yıldırım düşmesi

Katılım
26 Ağu 2008
Mesajlar
337
Puanları
1
Yaş
40
değerli dostlar yıldırım denen şey yerden yukarı doğrumu akar yoksa yukarıdan aşağı doğrumu akar olayın aslı nedir. saygılarımla.
 
artı ve eksi yüklü elektronların akışıyla oluyor.

bulutların bazıları artı yüklü bazıları ise eksi yüklü. yer küredeki ağaçlar yada metal cisimler kimi zaman eksi kimi zaman da artı yüklü.

mesala artı yüklü bulut yeryüzüne çok yaklaşıyor aradaki yalıtkan hava deliniyor ve yer yüzündeki eksi yüklü cisimler tarafından çekiliyor ve böyle olunca gökyüzünden yer yüzüne elektron akışı oluyor.

bulut eksi yüklü yer yüzündeki cisim artı yüklü olduğu zamanda eksi yüklü buluta doğru elektron akışı oluyor ve bu sefer elektronlar yerden gökyüzüne doğru akıyor.

olay tamamen eksi kutuptan artı kutupa elektronların akşıyla ilgili..
 
sn osmosis;
söylediklerinize katılıyorum yalnız bir nokta hariç, benim bildiğim elektron akışı artıdan eksiye akar eksiden artıya değil.

Artı olarak yalıtkan olarak bildiğimiz bütün cisimler iletkendir aslında. Sadece direnci yüksek olduğu için yalıtkan olarak nitelendirilir. bütün yalıtkan cisimlerin iletkenlik safhasına geçeceği bir gerilim dayanma limiti vardır. (hava dahil)
 
sevgili yücel, elektron akış yönü konusu sizde bilirsiniz ki yıllardır netliğe kavuşamamıştır elektronikçiler eksi yüklü elektronların artı yüklü elektronlar tarafından çekildiğini savunurlar.ben elektronikçi değilim ama, ampermeterinin nötr yada eksi değilde faz yada artı uca seri bağlanması bu iddaayı benim gözümde kuvvetlendiriyor. hepimiz şöyle deriz ''akım çekmek, akım çekiyor yada R fazı daha fazla akım çekiyor'' yani akım çekiliyor nötr den faza doğru akım çekiliyor. bu düşüncem de yanlış olabilirim kabul ediyorum şimdiden.

evet bütün cisimlerin delinme gerilimi vardır. zaten yıldırım olayın da yalıtkan olan hava delinerek iletken hala geçer. bu kadar uzak mesafeden havanın iletken geçmesine sebep olan da yıldırım anında yüzbinlerce kilo amper mertebesinde ki akım dır.
 
Tübitak bilim ve teknik dergisinden alıntıdır;

Elektrik akımında elektronların gerçek akış yönü eksi (-) kutuptan artı (+) kutba doğrudur. Ama elektrik akım yönü artı (+) kutuptan eksi (-) kutba olarak öğretilir. Bunun nedeni nedir? (Bilge Sürmeli)

Akım yönü, artı yüklerin hareket yönü olarak kabul edilir. Bu yüzden, bir iletkendeki akımın yönü, aslında akımı taşımakta olan elektronların hareket yönünün tersinedir. Bir iyon çözeltisinde ise, artı yüklü anyonların hareket yönündedir.

Vural Altın


sonuç : kafam karıştı iyice :S
 
sn ht2lgl, elektron terimi haklısınız.

Elektrik akımının akış yönü yıllardır tartışılıyor bu konu da çok forumda çok tartışılır. ampermetre örneği sanki konunun temeli için bir ip ucu gibi. bu konu hakkın da Elektronik mühendisi arkadaşların da bilgilerini merak ediyorum.
 
Son düzenleme:
sn greenyücelin dediği gibi hareket eden - yüklü parçacıklardır fakat eksi yükler + ya doğru giderken oluşan akım + dan - ye şeklindedir. lise de bile üniversite sınav soruları çözerdik + ve - yüklü küreler vardı eğer hatırlıyorsanız. + lar sabit duruyor . - yükler hareket ediyordu.

yıldırım konusunda ise Sn osmosise aynen katılıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
931,002
Kullanıcılar
452,759
Son üye
imot

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst