Yeni CNC'nin zamanı geldi

Soğuk demlerken alttaki su kaynadıktan sonra kısarsanız geç demlenir, eksik yazmışım. Bereketsizdir doğru, birden haşlanmadığı için demi daha az olur. Tam tersi de çaydanlığa kaynar su koyup direk ateşin üzerine koyarsanız zehir gibi dem ve renk oluşur.

Kazım hoca çay sözünü verdi. Benim anladığım sözünün eri bir insan, er ya da geç tutar. Vazgeçmesin diye, çay ince belli cam bardakta içilir bile yazmadım.
 
Son düzenleme:
Makinemin tam kesim alanı belli oldu. 570x450x150
 
Matkap uçlarının boyu önemlidir.
Genel olarak uzunca ( uzun değil ) uç satılır.
Bunlar ilk değdiklerinde sağa sola kaçar ve öyle devam ederler , özellikle küçük çaplarda.
Noktalamak bir çare olabilir ama doğrusu punta matkabı kullanmaktır.
Özellikle tornada.
İlk nokta merkezden kaçarsa delik eksende olmaz .
Bu yüzden punta matkabı denilen özel uçlar kullanılır.

eqv6z8.jpg


Kalın çaplarda kısa boylu özel matkaplar kullanılır.

ac64hu.jpg
 
Noktalamak bir çare olabilir ama doğrusu punta matkabı kullanmaktır.

richontools.com dan diğer malzemelerle birlikte punta matkabıda ısmarladım ama HSS, sitede karbür yok. HSS ve karbür arasında ne kadar fark var kestiremiyorum. Çelik ve alüminyum dahil sıkıntısız kullanabilmek için, karbür mü olmalı yoksa uygun değerler verilerek HSS kırılmadan kullanılabilir mi?
 
HSS kırılmaz ama zamanla yoğun kullanımdan ve ısıya bağlı olarak deforme olur. Karbür kırılır ama kırılana kadar çok temiz iş çıkartır. Hoş düzgün kullanılırsa çok zor kırılır.
 
Bu arada punta matkabı benim bildiğim kadarıyla düşük hızlarda kullanılır. Yüksek hızlarda kullanılacaksa Z ekseninin ilerleme hızı da yüksek olmalı. Şahsi kanaatimce.
 
HSS ve karbür punta matkabı arasında inanılmaz fiyat farkı var. Richontools'da 3mm HSS sadece 0.65$. Karbür Aliexpress de 6$, TR de 134 TL. Daha ucuzu herhalde bulunur.

Bizlere hızlı kullanım çok gerekmiyor gibi.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,062
Mesajlar
922,932
Kullanıcılar
451,333
Son üye
Buderusss

Yeni konular

Geri
Üst