Ekrem Albayrak
Üye
Ustalar hepinize kolay gelsin. Başlıkta da belirttiğim gibi çamaşır makinesi motorunu torklu çalıştırmak istiyorum. Bunun için dimmer devresi kullandım olmadı tork sıfır hız kontrolü var sadece. İnternette bu başlığı açmadan önce araştırma yaptık ve speed kontrol diye bir sürücü kartı buldum çinden getirttim. Bu kart ile torklı sürülen motorlar gördüm ama hepside bağlantıları açık şekilde beyan edilmemiş genelde bunu buraya bunu da şöyle bağladık ve çalışıyor deniliyor. Ve bazı kabloları kes at diyorlar ihtiyacın neden olmadığına dair açıklama yok.
Bu elimdeki motorun bilgileri
motorda 2 takodan gelen sarı kablo var
2 kömür beyaz ve kırmızı
3 bobinlerden gelen var siyah gri kahverengi
gri ve siyah yanyana kahverengi diğer tarafdaki bobinlere gidiyor.
aşagıdaki resimdeği gibi bağlantı yaptım kahverengiyi bağlamadım gri ( bobinden gelen kablo) ve beyazı(kömürden gelen kablo) bagladım. diğer kömürle bobinden gelene enerji verdin çalışıyor. Ama tork kuvveti yok ben bununla masa testeresi vede bant zımpara makinesi yapmak istiyorum ondan bunu hız ve tork ayarlı olarak kullanmak istiyorum.
bu motor sürülen kontrol kartı 400 w bir sürme işlemi yapabiliyor. bununla kontrol edersem tork ve devirde fazla düşüş yaşamam ve motor zorlanmaz tahta keserken. Ama bu kontrol kartının baglantılarını anlayamadım yapamadım.alete enerji verip uçlarda ölçüm yaptığım da kırmızı ve yeşilde sabit 220 volt ölçtüm kırmızı ve beyazda ise 150 volt gibi değerler vardı ve hep düşüyordu sabit olmayan değerler okudum.
Bağlantıları deneme yanılma yoluyla bulmaya çalışsam elimdeki kontrol kartını yada motoru yakarım diye deneyemiyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan yardımcı olabilir mi ?
Bu elimdeki motorun bilgileri
motorda 2 takodan gelen sarı kablo var
2 kömür beyaz ve kırmızı
3 bobinlerden gelen var siyah gri kahverengi
gri ve siyah yanyana kahverengi diğer tarafdaki bobinlere gidiyor.
aşagıdaki resimdeği gibi bağlantı yaptım kahverengiyi bağlamadım gri ( bobinden gelen kablo) ve beyazı(kömürden gelen kablo) bagladım. diğer kömürle bobinden gelene enerji verdin çalışıyor. Ama tork kuvveti yok ben bununla masa testeresi vede bant zımpara makinesi yapmak istiyorum ondan bunu hız ve tork ayarlı olarak kullanmak istiyorum.
bu motor sürülen kontrol kartı 400 w bir sürme işlemi yapabiliyor. bununla kontrol edersem tork ve devirde fazla düşüş yaşamam ve motor zorlanmaz tahta keserken. Ama bu kontrol kartının baglantılarını anlayamadım yapamadım.alete enerji verip uçlarda ölçüm yaptığım da kırmızı ve yeşilde sabit 220 volt ölçtüm kırmızı ve beyazda ise 150 volt gibi değerler vardı ve hep düşüyordu sabit olmayan değerler okudum.
Bağlantıları deneme yanılma yoluyla bulmaya çalışsam elimdeki kontrol kartını yada motoru yakarım diye deneyemiyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan yardımcı olabilir mi ?