Mekanik Zeka

arkadaşım sanki bütün konular üzerinde ihtisas yapmış gibi konuşuyorsun, lisansını harvard da mı tamamladın?

Fizikte kurallar tektir. Bilimin yolu birdir. Eskiden eski kitapçılardan Bilim&Teknik dergilerini toplardım. Sizlerede öneririm gerçekten bazılarında çok ileri bilim makaleleri oluyor.
 
Değerli arkadaşlar tekrar hürmetler sunarız. Tüm katılımların geliştirmeye yönelik bir hareket olmasını diler, karşılıklı iletişimimizi üst seviyeye çıkarıp, her fikri konuşup doğruları hatalardan münezzeh kılıp rahatlıkla fikirlerimizi tartışıp geliştiririz inşAllah(c.c.) Belki Micheal (Joseph) Jackson 'ın yaptığı gibi insanları neşelendirmeye çaışırız. (Bahsettiğim Jackson 'ın düşüncesidir, tarzı ve yaptıkları değil)

Bir önceki mekanik sistemin vermediğim elektronik benzeşim ve devresidir. Burada giriş ve çıkış sistem tarafından belirlenerek işlenmiştir, yoksa elektronik olarak birçok farklı bağlantı kullanılabilir. Her tür eleştiri ile de hatalarımızı düzeltmeye çalışırız.

Tabi yazdıklarımız Sayın Kabiliyet in ifadelerini her ne kadar açıklasa da şunu ifade edelim ki; yazdıklarımız teorinin ta kendisidir ve de açıklayarak gitmekteyiz. Yaptıklarımızın doğruluğu herhangi bir yerin onayına değil hakikate uygunluğuna bağlıdır. Mesela benzeşim Harvard'da, Massachusetts'de, Boğaziçi'nde farklı mı anlatılıyor? Çok açık ifade etmiştik ki; Fizik ismi ile herşeyle alakalı olup herşeyle temel anlamda ilgilenir. Bazı özel bilim adamları mevzularda derinleşebilir. Hangi bölüm olursa olsun bu bilimadamlarını bölümleriyle sınırlı göremeyiz ve yaptıkarını anlamalıyız ve de o bölümleri de bu insanlar kadar genişletemeyiz. Fizik bölümü eğitimi kendi muhtevasından ibarettir. Şuraya kadarki temel yolumuzun herhangi bir yer ile tezat oluşturması, muhattabının düzelmesi için bir işarettir yoksa ki buraya kadar ki temel yol tam anlamıyla insan düşününün ifadeleridir. Zaten düşün evreninden anlattığımızdan dolayı bu düşün evreni aslında aklımızdaki herşeyi kapsar. Yeni bulunanlar vb sadece hayata ektir ve onları da bu biçimde anlarız. Yeni bulunan temel bir yolu değiştiremez, ancak kendisi anlaşılmaya muhtaçtır..

Tabi aslında pratik teoriyle alakasız öğrenilir genelde ama gidişatımızda en ufak bir çelişki olduğunu zannetmem. İkisinin birlikte açıklanabimesi ve geliştirilmesi de bu konunun amaçlarından biridir.

Değerli fikirlerinizi bekler, konunun mekanik bilgisayardan türediğini hatırlatır, empedans formüllerine geçmeyi temenni eder,
Hayırlı akşamlar dileriz.
 
Selamun Aleyküm Arkadaşlar
DüzeltmE :: :: :: ;
Çizdiğim siyah arka planlı 3 Mayıs 22.42 saatindeki mesajımda direnç ve kondansatör bağlantısı, endüktans ve kondansatör olmalıdır. Zaten sistemdeki üç yay üç endüktasnı gerektiriyor.

Değerli fikirlerinizle tartışmaya devam etmeyi diler, Hayırlı akşamlar dilerim.
 
cnc araştıran arkadaşım sistemde endüktanstan söz edebilmek için sistemin frekansı olması gerekir. O resimdeki sisteme AC gerilim uygulanmalı ve bu gerilimin bir frekansı olmalı ve sistemde akan akım AC akım olacaktır. Amacım size karşı bir tepki vermek değil bilgileri göstermektir.
Sizin elektrik konusunda bilgilenmeniz amacıyla MEB yayınlarından Elektrik-Elektronik esaslerı kaynaklarına yönlendirmek istiyorum.

Elektriğin Temel Esasları

Doğru Akım Esasları

Alternatif Akım Esasları

Doğru bilgilenmek için linklerin eklenme sırasına göre bilgilenmesi daha doğru ve kolay olur.

