Pla baskı için gözlemlerimi ve bildiklerimi aktarayım.
Baskı kalitesini ve kıvrılmasını etkileyen birden çok faktör var. İyi bir baskı kalitesi yakalayabilmek için optimum baskı özeliklerini bulmak gerekiyor.
Kıvrılmasını engelleyebilmek için;
1- Basılabilen minimum sıcaklıkta baskı yapmak,
2- Elinizden geldiğince (infill) dolguyu az kullanmak.
3- İlk katmanın pürüzsüz, boşluksuz ve yüzeye yapıştığından emin olmak.
4- Yüzeyin temiz ve elverişli olduğuna emin olmak.
Bunlar İnternet de genel olarak yazılanlar. Bununla birlikte benim gözlemlediğim başka faktörler de var.
Kullandığınız flamentten tutun, makinedeki nozzle a kadar birçok şey baskı kalitesini ve kıvrılmasında etkili olabiliyor.
İlk olarak baskı yüzeyine bakalım. Ben henüz mavi bant yada cam kullanmadım. Yakında camı tecrübe etmeyi planlıyorum. Ancak emin olduğum ilk konu baskı yüzeyi sıcaklığının pla için 70 derece olması gerektiği. Bu sıcaklıkta, yapıştırıcı vs kullanmadan metal yüzey üzerine direk baskı alabilirsiniz. En azından bu benim sabit değerim. Bu değer ile oynamıyorum. (Şu an bir baskım bitti ve yüzeyin 40 dereceye inmesini bekliyorum. 45 derecede olmasına rağmen elimle sökemedim.)
İkinci olarak ilk katman baskısının kalınlığı ve sıcaklığı; Herkesin de dediği gibi ilk katman çok önemli. Yapışmanın düzgün olması için, genel baskı sıcaklığından 5-20 derece daha sıcak baskı yapılıyor bu yüzden. Ancak bu sıcaklık, 230 dereceyi aşmamalı. 205-220 derece arası ideal bence. Kendi gözlemlerinizle bulmalısınız.
( Aslında bu derece işi göreceli, makineden makineye değişiyor biraz. Yani, termistorler gerçekten nozzle ucundaki değeri gösteremiyorlar. Termistorun, kütük içindeki pozisyonu, nozzle ile kütük uzaklığı, nozzle da kullanılan malzeme vs. gibi etkenler nedeniyle birebir sıcaklık değerini göstermiyor.)
İlk katman sıcaklığı aşırı olursa pla fazlaca erir ve istenilenden daha fazla yüzeye akabilir. Ve soğuma sırasında fazla gerilim oluşturarak kıvrılmaya başlayabilir.
Pla soğudukça kendini çeker ve baskı üzerinde stres oluşur. Bu stres fazla olursa yapışan yüzeyden kurtulur ve kıvrılmaya başlar.
İlk katman yüksekliği de pla nın yüzeye yapışmasında oldukça etkilidir. Gereğinden fazla yükseklik pla nın yüzeye yapışmasına engel olur. Hatta yüzeyde sürüklenerek nozzle ı takip edebilir. Gereğinden az yükseklik ise eriğik malzemenin çıkmasına engel olabilir. Böyle bir durumda hotend içinde eriğik malzeme birikir ve sıkışır. Extruder motoru da zorlanabilir. Bir diğer etkisi ise nozlle kenarlarından fazla malzemenin taşmasına neden olabilir. Bu malzeme, nozzle yan yüzeyine yapışmasına ve baskı kalitesini bozmasına neden olur. Ayrıca bu fazla malzeme, yüzeye yapışmayarak zayıf bir taban oluşturabilir.
(Bunlar dışında marlin yazılımındaki extruder ayarı ve dilimleyici ayarları da ilk katman kalitesini değiştirebilir.)
İlk katmanı hallettikten sonra bir diğer önemli etken geri kalan katmanların baskı sıcaklığı. Bu değeri, baskı kalitesini bozmayan ve extruder motorunu zorlamayan en minimum değeri bularak çözebilirsiniz. Baskı sıcaklığını en güzel bulma yöntemi, baskı sırasında manuel olarak 5 derecelik aralıklarla sıcaklığı düşürüp, gözlemleyerek bulmaktır. Sıcaklığı her düşürdüğünüzde baskıyı gözlemleyin. Flament çıkışının bozulduğu sıcaklıktan 5 derece yukarısı optimum baskı sıcaklığıdır.
Tüm bunları ayarladıktan sonra bile kıvrılma yaşıyorsanız genelde gözden kaçan ama bence önemli bir neden daha var. Buda Hotend içindeki basınç. Bu basınç bir kaç nedenle oluşabilir. Bunlardan biri, yukarıda anlattığım ilk katman yüksekliğinin yetersiz olması. Bir diğer nedeni extruderin gereğinden fazla flament sürmesi. Bu ayar bozuksa marlin den düzeltebilirsiniz. Eğer küçük bir değer ise dilimleme programından "extrusion multiplier" sekmesindeki değeri oynayarak düzeltebilirsiniz. Programda default değer 1 dir. Bu değeri 0.90 - 1.1 arasında oynayarak baskıyı gözlemleyebilirsiniz. Eğer daha fazla değer girmeniz gerekiyor ise bunu marlinden düzeltmelisiniz diye öneriyorlar. Bununla birlikte kontrol etmeniz gereken bir ayar daha var bence. Bu da extruder üzerinde filamenti hotende sürmeye yarayan yaylı düzenek. Bu yaylı düzeneğin üzerinde ayar vidası bulunuyor. Bu yayın filament üzerinde çok baskı yaratmamasına dikkat etmelisiniz. Filamenti itecek kadar baskısı olması yeterli.