Öncelikle kondansatörler bir hava sisteminde kompresörün hava tankı neyse o işlevi üslenir. aslında buna daha iyi örnek olarak hidrofor sistemlerinde kullanılan hidrofor tankının aynısı diyebiliriz. tabi bu bir kondansatörü dc gerilim altında çalıştırırken böyle ama ac gerilim altında çalışırken benzer özellik taşısalarda buna ek olarak daha fazla özellik göstermeye başlarlar. (mesela yüksek frekanslarda iletken düz bir telden akım aktaramazken bir kondansatör tabiri hoşgörün süper iletken gibi olur
) diğer konuya gelince 7805 ve LM2576 kıyaslaması temel fark şudur.
7805 regüle entegresine 12v uygulayalım ve çıkışında bize 5v 1a ihtiyaç olsun. bu durumda bu entegre çıkışta bize 5v 1a güç sağlarken bu akımın aynısı girişinden de çekilir yani biz 5v X 1A =5w kullanırken 12v-5v =7v yani 7vX1a =7w güç bu entegre üzerinde ısı olarak kaybolur. sonuç olarak 5w için 7w kayıpla beraber 12w harcadık.
oysaki LM2576 türünde bir entegrede (ki bu entegre 5 ayaklıdır ve ek kompenentlere ihtiyaç duyar) güç yaklaşık olarak şu şekilde harcanır. bize ihtiyaç olan 5v 1a =5w ise
girişten 5w / 12v = 0,41a gibi bir akım çekilir bu bobini şarj eder. bu şarj da bobinden 5v 1a olarak alınır. entegre yapısındaki küçük kayıplar dışında başka harcama olmaz. (bazı örnek, hesaplamalar ve tabirler sadece konunun anlaşılması açısında kabaca yapılmıştır.)
sonuç olarak 7805 seri regülatör entegresidir. ve çıkışı kontrol ederek kendisini otomatik ayarlayan bir potansiyometre gibi hareket eder. kova ile örnek vermek gerekirse bize 5litre lazım iken kovanın üstüne 12 litre suyu döküp kovanın almadığı suyun taşıp heder olmasına neden olurken, LM2576 bir kovayı 12litre / sn gibi doldurup bunu 2litre / sn hızıyla boşaltan bir yapı gibidir ve gerektiğinde kovayı tekrar tamamlar.
unutmadan süper kapasitörler de normal boyutlarda yapılmış fakat çok daha yüksek kapasiteye sahip kondansatörlerdir. bir nevi bunlar için kısa sürede dolan ve boşalan pil demekte sanırım yanlış bir tabir olmaz.
kondansatörlerin bozulma sebeplerine gelince hızlı bozulma nedenleri arasında ters bağlanması ve çalışma geriliminin üstünde gerilim uygulanması (çok kısa süre içinde arızalanacaktır.)
uzun süreli çalışmalar da ise genelde uygun esr (kısaca kondansatörün iç direncidir) seçilmemesidir. yani bir kondansatörü şarj ve ya deşarj ederken belirli izin verilen akım değerlerinin üzerine çıkmamak gerekir. maalesef ülkemizde ve bir çok sektörde sadece kondansatörlerin kapasite ve gerilim değerleri dikkate alınır. ESR değerleri pek dikkate alınmaz ve yaygın bir bilgi yoktur.
çonuçta bunlar gibi ve çalışma ortam sıcaklığı gibi nedenlerle kondansatörler delinir (kısa devre) ve ani yüksek gaz salınımı nedeni ile şişer ve patlarlar.