Merhaba. Bunun nedeni çok basittir, mezuniyette öğrenilen teorik bilgiler pratik (uygulamalı, ameli) bilgilerle henüz birleşmemiştir, mezun olunan alanda teorik bilgilerden oluşan bazı bilgilerle, formüllerle, vb. karışımla dimaglar doldurulmuştur, ikisinin uygulanma yeri olan şantiye, fabrika, imalathane, vb. yerlerde çalışarak iş tecrübesinden oluşan bir tecrübe (çalışma) birikimi henüz oluşamamıştır. Bu olumsuz durum bu yüzden ilk mezunlarda ister istemez bu hisse yol açar, bu da çok doğaldır. Çünkü kitap bilgileriyle gerçek çalışma hayatının uygulamalı (ameli) bilgileri birleştirilemezse bu bilgiler asıl çalışma hayatında çoğu zaman hiçbir işe yaramaz veya çok makbul da sayılamaz.
Son sınıfta "İmal Usulleri" ne giren ve ayni zamanda sanayi kurdu olan değerli bir hocamız "şimdiye kadar aslında hiçbir şey öğrenmediniz, asıl bundan sonraki çalışma hayatında çok şey öğreneceksiniz" şeklinde bu konudaki anafikri çok güzel özetleyerek bizlere izah (nasihat) edebilmişti. İş hayatıyla ilk tanışma ve bu bilgileri pekiştirme dönemi olan staj dönemi teorik okul hayatının dışında, onunla paralel, ancak çok özel bir dönemdir. Bu anafikri bize söyleyen hocamız İstanbul'dan günübirlik Edirne'ye gelip dönen Dip. İng. Mak. Müh. Burhan OĞUZ hocamızdı.
STFA'nın kurucu ortakları olan Sezai Türkeş & Fevzi Akkaya ikilisi, yeni mezun mühendislerin şantiye hayatındaki öğrenme evresini mühendislerde genellikle 4 farklı yaş dönemine ayırmıştı, bizzat kendi yazdıkları el kitabında. Bu dönemin en enerjik ve öğrenme açısından en verimli dönemini, mühendislerin 25-35 yaş arasında geçen kritik bir dönemi olarak tanımlamaktaydılar. Ama bu dönem ayni zamanda kolay hata yapılmaya da en müsait dönemdir, hata yapmadan öğrenmek veya öğrenmeye çalışmak zaten pek de mümkün değildir, bu kritik dönemlerde. İnsan öğrenebileceği bilgilerin aşağı yukarı % 90'ını bu dönemde kolayca öğrenebilir, geriye kalan % 10'u ise sonraki dönemlere kalır genellikle.
Ehliyet alınıp ilk stajiyer sürücülük deneyimi yaşanılan ilk yıllarda, bu acemi sürücüler trafikte öğrenebilecekleri çok önemli bilgilerin, önemli kuralların, vb. %90'ını hemen öğrenir, geriye kalan % 10'luk kısmını ise daha sonraki yıllar içinde öğrenebilmiş olurlar. Trafikte öğrenilen ilk bilgilerle, üniversiteden mezun olunup pratik ve teorinin birleştirilmesinde (veya pekiştirilmesinde) her iki durumda da bu ilk öğrenilen bilgilerin yüzdesinde çok büyük bir fark yoktur, hemen hemen birbirlerine çok benzerdir. Kolay gelsin.