Akım trafoları genellikle örneğin bir fabrika kurulur iken şalter akımlarına göre kurulur. Aslında yanlışta burdan başlar. Projesinde 2500A şalter olan bir işletmede göreceğiniz akım trafosuda 2500/5 A'dır. Ancak birçok işletme tabiki tam yüke hiçbir zaman ulaşamayacaktır ve genellikle akımlar %40-%50 mertebesinde kalır. (Bazılarında %20'nin altına düşer). İşte bu noktada asıl sorun aslında başlar ve kullanılan akım trafosunun teknik değerleri gözden geçirilmelidir. Zira cl0.5 olarak kullanıldığı zannedilen bu akım trafosu %20'nin altında artık cl3 çalışıyor veya daha kötü bir doğruluk değerine sahip olabilir.
Bazı akım trafolarında ise %5-%10 altı sınır değerlere çok yakındır.
Diğer dikkat edilmeyen ve fazla bilinmeyen bir konuda akım trafosunun VA değeridir. Burda yapılan en büyük yanlışlık ; akım trafosunun örneğin CL 05 çalışması için verilen değeri örneğin 10VA olsun. Siz bu trafoya sadece 0.5VA'lik bir yük bağlarsanız akım trafonuz yine saturasyana girip CL0.5 olarak çalışmayacaktır. VA değeri ve akım trafosunun çıkış mA arasında doğrusal bir dengede vardır. Dolayısıyla akım trafosunun yük değeri değeri çok düşük ise örneğin %20 yükün altında trafo sekonderi artık mA üretemeyebilir ve dolayısıyla akım trafosuna ya direnç yada daha fazla ölçü cihazı bağlamanız gerekebilir.
Akım trafolarının kontrolü için mA seviyesinde ölçüm yapan iyi bir cihazınızın olması şarttır. Bunun için tavsiyem Chauvin Arnoux CA8220 (Tek faz) veya CA 8332B Enerji analizörleridir. MN93A akım klambı ile trafoların sekonderlerinden ölçüm yapıp akım cihaza akım trafo oranlarını girip özellikle düşük yükle çalışma durumunda kontrol yapmanız faydalı olacaktır.
Eğer akım trafolarını değiştirmeniz gerekli ise ve bir şekilde baraları söküp takmak için uzun süreli enerji kesemiyorsanız ayrılabilir gövde akım trafoları ile bu işi çok kısa sürede yapabilirsiniz.