Üretim fazlası elektrik ne oluyor?

morinel

Üye
Arkadaşlar barajlardan ve santrallerimizden ürettiğimiz elektrik fazla kalınca nereye gidiyor? Sınır komşularımıza falan mı satıyoruz?

Sn.morinel,kapasite fazlası satılıyor.Ama sizin sorduğunuz şekilde satmak mümkün olmuyor.Elektrik depolanamadığı için üretilip aynı anda tüketilmesi gerekiyor.Şöyle örneklersek daha iyi anlaşılabilir;Küçük bir çanta jeneratör düşünelim.Bu jeneratörü çalıştıralım.Jeneratör çalıştığı sürece prizinde gerilim vardır.İstersek fişi takar kullanabiliriz.Ama Öylece beklersek taki benzin bitene kadar çalışır.Sonunda stop eder.

yanlış bilmiyorsam enterkonnekte sistemde satılanında fazlası toprağa verilir.
Eüaş da çalışan bir üyemiz varsa o daha açıklayıcı cevap verebilir.

Arkadaşlar elektrik anlık ihtiyaca göre üretilir. Yani siz bir motor çalıştırdığınızda yük tevzi merkezinde şebekedeki yük algılanır. Müsait olan barajın kapak açıklık oranı artırılır. O baraj daha fazla elektrik üretmeye başlar. Bunu için gücü büyük olan motorları yıldız üçgen, Soft Starter veya hız kontrol cihazı ile çalıştırılır.

Türkiyede elektrik sistemi enterkonnekte. Yani Hakkariden Edirneye kadar örülmüş bir iletim ağı var. Bu ağ içinde hangi santralin ne kadar üretim yapması gerektiği santralin yerine özelliklerine ve yapılan anlaşmalara göre Yük Dağıtım Merkezleri(YDM) tarafından ayarlanır. Her santral, baraj gölündeki su miktarını gelen suyun ve giden suyun debisini YDM ye belirli aralıklarla raporlar. Tüketilen enerji üretilen enerjiyi aşarsa sistemde gerilimler düşmeye başlar santraller yetersiz kalmaya başlar ve YDM santrallerden üretimlerini sistem ihtiyacına göre artırmasını ister. Yada tüketim azalıp üretim fazla yapılıyorsa gerilimler yükselir YDM ihtiyaca göre santrallerden üretimlerin azaltılmasını ister. Puant saati dediğimiz 17-22 saatleri arası en çok enerjinin tüketildiği saatlerdir. Batıda avrupaya uzanan hatlarımızdan gerektiğinde enerji satın alırken doğuda duruma göre satabiliyoruz. Yani bir musluk hesabı barajların üretimini kapatıp açarak yada azaltıp çoğaltarak sistemin dengede kalması sağlanıyor VESSELAM.

cevaplar kısmen doğru olsada temelde olay şudur üretim fazla diye bir şey yoktur bir santralin amacı frekansı ve gerilimi sabit tutmaktır bunu başardığı sürece zaten yüktedir. bunu da dengelemek için alternatör devri ve uyartımı ile oynanır.

uyartım gerilim üstünde etki gösterir, hes lerde su miktarı, termik santrallerde buhar miktarı, diğer santrallerde deviri etkileyen faktörlerin açılıp kapatılması ilede devir sabit tutulmaya çalışılır santral herhangi bir dış komut almaksızın zaten kendi içinde bu işlemi gerçekleştirir. bunun dışında dışardan aldığı komut ya da bilgi sadece mevcut potansiyeli ve konumu gibi nedenlerle Şebeke yük karşılama seviyesi belirlenir.

temelde herhangi bir üretim fazlası zaten söz konusu değildir ki böyle bir durumda zaten gerilim ve frekans artışı olacaktır.

yani enerji üretilip te ihtiyaç kadar kullanılmaz!!!! enerji gerekli olduğu kadar üretilir.

Son düzenleme:
Bu santralin urettigi minimum degerin altinda tuketim olursa ne olur komple durduracak halinizde yok ufak bi kesim tuketiyorsa devasa pillere sarj edilmiyorsa bu esnada su veya enerji herneyse termik yada nukleer yada elektirik enerjisi bosa gitmezmi sadece son mesaji okuyup yazdim?

arm 10 cihazindan tapatalk vip ile gönderdi

bende son msj a istinaden yazayım siz sadece 1w kullanıyor olsanız bile:

santralden size o 1w ulaşana dek türbin kayıpları + alternatör kayıpları + trafo ve iletim hattı kayıpları + 1w lık enerji kadar su kullanılır. hiç bir şekilde enerjinin fazlasını üretmek mümkün değildir. elinizdeki kapalı bir tankta su dolu ise ve gidecek hiç bir yeri yok ise siz ondan hiç bir kullanım yapmıyorsanız 100 yıl da geçse 1000 yılda geçse o su aynı şekilde orada duracaktır.

söylediğim gibi bu konuda tüketilen miktardan fazlasını üretmek diye bir tabir yoktur.

bende son msj a istinaden yazayım siz sadece 1w kullanıyor olsanız bile:

santralden size o 1w ulaşana dek türbin kayıpları + alternatör kayıpları + trafo ve iletim hattı kayıpları + 1w lık enerji kadar su kullanılır. hiç bir şekilde enerjinin fazlasını üretmek mümkün değildir. elinizdeki kapalı bir tankta su dolu ise ve gidecek hiç bir yeri yok ise siz ondan hiç bir kullanım yapmıyorsanız 100 yıl da geçse 1000 yılda geçse o su aynı şekilde orada duracaktır.

söylediğim gibi bu konuda tüketilen miktardan fazlasını üretmek diye bir tabir yoktur.

Su mesajinizi okuyan mantikli biri en az benim kadar neresiyle gulecegini bilemez o zaman bosuna mi baraj yapiyor lar o su aktigi zaman yada komur yandigi zaman enerji bosa gitmiyomu ha soyle mantiken bir santral herzaman ihtiyac olan enerjinin fazlasini uretir yoksa oyle ihtiyacinna gore cek yok oyle kucuk kulanip hesaplanar yapilsaydi bu isler olmazdi voltaj ve akim dusmeleri olur hem aninda algilanamaz fazla istek o yuzden benim mantigim santral herzaman ihtiyacin fazlasini uretmek zorundadir ki zaten evlere gelene kadar regulelerle en onemlisi teller ile nasil olurda enerji bosa gitmez nasil bi beyin firtinasisin sen boyle eminim telleri ve reguleleri gectim fazladan uretim kimbilir yilda kac paraya mal oluyordur ....

Burda konuya elektirik olarak bakma enerji olarak bakin her enerji bosa gider ornek gunes enerjisi gunej panelleri yada su isitici merceklere insan lar kulanabilir ama kulanilmayan bosa gider santralde herzaman fazlasini uretir bence fazladan problem olmaz ama azdan olur ki evet ihtiyaca gore uretim olabilir teknolojiyle ama bu hassaalik binlerce ev degerindedir , yani o anda bin ev elektirik kullansa yada kullanmasa santralde oynama olmaz zaten hatta bi dakkalar icinde binlerce ev tuletim yapip yada kesebilr iinsanlari yanlis yonlendirmeyin en azindan mantikli olun.....

Forum istatistikleri

Konular
129,721
Kullanıcılar
452,438
Son üye
yeninesil2010

Yeni konular

Geri