Yüksek Gerilim Ustalık Belgesi

turk-_

Üye
Katılım
13 Eki 2006
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
38
selamlar arkadarlar çıraklık eğitim merkezi ustalık eğitim belgesi veriyormuş peki bunun ne gibi faydası olur piyasada bir bilgisi olar varsa yardımcı olabilirmi?
 
blacktooth, turk-_'un basettiği EKAT belgesi değil sanırım. İlk başta ben de yanıldım. İnternette biraz arama yapınca şu sitede buldum.

Kursun tanımı ve amacı şu:

Elektrik-Elektronik Teknolojisi

11. YÜKSEK GERİLİM SİSTEMLERİ

Tanımı: Yüksek gerilim sistemleri servis elemanının sahip olması gereken, yüksek gerilim tesislerinin, iletim,dağıtım ve koruma sistemlerinin kurulumu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Elektrik-elektronik sektöründe yüksek gerilim sistemlerinin güvenli ve emniyetli bir biçimde kurulum, bakım ve onarımını yapabilecek yeterliklere sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ayrıca Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün Ustalık dersleri öğretim programları sayfasında, konu ile ilgili Modül Bilgi Tabloları var. İsteyenler bakabilir.
 
Son düzenleme:
ben şuan bu belgeyi alacam ozaman demekki piyasa baya işimize yarayacak ;)
 
Sn.genç arkadaş ;
Anladım konuyu,sadece yüksek gerilim sistemleri kurulumu ve bakımı amacı için personel yetiştiriiliyor.
Operatörlük veya tabloculuk veya işletmecilik yapılamıyor.
Konu açılmışken şunuda belirteyim,T.E.D.A.Ş. artık E.K.A.T. belgesinin yanında harici olarak yeni şartnamesi geregince tabloculuk egitimi ve sertifikasıda veriyor.
Yani,hem E.K.A.T. belgesi,hemde tabloculuk sertifikası veriliyor.İş güvenligi sertifikası zaten veriliyordu.
Saygılarımla;
 
Ben genç arkadaşa katılıyorum bu görev zannedersem MEB dir, fakat bir boşluk var ve TEAŞ fırsattan kendine vazife çıkarmış ve mühendislerine öğretmenlik yaptırrarak, yanlış belge uygulaması yaptırıyor... Mühendisten öğretmnen olmaz öğretmenden mühendis olmaz arakadaşlar herkez yasal görev tanımına göre çalışmalı....
 
Sn.mavikalem68 ,prnsip olarak yazdıklarınız doğrudur.Ancak öğretmek için öğrenmiş olmak gerekmez mi.Ülkemiz deki sistemde istisnalar haricinde mühendise öğretenler kim?Ülkemiz şartlarında bu belgeleri MEB in vermesi çok göstermelik olur.Tedaş,Teiaş ve Eüaş zaten eskiden de kurum içi mesleki eğitim olarak bu işi yapıyordu.Avrupa birliği gereği böyle bir belge gündeme gelince bu kurumlarda araç gereç,personel var.Böylelikle başlandı bu işe.Bu belgeleri MEB verse bile eğitimi tecrübeli yer yönü ile bilen insanlar vermelidir.İlk önceleri bu kurumların eğitici personeli pedogojik formasyon almış yurt dışı değişik ülkelerde eğitim görmüş pratik ve teorik üstün donanımlı insanlardı.Örneğin;Cihan ŞEN,Mustafa ERKILAVUZ,Hayrullah SARAÇ,Ahmet SARAÇ,Seyhan YILMAZ,Emrullah ERTEN şimdilerde seviyede bozulma varmı bilmiyorum.İsmini zikrettiğim ve şimdi ismini hatırlayamadığım bu değerlerimizi saygı ile selamlıyorum...
 
mavikalem68, E.K.A.T. belgesini MEB vermemeli bence. Bu işi yapan bilir. Yapan da MEB değil TEİAŞ'dır. Eğitimi verenler de sırf bu iş için yetiştirilmiş kişilerdir.
tknsyn'in cevabı herşeyi açıklıyor.
 
Arkadaşlar, şunuda bilin. Çıraklık Eğitim (yeni adıyla Mesleki eğitim merkezi) MEB bağlı bir kurumdur ama normal okullarla karıştırmayın lütfen.
Çıraklıkta okluyan bir öğrenci haftanın 5 günü çalışır bir günü eğitim görür.Yani İşin teorisini kitaptan önce öğrenir, uygulamasınıda ustalarının yanında öğrenir.
Bu eğitim 3 yıl kalfalık için 2 yada 3 yılda ustalık çin yani toplam 5ila 6 sene arasında devam eder.
Bu sebeblke EKAT da gördüğünüz 15 günlük eğitimden çok daha iyidir. Bunu aksini inkar edemezsiniz. Ben çıraklık eğitim iç yapısını bilerek konuşuyorum.
Orada bir öğrenci mesleğinin teorisi yanında iş ve işçi kanunları gibi günlük hayatta uygulayabileceği bilgileride elde ediyor.
Ayrıca MEM aldığınız Ustalık Belgesi Avrupadaki ülkelerdede geçerli. EKATın öyle bir geçerliliği yok.
tknsyn arkadaşım dediğin isimleri tanımıyorum ama işlerinde uzman olabilirler. İyi bir eğitmende olabilirler lakin tüm Türkiye çapında verilecek eğitimi düşünürsen ne TEDAŞın nede TEİAŞın buna yetecek personeli var.
Ayrıca şunuda unutmayın MEM leri uygulamalı derslerine piyasada çalışan, işi bizzat yapmış tecrübeli isimleri çağırırlar.
Örnek olarak verirsek Denizli MEM deki Erkek berberlerinin uygulama derslerine yeri gelir Berberler Odası Başkanı İdris Bey girer. Uygulama sınavlarındada mutlaka bulunur.
Aynı durum tüm bölümler için geçerlidir.
Bu sebeble MEB bağlı olmalı, olmamalı tartışmasına girerken eğitimi verecek kurumun Mesleki Eğitim Merkezi olduğunu bir daha düşünün. Eğitim sistemlerini iyi bilin. Size çekirdekten başlandığında 6 senelik bir eğitimden bahsediyorum. Bu zaman zarfı içinde piyasadada çalışacak. Bu 6 yılın sonunda aldığı belge, sizce EKAT dan daha iyi olmazmı.
Ben EKAT eğitimine ve TEDAŞın son 4 senede verdiği tüm eğitim uygulamalarına gittim. Çok fazla bişey göremedim. Hele EKAT bana hiç birşey vermedi. Onuda belirtmek isterim.
 
3308 sayılı çıraklık ve mesleki eğitimi kanunu kapsamındaki- Elektrik Elektronik teknolojisi alanında 12 meslekten biride yüksek gerilim sistemleri meslek dalıdır. bu meslek dalında yeterli başvuru oldugunda yılda 3 defa kalfalık-ustalık imtihanları açılır ve kalfalık-ustalık belgeleri verilir. yeterli başvuru yoksa yılda bir defa kış dönemi başvuruları kabul edilir. şartları tutanlar için. bu konularda en yakın mem lerinden bilği alabilirsiniz. selamlar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,852
Mesajlar
930,756
Kullanıcılar
452,706
Son üye
nurbay aktaş

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst