Yerçekimi ile Cep telefonu şarjı

Belli kapasitesi var dediğiniz gibi şarj olana kadar çeker sonrasında voltaj çekmez. Patlama sebepleri; ters bağlantı, üzerindeki voltaj değerinin üzerinde elektrik verilmesi, bir de kullanım esnasında ısınır (elektrik gerilimi, cihaz sıcaklığı ve çevresel sıcaklık vb.) bir miktar gaz meydana çıkmaktadır bu gaz çıkacak yer bulamadığından tepe şier zaten bu amaçla ürtimde tepesi açılacak şekilde üretilirler bir nevi güvenlik valfi ;)

ters bağlantı derken. bu elimdeki 400 v lik kondansatör ac kondansatör. ac de ters bağlantı olmaz değil mi zaten çift yönlü dalga. - + diye bi uç ta yok. nasıl sokarsam sokayım şarj alıyor. peki patlama vs yapmasın doğrusunu bileyim de ona göre şaka yapayım. şaka kurbanı olmayayım sonra :D
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
konuya gelince 7805 ve LM2576 kıyaslaması temel fark şudur.

7805 regüle entegresine 12v uygulayalım ve çıkışında bize 5v 1a ihtiyaç olsun. bu durumda bu entegre çıkışta bize 5v 1a güç sağlarken bu akımın aynısı girişinden de çekilir yani biz 5v X 1A =5w kullanırken 12v-5v =7v yani 7vX1a =7w güç bu entegre üzerinde ısı olarak kaybolur. sonuç olarak 5w için 7w kayıpla beraber 12w harcadık.

oysaki LM2576 türünde bir entegrede (ki bu entegre 5 ayaklıdır ve ek kompenentlere ihtiyaç duyar) güç yaklaşık olarak şu şekilde harcanır. bize ihtiyaç olan 5v 1a =5w ise

girişten 5w / 12v = 0,41a gibi bir akım çekilir bu bobini şarj eder. bu şarj da bobinden 5v 1a olarak alınır. entegre yapısındaki küçük kayıplar dışında başka harcama olmaz. (bazı örnek, hesaplamalar ve tabirler sadece konunun anlaşılması açısında kabaca yapılmıştır.)

sonuç olarak 7805 seri regülatör entegresidir. ve çıkışı kontrol ederek kendisini otomatik ayarlayan bir potansiyometre gibi hareket eder. kova ile örnek vermek gerekirse bize 5litre lazım iken kovanın üstüne 12 litre suyu döküp kovanın almadığı suyun taşıp heder olmasına neden olurken, LM2576 bir kovayı 12litre / sn gibi doldurup bunu 2litre / sn hızıyla boşaltan bir yapı gibidir ve gerektiğinde kovayı tekrar tamamlar.

Şimdi o zaman bu joule thief yöntemi ile 1 adet kalem pil veya 1 limon veya 1 adet patates ile iphone telefon şarj eden sistemler çok verimsiz çalışan sistemler mi demek oluyor. ingilizce birçok döküman buldum bu konuda da tek anlayabildiğim 1 v ve altındaki akımı 10 kat arttırıp 5 v nin üzerine çıkarıp lm 7805 entegresi ile sabit 5 v olarak verip bir diyot vasıtası ile telefon şarj ediyorlardı. o zaman bu sistemler sanırım %50 gibi bir verimle çalışıyor. olsun ama gene de böyle bir sistem yapmak istiyorum. merak sen nelere kadirsin :D

basit bir şekilde böyle bi sistemi nasıl yaparım.
 
ingilizce birçok döküman buldum bu konuda da tek anlayabildiğim 1 v ve altındaki akımı 10 kat arttırıp 5 v nin üzerine çıkarıp lm 7805 entegresi ile sabit 5 v olarak verip bir diyot vasıtası ile telefon şarj ediyorlardı.

bu tür uygulamaları araştırmadım fakat genede işin içine 7805 in girdiğini sanmıyorum bahsettiğim LM2576 nın yükselten tipleride mevcut yani 5v girip 12v çıkıştan alabiliyorsun tabi bunun bedelide tersine girişte yüksek akım çıkışta ise düşük akım. fakat piyasada (Türkiye de bulunabilirliği nedir bilmiyorum) 1v ya da buna yakın gerilimde çalışabilen çevirici entegreler mevcut.

step motor hakkında yazdığınız msj ı görmemişim step motor en kısa tabirle normal dc motorun çok kutuplusu gibi düşünebilirsiniz yani normal dc motor yaygın olarak 2 ya da 4 kutuplu olurken, step motorlar yapısı ve çalışma mantığı olarak fırçasız ve çok daha fazla kutba sahiptirler 1 turu 300 adım (step) olan bir step motor mantıken 600 kutuplu bir dc motor gibi etki gösterir. yani düşük devirde gerekli gerilim ve akım değerlerine ulaşırlar fakat AC gerilim üretirler.

