Y.g ve o.g. sistemlerde açıga çıkan manyetik alanın mesafesi ve zararları

2*12500 / 2*15000 Kva lık 4 adet türbin işletmesinde 20 yıldır çalışmaktayım. 8 saat sonunda tonlarca yük taşımış gibi yorgun geliyorum eve. :)
 
Elektromanyetik dalgalar gözle görülür, elle tutulur olmadığı için ciddiye alınmıyor. Ben Sn. Emrah'ın söylediği gibi bazı şeyleri görmek için bilim adamı olmak zorunda olmadığımızı savunuyorum.

Basit bir örnek verecek olursak; hangimiz cep telefonu alırken SAR değerine bakıp da alıyoruz? Hangimiz gsm operatörlerinin kullandığı baz istasyonları için yetkililere "Siz bunların SAR değerlerini hangi aralıklarla ölçüyorsunuz?" şeklinde hesap sorabiliyoruz? Ülkemizin her yerinde olduğu gibi RANT sağlanması uğruna sağlık arka plana atılıyor. Bunlara çözüm için de toplum bilincinin yerleşmesi gerektiğine inanıyorum. X TL para alıp da kendi balkonuna baz istasyonu yerleştirilmesine izin verip, sadece kendisininkine değil komşularının da sağlığına zarar veren vatandaş mı suçlu yoksa bunların denetiminin düzenli bir şekilde yapılmadığına göz yuman devlet yetkilileri mi..? Yorum sizin..

Saygılar
 
Konu ile alakalı geçenlerde bir tv kanalında profösörün elinde manyetik alanı ölçen bir dijital ölçü aleti vardı ve saç kurutma makinasını çalıştırarak ölçü aletine yaklaştırdı,ölçü aletinin rakamsal değerleri hızla yükseldi yaklaşık 40 cm uzaklaştırınca neredeyse sıfıra yaklaştı.Değerler aklımda değil ama uzmanımız saç kurutma makinasını başımızdan en az 30 cm uzak tutmamız gerektiğini söyledi.Merak edenler TGRT nin nisan başlarındaki öğlen saatlerindeki programa arşivden ulaşabilir.
 
Yüksek gerilim hatlarının ihtişamlı görüntüleri ve çıkardığı sesler etkileyici gelir bana hep. Geçenlerde acaba nasıl birşey diye tesadüf geçtiğiim yollarda 380 ve 154 kv hatların yakınında bulundum ve 380 gerçekten etkiliyor, psikolojik olduğunu sanmıyorum. İki demet iletkenli hattın Eskişehir Bursa karayolunu kestiği yerde altında bir süre durdum ve değişik hissettim, tarif edemiyorum ama kalp atışlarında, duygudurumda ufak da olsa bir acayiplik vardı. Afyon'da bir köy yolunun üstünden geçen üç demetli hattın altında ise kesinlikle daha fazlası oldu ve hava nemliydi, bir iki saat kadar önce yağmur yağmıştı. Saç diplerimde karıncalanma ve hafif yanma hissine kadar vardı. Bir de bulunduğum ilçenin hemen girişinde 154'lük hat geçiyor yol üstünden, onda ise hiç bişey hissetmedim.

Tabi bu hatların altında durduğum süreler birkaç dakika kadardı, zaten 380'de daha fazlasından da korktum açıkçası.
 
güzel paylaşım olmuş ellerinize sağlık...
 
en büyük zararı evlendiğinde kız çocuğun olur. genelde bu işlerde çalışanların başına gelen bu :)
 
Benzer bir konuyu bende yenilerde açmıştım oradada belirtmiştim , 380 kv şalt sahasında genelde 400 kv ve üzeri gerilim olur.Şalt sahasına girdiğimizde 35.000 m2 lik alanda gezinirken sanki içi dolu bir havuzun içinde nasıl yürürsünüz aynı zorluğa yakın yürüyüşle kontrollarımızı yapardık.Yeşil otlar bir faz iletken gibi pantalon üzerinden vücudumuzu çarpması,elimize aldığımız bir kontrol kalemini havada hiçbir yere değirmeden tuttuğumuzda patlayacak gibi yanması, çok iyi topraklanmasına rağmen sahra dolaplarını açmak zorunda kaldığımızda elektrik çarması olayları sıradan işler olmuştu.Bütün mesleklere (meşru) saygım var,birçok işkolunda işin gereği erken emeklilik veya prim günü fazlalığı gibi teşvikler varken malesef biz elektrik işi ile özelliklede YG ve OG de çalışanlar için hala fiili bir uygulama yok.2008 temmuzundan geçerli olmak üzere kısmi bir uygulama söz konusu o da hala sürüncemede.Yüksek gerilimde çalışanların kız çocuğu olur efsanesi ise aslında hiç yabana atılacak bir konuda değil.Bana göre ÜNİVERSİTE BİTİRME TEZİ olabilecek kadar ciddi bir konu.Bu alanda yapılacak çalışmalar sonuç itibari ile işverenlerin sırtına ek maliyetler getirecek diye sanki bilerek sürüncemede bırakılıyor.İnşallah ileri yaşlarda, elektriğin manyetik alan etkisinin insan üzerindeki zararları hakkında başka zararları ile karşılaşmayız dilek ve temennisi ile hepinize hayırlı işler.
 

Elektro manyetik radyasyondan bahsediyoruz. 36 yıldır 154000 ve 380000 voltluk trafo istasyonlarında çalıştım. Yogun bir şekilde manyetik alana maruz kaldım. Diğer çalışanlarda ve bende kalıcı bir hastalığa sebeb olmadı. Yalnız hamile kadınlarda düşüğe sebeb olduğuna şahit oldum. Arkadaşımın eşi işyeri lojmanında hamiliği sırasında 2 defa düşük yaptı doktor tavsiyesi ile hamiliğini işyeri dışında geçirdi sağlıklı bir dogum yaptı. Üniversiteler çalıştığım iş yerinde elektro manyetik radyasyon ölçümleri yaptı. SDÜ raporlarında var. Özellikle 34,5 kv kapalı şaltlarda yogunluk tespit edildi. Yüksek gerilim ve yüksek frekanslarda çalışan cihazlarda daha çok tehlike var. Gündelik kullandığımız cep telefonu ve mikro dalga fırınlar en tehlikelisi.
Elektromanyetik Radyasyon Nedir?

Elektromanyetik radyasyonun oluşmasına sebep olan yeni teknolojik ürünleri günlük yaşamımızda yoğun olarak kullanmaktayız. Sağlık alanında, güvenlik sistemlerinde ve yaşamımızı kolaylaştırıp konfor sağlamaları için elektromanyetik dalga yayan ürünlere bağlı duruma geldik.

Yüksek Gerilim Hatları, TV ve bilgisayarlar, FM ve TV vericileri, mikrodalga fırınlar, mobil telefonlar, mobil telefon baz istasyonları ,kablosuz telefonlar, uydu antenleri ve verici antenler, radar antenleri, bluetooth, kablosuz internet, kablosuz ses ve görüntü sistemleri vb.). Fakat, hayat standartımızı yükseltirken, elektromanyetik radyasyonun canlı organizmayı etkilemesi gibi bir faturayı da ödemekteyiz. Elektromanyetik enerjinin kullanımı hızla artarken bizler de her geçen gün daha fazla Elektro-manyetik radyasyona maruz kalıyoruz, yani Elektromanyetik kirlilik artıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,299
Mesajlar
935,364
Kullanıcılar
453,556
Son üye
Diaries

Yeni konular

Geri
Üst