..............................................

Elektrik ve katı madde bezetiminde bilgi akışı açısından örnekler ve olaylar çoğaltılması gerekir.

İşletmelerde elektrik kesintilerinde jeneratör kullanılır. Elektrik kesintisi sırasından yaklaşık 10 saniye kadar sonra jeneratör elektriği sisteme girmektedir. Bu 10 saniyelik arada kalan elektriksiz zamanlar için çeşitli yöntemler düşünülmekte. Mesela sürekli dönen bir yük üzerinde olan yapabilir iş miktarı yaklaşık 10sn boyunca işletmenin elektrik ihtiyacını gidermesi. Bu enerji ihtiyacı birçok şekille sağlana bilir ben iki şekil üzerinde düşünmek istiyorum.
gdnm.jpg


Burada çizilen iki şekide enerji depolana bilinir (bu sistemlerdeki kayıplar ve yapılış şekilleri göz arda edilip sistemlerin çalışma şekli üzerinde durulursa).

(1). sistemde yapılacak iş miktarı yay üzerinde depolanıp dönme momenti ile jeneratöre uygulanması.
(2). sistemde sürekli dönen bir yük ve bu yükün ihtiyaç anında jenaratöre aktarılması.

(1). sistemin üzerideki iş miktarı jenaratöre aktarılır iken jenaratöre verilecek olan döndürme momenti sürekli azalarak aktarılacaktır.
(2). sistemde yüke uygulanan dönme momenti jenaratöre aktarıdıkça azalacaktır.

(1). ve (2). sistemlerde iletilen döndürme hızları zamanla orantılı olarak yavaşlayarak duracaktır.

Sistemlerin ilk döndürme momentleri integral fonksiyonu (zamanla değişmeli) olarak azalmaktadır.

Elektronik cihazları fişten çektiğimizde, elektronik cihazın üzerinde elektrik olduğunu gösteren led (ışık yayan diyod) ışığı zamanla (integral) olarak azalıp birsüre sonra söner.

Elektronikte - Elektrikte kullanılan kondansatörler enerji depolarlar. Bu kondansatörlerin şarj ve deşarj grafiklerindeki gerilim ve akım değişimleri mekanik sistemler dönme (2) dönme momenti ve dönme hızı gibi (1). sistemde yayın itme kuvveti ve hızı gibi.

(2). sistemde kütle önem kazanmakta ancak (1). sistemde enerji depolamak için kütleye gerek duyulmamaktadır.

Yapılan karşılaştırmalarda moment, kuvvet, hız gibi terimler tam karşılığını bulmamış olabilir düzeltilmeye açıktır.

Sistemlerde yapılacak iş ihtiyacı W saniye = waat*10 saniye mekanik karşılığı iki sistem için çalışmak gerekir.

Sistemleri incelerken esas olarak güç, kuvvet gibi fizik terimleri ile incelemek daha doğru olacaktır.

..............................................

Fotonların kütlesinin olup olmaması konusuna gelince.

Güneş sisteminde dünyamız güneşin çevresinde dönmekte, güneş sistemimizde samanyolu galaksisi nin parçası olarak kara deliklerin çevresinde dönmektedir, galaksimizin merkezindeki karadelikte mega kara deliğin çevresinde dönmektedir.

Eğer kara deliklere niye "kara" ismi verildiğini öğrenirseniz fotonunda yerçekiminden (kütle çekiminden) etkilenip etkilenmediğinide öğrenmiş olursunuz.

Fotonun frekans konusuda renklerin oluşmasından bilinmekte.

Fotonun davranışları sürekli kütle, dalga, enerji karmaşası konusunda bulunduğu ortama göre değişim gösterdiğini biliyorum.

Işık hızının ulaşılamaz hız olmasının nedeni kütlesinin yok denilecek kadar az olmasıymış.

Daha birçok bilgi bu sistemleri araştıran kişilerin yazılarında mevcut.

................................................

Benden bukadar sizlere bu konulardaki araştırmalarda başarılar dilerim.
 
Sayın Kabiliyet
Yazılarınızı okuduk, fikirlerinizi paylaşmanızdan dolayı teşekkürler ederiz..

