Yıldız/Üçgen Termik Röle Seçimi

Katılım
14 Ağu 2011
Mesajlar
42
Puanları
1
Yaş
35
Selamlar. Yıldız üçgen devresinde kafama takılan bazı şeyleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Ben yıldız üçgen pano işlerken termik seçimini motor akımının yarısından 10 fazla seçiyorum. Örneğin en son yaptığım panoda 37 kw motor için 50-63 amper termik koydum. Fakat termik seçim tablosuna baktığımda 37 kw a kadar olan motorlar için termik seçimini benim düşüncem gibi direkt yol vermede maksimum amper yıldız üçgende yarısından biraz fazla göstermiş fakat 37kw ve daha yüksek motorlar için direkt yol verme ve yıldız üçgen yol verme termik amperini aynı göstermiş. Yani 37 kw ve daha üstü motorlar için yıldız üçgende termik değeri yarısı kadar değil de motorun maksimum çekeceği akım kadar mı seçilmelidir? Bir diğer sorum ise; termiği şebeke kontaktörünün çıkışına koymak mı, yoksa üçgen kontaktörünün çıkışına koymak mı daha uygundur? Büyük motorlarda ve kalkınma zamanı uzun olan sistemlerde termik üçgen kontaktörünün çıkışına bağlanır diye biliyorum bu doğru mudur?. Şebeke kontaktörünün çıkışına veya üçgen kontaktörünün çıkışına koyarsak termik seçiminde birşey farkeder mi?.AşağıdakiTabloya bakarsanız ilk sorumu daha net anlayabilirsiniz..
http://elektrikbilim.com/675-motor-gucune-gore-kontaktor-ve-termik-role-secim-tablosu.html
 
Son düzenleme:
Termik şebeke kontaktörünün altına konur genelde . ayarlanacak akım seçimi ise motor etiket akımının 1.73 e bölümü ile bulunan akıma ayarlanmalıdır. volanlı kalkışı uzun süren motorlarda ise üçgen kontaktörünün altına bağlanır ve yıldız kontaktörüne çıkış termik çıkışlarından yapılır ancak burda dikkat edilecek şey motor yıldız kalkınırken termik koruma devrede olmadığından motorun yanmasına sebebiyet verilebilir.kolay gelsin
 
ben 2.5 senedir elektrik işi yapıyorum sanayi bilgim fazla yok devamlı arıza tadilat bakım onarım inşaat bu gibi işlerdeyim PNS daha çok sanayi ağırlıklı otomasyon türü bilgi edinmek istiyorum biyerde çalışarak öğrenebilirmiyim geç olmadan öğrenmek istiyorum
 
Termik motor akımına göre seçilir. Pratik olarak motor gücünün 2 katına ayarlanır. Örneğin 3 kW motor termiği 6 Ampere ayarlanır dolayaısıyla 4-6.3 (Siemens üretimine göre) termik seçilir.

Yıldız Üçgen devrelerde ise Ana devreye, üçgene, yıldıza ve ana kontaktör çıkışına termik konulabilir. Motor çalışma şekline göre değişir (ihtiyaca göre). Özel bir durum olmadıkça termik ana kontaktör çıkışına konulur. Yıldız üçgende akım 2 ye ayrılıp motora gittiği için motor akımının 0.58 katına ayarlanır. Örneğin 37 kW motor 37X2=74 amper çeker 74x0,58= 43 Amper (74/1.73= 43 Amper) termik ayarı yapılır (36-45 Termik seçilir) Özel durum örneği aşağıdadır (elektrik nikli üyemizin anlattığı durum.) Yıldız Üçgende Termik Bağlantısı.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/otomatik-kumanda/81749-ornek-otomatik-kumanda-projeleri.html


Ben sabit yüklü motorlar için motor akımını ölçerim. Akım etiket akımında yada fazla ise arıza ararım. (Rulman bozulmuştur, aşırı yük vardır, hatalı seçilmiştir, voltaj düşük veya fazladır ..... ) Akım normal değerde ise örneğin 5,5 kw motor (11.2 Amper yazıyor olsun) 9,6 Amper çekiyorsa termiği 11.2 Ampere değilde 10 10.5 Amper arası bir değere ayarlarım.
 
Termik şebeke kontaktörünün altına konur genelde . ayarlanacak akım seçimi ise motor etiket akımının 1.73 e bölümü ile bulunan akıma ayarlanmalıdır. volanlı kalkışı uzun süren motorlarda ise üçgen kontaktörünün altına bağlanır ve yıldız kontaktörüne çıkış termik çıkışlarından yapılır ancak burda dikkat edilecek şey motor yıldız kalkınırken termik koruma devrede olmadığından motorun yanmasına sebebiyet verilebilir.kolay gelsin


kalkışı uzun sürdüğü için üçgen kontaktörünün altına bağlıyorum termiği fakat bugün arıza için aradılar sistem birden yıldızdan üçgene geçmemeye başlamış adamlar kontaktörü elleriyle üçgene geçiriyolarmış böyle birşeyle de ilk defa karşılaşıyorum üçgene geçmiyor fakat elinle kontaktöre müdahale edip bastığında üçgen çekiyor sizce neden kaynaklanabilir?

- - - Updated - - -

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. SAygılar
 
Büyük ihtimal nedeni zaman rölesi.

Eğer zaman rölesinin güç ışığı yanıyor bir süre sonra kontak ışığı da yanıyor ise zaman rölesinin kontak uçları geçirmiyor değişmesi gerekir.

Eğer zaman rölesinin güç ışığı hiç yanmıyor ise faz, nötr gelmiyor, üçgenin zaman rölesini devreden çıkaran kontağı (NC) geçirmiyor yada bu hatta kopuk bir kablo var demektir.
 
Sn Edremit'in yukarıda anlattığı termik ve kontaktör hesapları doğrudur. Küçük bir ilave : Devamlı hesapla bulduğunuz sonuca +%10 emniyet payı ilave edin. Örneğin : 74/0.58=43 A ise 43*1.1=47.3 Amper gibi düşünün. Kolay gelsin
 
öncelikle zaman rolesini kontrol et veya panoda kondansatör varsa yıldız kontaktorün altından baglıysa üçgen kontaktörun altına baglamanı tavsiye ederim birde voltajları kontrol etmelisin gerilim düşümü olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,072
Mesajlar
932,789
Kullanıcılar
453,068
Son üye
Mustafa6173

Yeni konular

Geri
Üst