Yıldız üçgen

slmn

Üye
Katılım
7 Nis 2011
Mesajlar
133
Puanları
1
Yaş
49
Konum
manavgat
saygı değer ustalar benim kafama takılan bir sorun var yıldız üçgen güç kumanda devresinde rst fazlarını motor bağlantı klemensine getirirken motor kontaktöründen ve üçgen kontaktöründen gelen uçları uvw xyz uçlarına bağlarken neye dikkat etcez bunun bir bağlama yöntemi varmı sıralama neye göre bağlancak mesela r fazı ana kontaktörden gelen u ucuna diğer kontaktörden gelen x ucu yerine y ucuna bağlanabilirmi
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Slm kardeşim yıldız üçgende dikkat etmen gereken en önemli iş önce motor klemensini ölç ve aynı bobin uçlarınını bul. Daha sonra motora gelen 6 kabloyu aynı bobin ucuna farklı fazlar gelecek şekilde bağla. Yada teknik olmayan ezber yöntemi ise; motor kontaktöründen ve üçgen kontaktöründen çıkan kabloları aynı renk srasıyla bağla. Yani Siyah-Mavi - Kahve bu renk kodu iki kontaktörde de aynı olsun. Motorda ise klemensleri karşılıklı olarak aynı renkleri bağla. Yani siyahın karşısına siyah gibi.
 
aynı fazları motor klemensinde karşılıklı bağla. motor uçlarını karıştırdıysan ölçü aletinle faz kontrolu yap. 380v görmediğin iki ucu karşılıklı bağla. kolay gelsin.
 
motorun bir sargısına 2 faz gelecek şekilde bağla tamamdır.motor uçlarında hangi kodlar olduğunu bilemezsin.
 
sayın bfçelik 2 faz derken :D orada yanlışlık olmuş sanırım 3 yerine 2 ye bastınız :)

konunun belki içinde yada dışında bilemiyorum ama şu söyleyeceklerimi bir yere not almanızda fayda var ...!

bir elektrik motoru eger direk 380v ile baglanacaksa , yani sigortadan direk hat almışsa (konveyör motoru gibi) , yıldız baglantı yapılır...

eger cnc yada ona benzer tezgah veya makinalara baglanacaksa , üçgen baglantı yapılır,

(not , bazı makineler kumanda sisteminden kaynaklı baglantısı yüzünden yada acemi işçilikten dolayı, 380 v u direk motora iletmektedir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır...!)

kablo yönleri fark etmemektedir , zira , şuan 1200 tonluk bir presimiz var ve hidrolik motoru 2 tane birisi saat yönünde , digeri saat yönünün tersinde dönmektedir. ( makine ve kullanıma göre ters veya düz dönmesi durumları göz önüne alınmalı)

faz kontrol cihazı ile faz yönlerini kontrol edip , hangi kabloyu hangi sıra ile baglayacagınıza karar verebilirsiniz...!

motor sargıları degişiklik gösterebileceginden , diyelim ki bir motor yandı sarıma gitti geldi , aynı şekilde baglantınızı yaptınız ve ters döndü .. bu gibi durumların olması mümkündür .. çünkü faz sırası degişti sarılırken dikkat edilmedi diyelim ..

bazı hava motorları ters veya düz dönse bile hava verirler FAKAT ... ters dönerse atıyorum 3 bar , düz dönerse 10 bar gibi hava üfleyecektir. sistemde baglı oldugu konumu ve dönme yönünü iyi bilmeniz gereklidir.

eger faz kontrol cihazınız yoksa , motora uçları baglayın , 3 faz var elimizde 3 fazı ayrı ayrı klemens uçlarına baglayın , baktınızki saat yönünde dönüyor noırmaldır , saat yönü tersinde ise , sigortayı kapatın , 1. ve 2. bagladınız uçları çıkartıp yer degiştirin , faz yönleri degişince motorunda yönü degişir ..

kolay gelsin ...!
 
motor klemensinde sıralama u v w karşısında ise z x y vardır. yani üçgen bağlamada u ve z uçlarına aynı faz, v ve x uçlarına aynı faz, w ve y uçlarına aynı faz verilir. eğer uç bağlantıları doğru yapılmaz ise motor aşırı akım çeker yada aynı sargıya aynı faz geldiğinden çalışmaz.
 
arkadaşım önce motora bi bak yıldızmı üçgenmi bağlanması gerekiyo
 
eğer motor bobin uçlarını bulabilirsen sorunu çözmen kolay. yapman gereken farklı iki bobin ucuna aynı fazı vermen. genellikle motor klemenslerinde karşilikli uçlar farklı bobin uçlarına sahiptir. çunku kopru yapmasını kolaylaştırmak için. motoru kopru yaparsan motor uçgen çalısır. en kolay kontaktorle uçgen yapma yontemi, klemenste karşılıklı olarak bulunan bobin uçlarına aynı fazı vermektir. yoksa r-s-t farketmez sonuçta r>> referans faz, s>> sekond(ikincil) faz, t>> third(ucuncul) faz anlamına gelir. sadece motorun yönü değişir
 
bnm bi ödevim var ama konuyu işleyemediğimz için yapamadk ödevi ; 3 adet motor war starta basnca ilk motor 10 sn çalşacak snra 2. motr dewreye grp 1o sn çalşacak sonra 3.motr dewreye grp 10 sn çalışacak we stopa basncya kdar devam edecek stpa basnca dracak dewrennn çizimi acil yardm edn nolr
 
soruyu iyi açıklayamamışsın. motorlar 10 sn aralıklarla mı çalışmaya başlayacaklar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,815
Mesajlar
920,697
Kullanıcılar
450,907
Son üye
saitdemircigil

Yeni konular

Geri
Üst