Yıldız - üçgen sorunu , yardım.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ozioziozi arkadaşım aşırı zorlanma varsa nedeni büyük ihtimalle motordandır herhalde...
Çünkü motor yükte direk üçgen bağladığımdada aynısını yaptı.

___________________________________

cmess arkadaşım devre boşta normal çalışıyor. Motoru yüksüz bağladığımdada normal çalışıyor. Başka daha güçlü sıfır yeni yıldız üçgen panosu ile denediğimdede aynı sorunu yaptı yükteyken. Boşta hem motorlu hem motorsuz normal çalışıyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
o halde; daha once arkadaslarin da bahsettigi gibi ucgene gecis durumunda gerilim dusumu yasaniyor ve bu da m kontaktorunun birakmasina yol aciyor olabilir.

motora direkt olarak ucgende yolverdiginde motordan ses geldigini ve yine m kontaktorunun biraktigini belirtmissin. bu durumda iken kumanda devresinin beslemesini daha dogrusu problem kaynagi olan m kontaktorunun beslemesini kontrol etmeni oneririm.
 
kumanda fazını ayrı bir yerden al. sistemi dene. besleme kablonda sorun olabilir. besleme kablosunun damarları arasında izalasyo problemi olabilr. boşta voltajı ölçtüğnde herşey normal gibi görünür. ama sistem yüke girdiğinde izalsyon probleminden dolayı sorun çıkarır.
benim başıma buna benzer bir olay geldi. 2 motor bağlı olan bir panoda küçük güçlü motoru çalıştıryorum. ikinci gücü büyük olan motoru çalıştırmak için starta bastığımda motor dönmeye başlarken iki kontaktörde duruyordu. kumanda fazını ve nötrü ayrı başka yerden seyyar kabloyla çekip sistemi çalıştırdığımda sorun olmuyordu.
 
buna benzer bir olayla karsılaşmıstım sende dene belki düzelir
şimdiki baglantında u v w uçları m kontaktöründe z x y uçlarıda y kontaktörunde bağlı yer değiştir zxy yi y kontaktorune u v w yi de m kontaktorune bagla pirensip olarak hiç bi şey farketmiyor gibi gelsede nedendir bilmiyorum ama düzelmişti bir defasında
 
Bence de gerilim düşümü oluyor. Üçgene geçince akım artacağından kontaktörün bobin uçlarına örneğin 220 V gelmesi gerekirken bu gerilim 190 V lara düşüyorsa kontaktör salacaktır. Bunu öğrenmek için ölçü aleti yetmeye bilir çünki çok kısa bi süre gerilim düşümü olacaktır kontaktör salıncaya kadar. İlkel bir yöntem izleyebilirsiniz oda; motor akımı normale dönünceye kadar M ve üçgen kontaktörlerinin üzerlerine basılı tutun anormal bi durum olursa koruyucu elemanlar enerjiyi kesecektir zaten...
 
motorun gucune enerji alınan noktaya mesafesi nedir kontaktorlerin markası ve kaç ampre oldukları izolasyon megeri ile bobinlerin kontrol edilmesinde fayda var
 
ucgene gectıgı anda M kontaktorunun bobınındekı gerılımı olcutunuzmu sayın meslektasım? ve sistemde M kontaktoruyle beraber ucgen kontaktorude devreden cıkıyormu?
 
Konuyu yeni gördüm.
Sorun şu: Motor yüke binince gerilim düşümü oluşuyor ve kontaktör bobinleri bırakıyor.
Geçici bir çözüm: Kumanda devresini, bilgisayar için kullanılan UPS üzerinden besleyin.
Motor yolaldıktan sonra kontaktör çıkışından voltaj ölçümü yapın.
Kalıcı bir çözüm için gerilim düşümü hesabını tekrar tekrar yaparak uygun kablo kesitini belirleyin.
 
arkadaşım yıldız üçgen zaman rolesindenden çıkan uçları yıldız üçgen kontaktörlerine doğru bağladığına emin ol ters bağlamış olabilirsin ters olursa motor üçgenle kalkınıp yıldıza geçmiş olacak buda motora bir frenleme yapacak

motor uçlarını ayır kumanda devreni boşta dene
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
deniz77 arkadaşım
sisteminde motor yıldızdan üçgene geçtiği anda kumanda fazını düşürüyor ,
pano start stop lu oldugu için mühürleme M kontaktörü üzerinden oldugu için gerilim dalgalanmasında m köntaktörü mühürlemeyi acar , acınca sizin dediğiniz gibi kontaktörler durur , tekrar starta basınca yine calısır üçgene geçince aynı hadise olur . eger arızanın gercekten bundan kaynaklandıgını görmek istiyorsan m kontaktöründeki normalde acık mühürleme kontagına paralel bir anahtar bagla ve starta basınca anahtarada bas yani mühürlemeyi kısadevre et . motor yıldızdan üçgene geçtiği anda eger o anki gerilim düsümünden zaman rölesi ekilenmesse motor calısmaya devam eder, eger etkilenirse kontaktörler takırdamaya başlayacaktır. arıza sebebini ögrenmek istiyorsan denemekte fayda var ....
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,928
Mesajlar
921,758
Kullanıcılar
451,095
Son üye
s2310ince

Yeni konular

Geri
Üst