkış vermezse mavi led, tel konulunca kırmızı led yanıyor. Yine de stand-by gerilimi/tüketimi var.

mantık böyle. ohm kanununa göre akım artınca direnç üzerinde düşen voltaj miktarı artıyor. ve belli miktar akım geçince bu fark opampın algılayabileceği noktaya gelior. opamplar 0.1 volt kadar farka pek takmaz. opamp bu sayede çıkış vveriyor. bu çkışı da siz bir anahtarlama elemanı(transistör, mosfet, röle, optokuplör vb.) ile çıkışa giden akımı kesiyorsunuz.
ancak bunun için çok düşük değerli direnç seçmelisiniz. 0.1ohm, 0.005ohm,0.22ohm vb.

Forum istatistikleri

Konular
129,734
Kullanıcılar
452,456
Son üye
WasTR

Yeni konular

Geri