Yerçekimi ile Cep telefonu şarjı

Bu ticari ürün

Bu da eşdeğer devresi

Bu çizimi bir elektronikçi arkadaşla paylaştım. çok beğendi. aynısını yapabileceğini düşündüğünü söyledi. o kısmını o yapacak inşallah. bende kendim yapmak isterim. bu trafo için sargı saracağımız o daire kömür mü mıknatıs mı yoksa herhangi bir yuvarlak demir parçası mı? onun malzemesi ne ondan kimse bahsetmemiş te

birde bu denemeyi bayram tatilinde yeğenim sayesinde yapabildim. onun bir kamyonu vardı uzaktan kumandalı. bahçede oynarken kırılmış. içine bir baktım içinde bir adet dc motor var 3 V lik. arkasında büssürü dişli sistem var. dişli sistem motorun dönme hızını yavaşlatmak ve tork elde etmek için yapılmış. tamda benim aradığım şey. tersine çalıştırdığınızda ise tork yerine bu sefer devir artıyor. kamyonu tavana astım ve ucuna sardığım ip ile aşağı saldım. aşağı inmesi 30 sn zaman aldı. bu süre zarfında da sürekli olarak 2.2 - 2,4 V arasında Elektrik üretti. işte bu elektriği bu yöntem ile 5 in üzerine çıkarırsam, bir diyot vasıtası ile cep telefonunu bile şarj edebileceğim kanısındayım. tabi birde bu 30 sn de yere inmesi kısa sürüyor diye mdf den kendim bir redüktör yaptım. onu da bu sisteme paket lastiği ile bağladım. paket lastiği çok fazla kaçırıyor. bir de mdf yi geçirdiğim çivi ile mdf arasındaki sürtünmeden dolayı pek performans alamadım. ona da bi çözüm bulacağım ama önce şu telefonu şarj edebildiğimi bir göreyim
 
köprü diyot kullanmak iyi fikir fakat burada diyotların üzerine 0,7v X 2 (iletim anında 2 diyot devrede olduğu için) gerilim düşümü olacaktır. buda böyle bir uygulama için sanırım gereksiz güç kaybı, güzel fikir dc motor yerine rediksiyon oranı daha düşük bir sistem kullanarak step motor da kullanılabilinir. (tabi o zaman diyotlar şart ) ama sisteme 1-2 ilave ile daha verimli ve daha stabil çalışma sağlanabilinir. mesela süper kapasiteli bir kondansatör ve 7805 yerine (kayıpları çoktur çünki) LM2576 türünde step down bir regülatör çok daha verimli olur düşüncesindeyim. bu yöntemle ağırlık yerine ipi hızlıca çekip kondansatörü şarj ettikten sonra belirli aralıklarla ipi hızlı çekmek şeklinde bir uygulamada yapılabilinir.

güzel fikir tebrikler
 
mesela süper kapasiteli bir kondansatör ve 7805 yerine (kayıpları çoktur çünki) LM2576 türünde step down bir regülatör çok daha verimli olur düşüncesindeyim.

Bu entegrenin 7805 ten farkı ne bu da aynısı görüntü olarak 3 bacaklı vs vs ama daha verimli çalışmasının sebebi ne? birde kondansatörler konusunda hiç bilgi sahibi değilim sadece bildiğim elimde bulunan

400 V 47 Uf lik bir kondansatör ile ev elektriğinde 5 10 sn tuttuktan sonra birine deydirdiğimde Elektrik çarpmasından dolayı hoplattığı klasik türk aklı işte hemen şaka yapmam lazım.

Mesela ben bu kondansatörü elektriğe bağlı bıraksam o kendini doldurana kadar elektrik çekip dolduktan sonra elektrik almayı keser mi? eğer kesiyor sa kondansatörler neden şişip patlıyor. kondansatörler ile ilgili bilgi aradığımda hep iç yapısı vs gibi bilgilere rastlıyorum. bana nerelerde ve ne iş için kullanıldığı lazım onu da yazmıyorlar
 
Belli kapasitesi var dediğiniz gibi şarj olana kadar çeker sonrasında voltaj çekmez. Patlama sebepleri; ters bağlantı, üzerindeki voltaj değerinin üzerinde elektrik verilmesi, bir de kullanım esnasında ısınır (elektrik gerilimi, cihaz sıcaklığı ve çevresel sıcaklık vb.) bir miktar gaz meydana çıkmaktadır bu gaz çıkacak yer bulamadığından tepe şier zaten bu amaçla ürtimde tepesi açılacak şekilde üretilirler bir nevi güvenlik valfi
 
Öncelikle kondansatörler bir hava sisteminde kompresörün hava tankı neyse o işlevi üslenir. aslında buna daha iyi örnek olarak hidrofor sistemlerinde kullanılan hidrofor tankının aynısı diyebiliriz. tabi bu bir kondansatörü dc gerilim altında çalıştırırken böyle ama ac gerilim altında çalışırken benzer özellik taşısalarda buna ek olarak daha fazla özellik göstermeye başlarlar. (mesela yüksek frekanslarda iletken düz bir telden akım aktaramazken bir kondansatör tabiri hoşgörün süper iletken gibi olur ) diğer konuya gelince 7805 ve LM2576 kıyaslaması temel fark şudur.