Evvela önceden bu yana bizi devamlı bir yerlere yöneltmeye çalışıyordunuz şimdi de Fizikçilerden Megep e doğru gelmiş olduk. Her birine hürmet ederiz, öğrenmek için sınır görmeyiz. Ancak siz bizim seviyemizi nasıl anladınız da bizi onlara yönlendiriyorsunuz? Buradaki birçok eleştirinizin belki tamamının hatalı olduğunu gösterdik, yine de bekleriz ve izah etmeye çalışırız. Şu açıktır ki devam etmek istediğimiz zeka yolu, daha önceleri de birçok açıklama yaptığım gibi, herhangi bir literatür vb yere bağımlı değil kendine halis ve derindir. Bilim adı altında birkaç çalışma yapmış kişileri bu konuda alim görmüyoruz. Yoksa ki, tanımadığımız kişilere düşük mertebeler isnad edilmesi onlardan en ufak bir şey azaltamaz. Yine de mertebemiz düşüktür Allah(c.c.) yükseltsin.

Endüktanstan bahsedebilmek için sistemin frekansı olması gerekli?? Frekans dan ne anlıyorsunuz? AC akım neden uygulanmalı? Bahsettiğimiz; kuvvetin akımla, hızın gerilimle benzeşim yaşadığı sistemlerde buna arzularımıza göre karar veremeyiz. Sistemlerin mekanikten elektroniğe geçtiğinde davranışları tüm niceliklerin eş olarak geçirilip ölçülmesiyle uygulanır ki, bozuk da olsa iyi bir tasarım da olsa bu benzeşimi değiştirmez. Alternatif dediğiniz değişen gerilime karar vermek de mekanikteki giriş hızını bilmek ile gerçekleşir. Ancak sistem kurulumunda hız için bir şey yoktur ve empedans formülü çıkarılır, bu her tip değişkenin incelenmesini sağlar. Arabalarda çalışan ateşleme sisteminin de alternatif akım olduğunu düşünmüyorsunuzdur umarım, bir ihtimal bobini kondansatör sanmış olabilirsiniz.

Yayın kondansatör ile benzeşmesinin daha önceden referans gösterdiğiniz kaynakta da yer almasını, bilime uygun bulmamıştık. Sabitliği bozan bir durumdu. Bahsettiğiniz kitapta hem bizim izah ettiğimiz gibi hem de temel mantığı değiştirerek bir anlatım vardı. Değişen mantık ile yapılan benzetmede kondansatörün enerji depolaması ile yayın enerji depolaması daha birçok sistem benzerliğindeki benzeşimlerde yapılabilir bu anlayışa göre olağan olabilir ama sonuçta zeka yoluna vb uygun olmadığını görmekteyiz.

Jeneratör sisteminde neyden bahsettiğinizi temel ve detay olarak anlatırsanız izlememizi sağlarsınız.

Fotonların daha varlığı bile ispatlanmış değilken bunun üzerinde yapılan kabuller de anlaşılmaya ve irdelenmeye muhtaçtır. Foton teoreminin yani parçacık teoreminin çıkışı bildiğim kadarıyla dalga teoremi ile açıklanamayan bazı ışık olaylarıdır. Daha önceki birçok kabulünüzün yazdıklarınızdan değiştiği görülmekte. Siz pek alakadar olmadınız ama bu parçacık modeliyle sizce kırınım, tek delik, çift delik olayları nasıl gerçekleşmekte? Bu deneyleri de açıklamk gerekmekte burada. Sizi Fizikçilere yönlendirmeyi düşünmeden bir fırsatta buradan açıklamamız gerek..

Bu arada integral fonksiyonunu da sizden duymuş olduk. Sinüs, Cosinüs, parabolik vb birçok fonsiyon bulunmaktadır. İntegral ise fonksiyon değil bu fonksiyonların belirli aralıklardaki eğrisel alanını gerçeğe en yakın hesaplamada kullanılan bir yöntemdir.

Başarılar diler, değerli tüm katılımlarınızı bekleriz...
 
Selamlar;

Sözlerimin başında,forumda çok önemli bir hususta güzel ve yapıcı,tamamlayıcı güzel bir beyin fırtınasına vesile olmanız sebebiyle bu nedenle sizi kutlamak ve minnettarlığımı da ayrıca belitmek isterim.

Açmış bulunduğunuz "Sistemleri birbirine benzetme" ilkesi,uygulaması;özel veya devlet tarafından basılıp öğrencilere dağıtımı yapılan tüm yardımcı ve temel ders kitaplarında,öğrencilerin ilk defa karşılaştıkları bir ders konusunda(Hidrolık,pnömatik,vb.) bazı çekincelerini,tedirginliklerini,konuyu baştan yanlış olarak kavramayı engellemek maksatlı olarak zaten gerektiği şekilde uygulanmaktadır.

