Analizör
Üye
Arkadaşlar tam olarak neyi tartıştığınızı neden ben anlayamıyorum yok anlıyorum bir incir çekirdeğini belki doldurur.
Şimdi tartıştığınız olaya ben de gireyim.
Örnek olarak bir cihaz düşünelim ve min. akım kapasitesi 30mA olsun. Yani akım trafolarının en çok hatalı çalıştığı bölgede. Tamam Öyle olsun bakalım. Primer akımı ne olursa olsun bana göre sekonder akımı (aksi belirtilmedikçe) 5 amper olduğuna göre şöyle basit bir ortaokul öğrencisinin matematik dersinde öğretilen içler dışlar işlemi yapılarak bu değer hesaplanabilir. Böyle basit bir çözümü bahane ederek neden burada mesaj kirliliği yaratarak üyelerimizide geriyorsunuz.
Lütfen arkadaşlar bu tip basit hesapları yapmak için illede üniversiteyi birincilikle bitirmiş olmak gerekmiyor. Öyle okul okumamış elektrikçiler varki (ki meslek ile alakası olmayan benim bir demirci ustası ) bu tip basit hesaplamaları anında kafadan yapabilen bir insanlar var.
Sn Tossun2008
Mesleki hiç bir konu hafife alınamaz. Mesleki konuyu bir ilkokul mezunu,bir ortaokul mezunu,bir düz lise mezunu hafife alabilir ama bir teknik eleman asla alamaz,almamalıdır.
Olayı sadece ''akım yanılgısı'' olarak algılarsanız ve basit bir doğru orantı derseniz bir teknik elemana hiç yakışmayacak bir yaklaşımda bulunmuş olursunuz.
Teknik bilgisi olmayan,teknik okul okumamış birisi dediğiniz gibi basit bir doğru orantıyı kurabilir,dört işlemi yapabilir,akım yanılgısının ne kadar olduğunu bulabilir,bunu grafikten ve/veya cetvelden okuyabilir ancaaaaak;
1-Kompanzasyonda amacın akım ve gerilim arasındaki faz kaymasını düzeltmek olduğunu bilmez,faz kayması nedir bilmez.
2-Akım trafosunda yük azaltıkça muazzam derecede artan bu faz kaymasının röleye akım bilgisi olarak gittiğini rölenin gerilim bilgisini direk aldığını bilmez, düşünemez.
3-Rölenin; kompanzasyonun can damarı olan bu iki bilgiyi hem değer olarak hem akım(faz kayması) olarak hatalı alması neticesi sağlıklı bir kompanzasyon gerçekleştiremeyeceğini bilmez.
Netice olarak sadece rölenin hassasiyetine takar kafayı,teknolojiden haberiniz yok gibi anlatılmak istenenle alakasız şeyler sayıklar.
Sıradan bir vatandaş ile teknik eleman arasındaki farkta budur.
Saygılar sunarım...