Analizör
Üye
- Katılım
- 31 May 2009
- Mesajlar
- 839
- Puanları
- 0
Tossun2008Federal Elektrik'in IEC6044-1 standartlarını belirten, akım trafoları ile ilgili PDF'sini inceledim. Doğruluk sınıfı 0.1 olan akım trafosunda %100 yükte %0.1, %5 yükte %0.4 ölçüm hatası yaptığı görülüyor.
Ayrıca %100 yükte 5dk, %5 yükte ise 15dk yani 4 derece faz hatası yaptığı belirtiliyor.
Dökümandaki bilgiler Sn. "3elibrahim" adlı üyeyi doğruluyor.
İkincisi de her ne sınıfta olursa olsun her ne tipte olursa olsun akım trafosunun çıkışındaki 250mA değeri nasıl olur da 20mA ölçebilen bir röle göremez? Rölenin ölçebileceği minimum değerin 12.5 katı bir sinyal!
Ayrıca normalde 5dk (1,25 derece) faz farkı, %5 yükte 15dk (4 derece) faz farkı olmakta. 4 derece de PF = 0,99756... yapmakta. Yani pratikte 4 derecelik bir faz farkının röle için fazla bir önemi olduğunu zannetmiyorum.
Excel dosyasındaki değerler yoruma açık. Hafta sonu rölenin ölçtüğü reaktif değerler gözlenmeli bu değerler de limitlerin içine sokulabilmesi için kompanzasyon panosundaki en küçük kapasiteli kademenin de yarısı kadar bir kademe daha sisteme takılması gerektiğini düşünüyorum.
Bu durumda sanırım burada Sn. Analizör kendi paylaştığı dökümanları pek dikkatlice okumadığı görüşündeyim.
Aslında buradaki mevzu bana şu fıkrayı aklıma getirdi. (SN. Analizör hep birlikte gülelim dediğinden dolayı yani)
Papa bir gün Newyork' a ziyarete gider. Uçaktan inerken bir gazeteci sorar " Efendim Newyork taki genelevler için ne düşünüyorsunuz? "
Papa Sorar "Newyork ta genelevmi var? "
Ertesi günü gatelerin manşetinde " PAPA UÇAKTAN İNERİNMEZ GENELEVLERİ SORDU? "
Arkadaşlar Burada bahsedilen olaylar akım trafolarının yada rölelerin hassasiyetlerinden ziyade Kompanzasyon sisteminin alt yapısının doğrumu yanlışmı yapıldığının araştırmasıdır. Çekilen en küçük akım nedir? gibi araştırmalar yapılmadan yapılan her sistemde bu tip problemler oluşabilir. Her türlü malzemenin doğru monte edildiğini düşünecek olursak ta peki rölenin ayarları doğrumu.
Burada tartışılan konu gerçekten bir incir çekirdeğini doldurmayacak kadar büyük bir konudur. Yani burada daha hassas iş yapılabilmesi için CL:0.1 hassasiyetinde bir akım trafosu ile bile sistem değiştirilseydi sorunların düzeleceğine inanmaktayım.
Bu mesajı Fabrikamızın AR-GE bölümü ile birlikte yaptığımız toplantı neticesinde kaleme almış bulunmaktayım. Yani sadece bir kişinin değil bir çok konularında tecrübeli arkadaşlarımızın fikirlerinin toplamıdır.
Mevzuyu hala anlamamışsınız. 250mA altı akım trafosu bilgileri röleye hatalı aktarır dedik o örnekte siz hala 3elibrahim gibi ama röle 20mA'i algılıyor diyorsunuz. 250mA ve altı değerde akım trafosu akım bilgisini değer ve faz açısı olarak hatalı verir röleye diyoruz yani hatalı iletilen datayı röle alıp değerlendirse ne çıkar diyoruz(ne çıktığını yaşadığım örnekte verdim heyetinizle birlikte iyice inceleyin) siz hala ama bu röle 20mA'i algılıyor diyorsunuz.
Burada tartışılan konu akım trafosunun yük miktarına göre röleye verdiği bilginin hangi değerlerde doğru ve sağlıklı olduğudur. Siz hala röle ayarlarından bahsediyorsunuz.
Ben şimdi fıkranızada gülüyorum sizede
Bu konuda bu kadar sohbet yeter fazlası tehlikeli...