İlk defa gördüğümüz mekanik,pnömatik veya hidrolik devre elemanlarıyla oluşturan devrelerin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla sistemlar arasında bu tür benzetmeler yoluna,kavramayı basitleştirmek adına başvurulmaktadır.Sözgelimi kapalı hidrolik devre sistemi,kapalı bir elektrik devre elemanlarıyla benzeşim kurularak daha kolaya ve basite indirilmeye çalışılmaktadır.Araçlarda sarsıntı sönümlendirici,mekanik titreşimlerin giderilmesiyle ilgili devreler,binaların rüzgardaki rezonans salınımlarının(İnşaat) etkin bir şekilde,net olarak anlaşılabilmesi amacıyla basit elektrik devresi rezonanas devreleri ve devre elemanlarıyla benzetim yapılması yoluna başvurulmaktadır.

Yapılan bu benzetmeler öğrencinin bir branşta(Elektrik) eksikliği varsa diğer bir branştaki(Mekanik,pnömatik,hidrolik,vb.)eksik kalan o devre elemanıyla ilgili olan açığını da bertaraf etmektedir.Yani hem konuyu daha iyi kavraması,hem de eksik,yetersiz kalan konuların tamamlanmasını da sağlamış olabilmektedir.

Şöyle bir düşünürseniz evrende güneş sisteminden tutun da,en küçük yapı taşı olan atoma,hücreye kadar,galakside ve dünyadaki birçok sistem biribirine benzerdir,benzerlik yapılarak anlaşılmayam konuların daha iyi anlaşılıp kavranabilmesi kolayca ve basitçe tarafımızdan sağlanabilecektir.

En basit örnek olarak da;Kutsal Kitabımızda da benzetimi yapılan güneş sistemindeki gezegenlerin ve atom etrafında hızla dönen elektronların kulon çekim kanunu ve merkazkaç kuvvetlerin dengelenmesiyle muazzam bir denge nedeniyle belirli bir mesafede kalabilmesi,her ikisinde de kütlelerin birbiri üstüne düşmemesi,yapışmamasıdır.

Çoğu zamanlar insan sistemindeki fonksiyonel organlar çalışan başka sistemlerin de yerine konularak,bu sistemlerin daha rahat ve kolay anlaşılabilmesi,eksik kalan karanlık noktalarının aydınlanması maksatlı olarak benzetim yoluna başvurularak(İnsan vücudu PLC sistemine,pc sistemine,endüstriyel robotlara,otomobile,vb.)bu karmaşık sistemlerin daha iyi anlaşılması hedeflenmektedir.

Çoğu zaman kendi branş kolundan bir bilim,örneğin elektronik;karmaşık sistemleri basite indirgemek adına yine kendi branş kolundaki daha basit devre elemanlarıyla oluşturulmuş "Devre karşılığı" ifadesiyle anlaşılmayı kolaylaştrmaktadır.Örneğin;triyakla,tristörle, diakla ilk defa karşılaşan birine,daha önceki transistör konusunu çok iyi bildiği farzedilerek "Devrenin prensip karşılığı" olarak transistörden oluşmuş eşlenik devresi sunulmaktadır.Bu devreye bakan öğrenci yeni sistemi kavramamışsa,benzetim yoluyla konuyu kavraması çok kolaylaşabilmektedir.

Yani sonuç olarak yapılan bu türden benzetmeler,MEGEP dökümanlarında,üniversiteye hazırlık yapılan dersanelerde,üniversitelerde,forumlarda,yediden yetmişe kendini geliştirmek isteyen herkese,kavrama kolaylığı ve işlevselliği sunabiliyor.Açılan konu teorik ağırlıklı olmakla beraber,herkes açısından önem taşıyan bir konudur.Tekrar teşekkürlerimi iletirken selametle kalın,hayırlı günler diliyorum.
 
Sayın Binbaşı
Hoş geldiniz ve çok teşekkürler ederiz.
Bu konu bize bağımlılıktan çok uzak, çok derin bir araştırma, inceleme ve düşün alanıdır. Daha memleketimizdeki iletişim problemini aşamadığımız birçok zeki arkaşımızı da buraya beklemekteyiz. Olumlu olumsuz her eleştiri inşAllah(c.c.) değer katacaktır.

Tüm izleyenlere hürmetler sunar başarılar dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,299
Mesajlar
935,369
Kullanıcılar
453,556
Son üye
Diaries

Yeni konular

Geri
Üst