7805 regüle entegresine 12v uygulayalım ve çıkışında bize 5v 1a ihtiyaç olsun. bu durumda bu entegre çıkışta bize 5v 1a güç sağlarken bu akımın aynısı girişinden de çekilir yani biz 5v X 1A =5w kullanırken 12v-5v =7v yani 7vX1a =7w güç bu entegre üzerinde ısı olarak kaybolur. sonuç olarak 5w için 7w kayıpla beraber 12w harcadık.

oysaki LM2576 türünde bir entegrede (ki bu entegre 5 ayaklıdır ve ek kompenentlere ihtiyaç duyar) güç yaklaşık olarak şu şekilde harcanır. bize ihtiyaç olan 5v 1a =5w ise

girişten 5w / 12v = 0,41a gibi bir akım çekilir bu bobini şarj eder. bu şarj da bobinden 5v 1a olarak alınır. entegre yapısındaki küçük kayıplar dışında başka harcama olmaz. (bazı örnek, hesaplamalar ve tabirler sadece konunun anlaşılması açısında kabaca yapılmıştır.)

sonuç olarak 7805 seri regülatör entegresidir. ve çıkışı kontrol ederek kendisini otomatik ayarlayan bir potansiyometre gibi hareket eder. kova ile örnek vermek gerekirse bize 5litre lazım iken kovanın üstüne 12 litre suyu döküp kovanın almadığı suyun taşıp heder olmasına neden olurken, LM2576 bir kovayı 12litre / sn gibi doldurup bunu 2litre / sn hızıyla boşaltan bir yapı gibidir ve gerektiğinde kovayı tekrar tamamlar.

unutmadan süper kapasitörler de normal boyutlarda yapılmış fakat çok daha yüksek kapasiteye sahip kondansatörlerdir. bir nevi bunlar için kısa sürede dolan ve boşalan pil demekte sanırım yanlış bir tabir olmaz.

kondansatörlerin bozulma sebeplerine gelince hızlı bozulma nedenleri arasında ters bağlanması ve çalışma geriliminin üstünde gerilim uygulanması (çok kısa süre içinde arızalanacaktır.)

uzun süreli çalışmalar da ise genelde uygun esr (kısaca kondansatörün iç direncidir) seçilmemesidir. yani bir kondansatörü şarj ve ya deşarj ederken belirli izin verilen akım değerlerinin üzerine çıkmamak gerekir. maalesef ülkemizde ve bir çok sektörde sadece kondansatörlerin kapasite ve gerilim değerleri dikkate alınır. ESR değerleri pek dikkate alınmaz ve yaygın bir bilgi yoktur.

çonuçta bunlar gibi ve çalışma ortam sıcaklığı gibi nedenlerle kondansatörler delinir (kısa devre) ve ani yüksek gaz salınımı nedeni ile şişer ve patlarlar.
 
Son düzenleme:
Mesela ben bu kondansatörü elektriğe bağlı bıraksam o kendini doldurana kadar Elektrik çekip dolduktan sonra elektrik almayı keser mi?

bunun yanıtı da

eğer kondansatör e dc uygulamış iseniz evet şarj olduktan sonra akım çekmeyi bırakır. (kayıplar dışında gerilim sabit kalırsa)
gerilim artışı sırasında akım çekerken gerilim düşümü esnasında besleme kaynağına geri akım verecektir.

fakat bunu Ac gerilim altında yapıyorsanız. kondansatör reaktif güç tüketeceği için sürekli akım çekecektir.
 
Son düzenleme:
bende şöyle birşey düşünüyorum eve inverter alsak 1650 kw birde 12v adaptör pirizden 12 volt çekip inverterden 220 alacağımıza göre
1650 kw inverter kilima yada ısıtıcı çalıştırırmı ve bunun sürekliliği nasıl olur tesisata bir sakıncası olurmu ayrıca faturamda düşer sanırım
 

Kesinlikte Elektrik faturan %50 oranında daha fazla gelir. çünkü inverterlar %70 %80 gibi bir verim ile çalışıyor. 220 yi 12 ye çevirmek için de gene kayıplar oluşacak.

elektrik faturası volta göre değili watt a göre geliyor. yani volt çarpı amper.
 

step motordan kastınız ne herkes step motor diyor. flopy veya hdd motoru diyor. ikisinin motorunu da söktüm. flopy motoru ile elle çevirdiğimde Elektrik üretemiyorum ki. zaten 4 girişi var birinden bazen elektrik geliyor o kadar. step motor olarak ne önerirsiniz?
kolay bulunabilen bir şey olsun lütfen.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…