nereden bulma konusuna gelince bunları yazıcı fotokopi makinası gibi ürünlerin içerisinde görebilirsiniz. ya da yedek malzemesini satan yerlerde, fiyat olarak yenisini almak pek mantıklı değildir. (pahalıdır)

regüle olarak da bazı araç tipi şarj aletleride MC33063 entegresi ya da aynı seri ile yapılmış regülatör içermektedir. bu entegre temelde LM2576 gibi işlem yapar ve daha esnek bir dizayna sahiptir bağlantıları değiştirmek şartıyla (yükseltici, düşürücü gerilim tersleyici,vb yapmaya olanak sağlar)

bunla uğraşmak yerine bunu hazır temin edebilirsiniz araçlarda 12v tan 15v gerilime kadar çalışsa da, bu entegre 40v a kadar çalışabilir.

sadece girişe bir kondansatör ve step motor ya da rediksiyon oranı yüksek bir rediktör ve dc motor birleşimi ilavesi ile istenen başarılacaktır.
 
Şimdi o zaman bu joule thief yöntemi ile 1 adet kalem pil veya 1 limon veya 1 adet patates ile iphone telefon şarj eden sistemler çok verimsiz çalışan sistemler mi demek oluyor.

bu yöntemde temelde step up çeviricidir ve geri besleme (feedback) (çıkışı sürekli denetim altında tutmak için ölçüm) olmadığı için kararsız bir çalışma rejimi gösterir. yukarda bahsettiğim entegreler bu işi tam anlamıyla hakkını vererek yapan entegrelerdir.
 
bende şöyle birşey düşünüyorum eve inverter alsak 1650 kw

birimleri doğru kullanmakta fayda var böyle bir inverter 1650kw=1,65MW yapar öncelikle bunu eve sığdırabileceğinizi sanmıyorum :D tabi bu espiri yönü sanırım kasıt 1650w (ya da bu cihazlarda verildiği gibi 1650VA)
 
Evet abuzerefendi ac kutup yok bahsettiğim dc devreler için idi.
 
Evet abuzerefendi ac kutup yok bahsettiğim dc devreler için idi.

Konudan konuya atlamak gibi olmasın ama, bizim köydeki eski arabanın kapı ışığı kapıyı kapattığın gibi kapanıyor. yani kapıının oradaki düğmeye bağlı kapa kapanınca düğme kapanıyor ve elektrik kesiliyor.

şimdi ben tavan ışığının altına bu kondansatörü eklesem, ondan sonra lambayı bağlasam kapı kapandıktan sonra 10 15 sn kadar daha lamba yanar mı yoksa başka devre elemanları daha eklemem gerekir mi?
 
peki şunu eklemeye çalışsam ben de. Ağırlığı biraz arttırıp bu sistem içine bir zemberek (eski kurmalı saatlerde bulunan sarmal yay) ekleyerek ağırlık aşağı düşerken hem dinamonun milini çevirse hem de zembereği kursa. sonrasında ağırlığı saldığımızda kurulu olan zemberek ilk duruma göre daha az da olsa ışık vermeye devam etse (en azından biz ağırlığı tekrar yukarı asana kadar) nasıl olur?
 
şimdi ben tavan ışığının altına bu kondansatörü eklesem, ondan sonra lambayı bağlasam kapı kapandıktan sonra 10 15 sn kadar daha lamba yanar mı yoksa başka devre elemanları daha eklemem gerekir mi?

aynen söylediğiniz gibi olabilir ama lamba 5w olsa bunu 10-15sn daha devrede tutmak için ilave etmeniz gereken kondansatör kapasitesi oldukça büyük olur.

teorik olarak doğru olsada pratik deyildir. böyle bir yerde 3-5 f kaapasitesli kondansatör kullanmak yerine bir transistör kullanıp onun base ucuna verilen sinyal geciktirilir bunun için de aynı uygulamada 5-10uf çok daha uzun süre gecikme sağlayabilir
 
aynen söylediğiniz gibi olabilir ama lamba 5w olsa bunu 10-15sn daha devrede tutmak için ilave etmeniz gereken kondansatör kapasitesi oldukça büyük olur.

teorik olarak doğru olsada pratik deyildir. böyle bir yerde 3-5 f kaapasitesli kondansatör kullanmak yerine bir transistör kullanıp onun base ucuna verilen sinyal geciktirilir bunun için de aynı uygulamada 5-10uf çok daha uzun süre gecikme sağlayabilir

Sanırım bu şekilde fazla bir eleman kullanmadan tek bir kondansatör ile de bunu yapmam mümkün. olduğu kadar yanar o zaman. bunu bir deniyeyim :) olmadı ona da bir devre uyarlarız. bu arada bu yer çekimi ile ürettiğim 3 - 4 V aralığındaki elektriği joule thief yöntemi ile arttırıp cep telefonu şarjı veya benzeri başka şeyler için de kullanılır şekle getireceğim inşallah. şu joule thief olayını bir gerçekleştireyim sıra ona gelecek :)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,325
Mesajlar
925,299
Kullanıcılar
451,772
Son üye
QFaruk

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst